Kook

Relax Mama drukke-gezinnen-menu

Deze week komt het weekmenu van Mariëlle! Als je de club al langer volgt, dan weet je dat Mariëlle een belangrijk voorbeeld voor mij is en dat ze vorige week het eerste exemplaar van Mom You Can ontving. Én ze is de eerste gast in de Mom You Can-podcast die deze week online is gegaan! Voor wie haar nog niet kent: Mariëlle heeft samen met Martijn een groot gezin: ze hebben samen namelijk zeven kinderen in de leeftijden: 9, 13, 13, 17, 18, 21 en 23. In dit weekmenu laat ze zien hoe zij al die monden voedt.

Mariëlle: “We zitten niet elke dag met een tafel vol. De oudste twee wonen sowieso niet meer thuis, maar eten nog wel regelmatig thuis. De vriendin van de oudst thuiswonende puber eet ook vaak mee (als het menu ze bevalt) en op dagen dat er gesport wordt, is het sowieso allemaal wat rommelig. Wie er kookt? Dat wisselt per dag. Soms ben ik het, soms Martijn, maar als ik een receptje achterlaat dan koken de kinderen ook wel eens. Nog een laatste tip voor mensen met pubers: een tosti-apparaat is een must. Die dingen worden hier in huis op de meest onmogelijke tijden (als je net hebt gekookt) gemaakt.”

Maandag: Wraps met makreel, tomaat & rucola

Maandag is de dag dat er veel gesport wordt in huis, waardoor we allemaal op verschillende tijden eten. Dit gerecht is dan ideaal. We zetten alle ingrediënten klaar in bakjes en iedereen kan op zijn eigen tijd zijn wrap(s) maken. Dit Allerhande recept is voor vier personen. Ik maak dit niet dubbel, maar zelfs driedubbel, omdat de pubers hier in huis sowieso veel eten. En als we iets over hebben, dan gaat dat de volgende dag wel op.

Dinsdag: Frietjes, boontjes, zalm

Ik heb sinds drie weken een Airfryer en ben helemaal om. Daar gaan de frietjes dus in. Ik koop er een kilo boontjes bij die de kinderen doppen met een schaar. Wij houden van knapperige boontjes dus ik stoom ze in een klein laagje water. Zalm voor zeven personen kan nogal duur zijn, die koop ik dus alleen als hij in de aanbieding is. De zalm maak ik in de oven, heel basic: met wat olie in een ovenschaal en wat citroen. Peper en zout zet ik op tafel om er zelf over te doen (zelf ik eet vrijwel zoutloos omdat mijn moeder en zusje door nieren vroeger nooit zout mochten, dus dat ben ik gewend!).

Woensdag: Pasta met verse tomatensaus

Ik maak de saus voor deze pasta vaak zondagavond, dan kunnen de smaken lekker intrekken en hoeft er alleen maar pasta te worden gekookt.

Dit heb je nodig voor de saus (groot portie dus):
– 30 gewone tomaten en 10 pomodorro tomaten in vier stukken gesneden
– 5 geperste knoflooktenen
– 3 uien klein gesneden
– optioneel: rode wijn
– 2 potjes gegrilde paprika’s
– verse bascilicum en oregano in grove stukken
– penne
– parmezaanse kaas
– rucola

En zo maak ik het:
– Start met een flinke scheut olijfolie in een grote pan. Fruit de knoflook en uien in de olie.
– Blus af met een scheut rode wijn (hoeft niet maar is wel lekker).
– Voeg de inhoud van twee potjes gegrilde paprika toe en alle tomaten en de basilicum en oregano.
– Laat alles ongeveer een uur op een laag vuur sudderen.
– Na een uur is alles zacht geworden en maak je er met de staafmixer een gladde saus van.
– Voeg naar smaak wat zout, peper en suiker (of honing toe).
– Serveren met penne (of ander pasta), rucola en parmazaanse kaas (ook lekker; pijnboompitjes erbij).

De saus die over is vries ik in, een hele goede basis voor bijvoorbeeld spaghetti bolognese of voeg wat tonijn uit blik toe voor een variant met vis.

Donderdag: Indische pindasoep met broodjes bapao

Deze Indische pindasoep is op dit moment een hit bij ons gezin. In het recept is hij met kip, maar omdat ik en twee dochters sinds een tijdje geen vlees en kip meer eten, doe ik de kip apart. En we maken de soep met groentebouillon in plaats van kipbouillon. We doen er nog taugé over en eten er broodjes bapao bij. Die heb je tegenwoordige ook in een vegetarische variant.

Als toetje maak ik vaak een smoothie met diepgevroren fruitstukjes. Die gooi ik dan in de blender met een banaan en een pak yoghurt. Ook een groot succes!

Vrijdag: stamppot rauwe andijvie met kaas of spekjes

Op vrijdag eten de oudste twee ook thuis. En dan eten ze het liefst iets wat ze zelf niet zo snel maken, zoals stamppot. Vrijdag wordt het stamppot rauwe andijvie. Ik kook 2 kilo aardappelen die ik voorgeschil koop en maak daar puree van met een scheut melk en wat boter. Daar stamp ik de rauwe andijvie doorheen. Omdat we niet allemaal vlees eten doe ik spekjes en rookworst er los bij, en voor mij en de vegetarische dochters blokjes belegen kaas en een gesnipperd uitje erbij.

  • Wil je nooit meer een weekmenu missen? Ik verstuur ieder weekend een nieuwsbrief met het weekmenu en alle blogs die die week op de club verschenen. Wil je de nieuwsbrief ontvangen, vul dan het formuliertje in op deze pagina.
  • Wil je ook zo’n Relax Mama-weekmenu-formulier op je koelkast? Die kun je hier downloaden.
  • Benieuwd naar de vorige weekmenu’s? Je vindt ze hier
Relax Mama in de Keuken

Ken je mijn boek Relax Mama in de keuken al? Het is een boek met 50 succesrecepten van andere moeders. En met vijf columns van mij, met handige tips van deskundigen, en natuurlijk met Relax Mama-spreuken en grapjes. Het boek is verkrijgbaar bij onder andere bol.com en bij verschillende boekwinkels. Het kost €16,99.

Vorige bericht Volgende bericht

Ook leuk

Geen reacties

Laat je reactie achter