Lees

Hobby’s

In het kozijn van Lieves slaapkamer staat een gele vis van schuimrubber. Er zijn gaten uit gestanst voor gekleurde schubjes die je kunt verdienen door niet te zinken tijdens zwemles. Lieves vis is vol. Zwemles zit erop. Dat is niet alleen fijn voor mijn hart tijdens toekomstige vakanties bij een zwembad en voor mijn zwemleshaat, het biedt ook weer ruimte voor nieuwe dingen.

Want Lieve wil op paardrijden. Of ballet. Of nee toch paardrijden. Nee toch liever ballet.

Maar er staat in de woonkamer ook al jaren een piano die erom smeekt bespeeld te worden, misschien kunnen we haar toch nog verleiden tot pianoles? Die buurvrouw aan de overkant is toch pianojuf? Of zal ik weer eens informeren naar toneellessen? Die volgde ze eerder en daar had ze zo’n lol in. Of judo! Daar hoorde ik laatst iemand zo enthousiast over vertellen. Mooie sport, goed voor het zelfvertrouwen ook. Of voetbal of een andere teamsport? Heel waardevol om te leren tegen je verlies te kunnen en om samen te spelen in een team. Of atletiek dan? Ze kan echt keihard rennen. Haar opschepperige neefje dacht haar wel even aan te kunnen na zijn jarenlange voetbaltrainingen, mooi dat ze hem eruit rende tijdens de familiewandeling in het bos laatst. Of ja, het bos! Scouting! Lieve is echt een buitenkind dat graag rent, springt, klautert, aan touwen slingert en hutten bouwt. Ieder kind moet toch leren hoe je een fikkie moet stoken?

Als mijn lief ’s avonds thuiskomt van zijn saxofoonles en ik in de stoel zit te borduren, overleggen we welke hobby we aan willen bieden. Niet alles is in de buurt, matcht met onze agenda’s of is betaalbaar. En in hoeverre gaan we sturen? Willen we een hobby die haar zal stimuleren in wat ze nog niet zo goed kan? Zoals haar verlies incasseren, fouten maken en op de voorgrond treden. Of willen we een hobby waar ze nog meer kan groeien in haar talenten? Eén ding weten we zeker: zij moet het vooral leuk vinden. Wat het ook is, wij volgen haar.

De volgende dag hebben we het over alle opties en waarom we denken dat ze het leuk zou vinden. “Of nog meer zwemmen?” zegt ze dan. Ik schiet overeind. Mijn ogen worden groot, ik klem mijn kaken op elkaar en bal mijn vuisten. Ik tel tot tien en zeg dan: “Ja, dat kan natuurlijk ook.”

Vorige bericht Volgende bericht

Ook leuk

Geen reacties

Laat je reactie achter