Kook

Relax mama succesmenu van Jolijn

Deze week in de categorie ‘die andere moeders doen ook maar wat’ een superlekker weekmenu van Jolijn. Jolijn is moeder van drie kinderen (van 4,5, bijna 3 en 1,5 jaar). Haar maandag-gerecht is hier overigens ook een hit. Die neem ik sowieso over.

Jolijn: “Ik baseer mijn weekmenu’s vaak op de aanbiedingen in de supermarkt. Ik probeer ook regelmatig nieuwe gerechten te combineren met de basis (aardappels, vlees, groente). Op dagen dat we laat thuis zijn of druk zijn met sport of afspraken maak ik minder tijdrovende gerechten en als er een drukke week aankomt dan bereid ik in het weekend ook vaak al wat voor en ben ik meer in de keuken te vinden. Dit is trouwens geen straf! Koken vind ik heerlijk en geeft mij ontspanning na een drukke dag. Recepten haal ik van allerlei kookwebsites in combinatie met de ‘oude vertrouwde’ goed werkende gerechten die de kinderen sowieso eten of familieklassiekers.”

Maandag: Thaise gehaktballetjes met pindasaus, rijst en sperziebonen (bijgerecht komkommer)

Een gerecht van Susan Aretz van Smulpaapje. De Thaise gehaktballetjes én de pindasaus met kokosmelk zijn hier echt een aanrader! Wij kopen vaak een kilo gehakt die ik dan helemaal gebruik voor de gehaktballetjes. De helft gaat dan in de vriezer voor een volgende keer (of voor in de pasta). Even bakken in de braadpan en klaar! Voor de rijst gebruik ik zilvervliesrijst. Het oorspronkelijke gerecht is met zoetzure komkommer, maar omdat wij ze vaak al komkommer, paprika tomaten en/of rauwe wortels geven als ik aan het koken ben én we de groenten misten heb ik sperziebonen toegevoegd. Een goede combinatie zo bij de rijst!

Dinsdag: Tomaat-basilicum-roomsoep met kaastortellini & brood

Een overheerlijke tomatensoep maar dan met kaastortellini voor de extra bite. Het recept heb ik van Milou, zij maakt vaak heerlijke recepten die ik nog niet kende (of nét even anders) vaak met een twist voor de kinderen. Hierom sla ik regelmatig haar kookstories op instagram op, om het later zelf te proberen. Vaak met succes! Dit gerecht is door zijn eenvoud lekker én prima op mijn vrije dinsdag overdag te bereiden. We eten er een biologisch brood van de Lidl bij dat we zelf snijden met kruidenkaas, humus en/of roomboter erop. De kinderen eten de tomatensoep overigens zonder tortellini.

Recept:

 • 1 rode ui
 • 1 knoflook
 • 4 flinke, goed rijpe trostomaten (ik haal ze vaak op de markt, nog lekkerder!)
 • Aantal zoete babytomaatjes
 • Gele paprika
 • Bouillonblokje, groente (ik gebruik er twee)
 • Bos basilicum
 • Bekertje slagroom
 • Verse kaastortellini

Ui & knoflook fruiten. Alle tomaten en paprika in stukjes erbij & even meebakken. Helft van de basilicum erbij. Vervolgens water en bouillonblokjes toevoegen (zoveel water tot alles onder water staat). 15 minuten laten doorkoken en de rest van de basilicum erbij, ik hou wat blaadjes over voor garnering. Pureren en een goede plens slagroom erdoor. Tortellini koken en deze samen met de blaadjes basilicum (garnering) toevoegen.

Woensdag: Boerenkool met spekjes en HEMA worst

Zodra de boerenkool weer in het schap ligt, ben ik in mijn nopjes. Dit is echt een gerecht waar je mij ’s nachts voor wakker kan maken. Onze manier: aardappels koken en deze, als ze bijna gaar zijn tot een klein laagje water overblijft, afgieten. Boerenkool (vanuit de diepvries!) erbij doen en laten stomen. Tegelijkertijd de HEMA worst in een pan water warm maken en de spekjes in een koekenpan krokant bakken. Zodra de boerenkool en de aardappels klaar zijn, compleet afgieten en stampen maar! Ik maak ‘m romig met melk, boter en fris met een scheutje azijn. Spekjes erdoor en worst erbij en klaar!

Donderdag: Spaghetti met gamba’s en rucola

Een makkelijk en bekend gerecht van Ashley Willems waarbij genoeg te variëren valt voor de kinderen. Wij vinden het beiden erg belangrijk (én lekker!) om ook minstens één keer in de week vis eten. Op zaterdag halen we eigenlijk ook altijd wel vis (lekkerbek & haring) bij de visboer (hoe kan het ook anders met een man uit Noordwijk) maar het verwerken van vis in gerechten is voor ons ook wel een pré.

Dit keer gekozen voor gamba’s in plaats van zalm of witvis. Vaak gebruik ik gamba’s uit de diepvries en marineer ik ze zelf nog met knoflook en olie. Is het gerecht klaar dan voeg ik meestal ook limoensap toe om de pasta wat frisser te maken. De kinderen waarderen rucola (nog) niet zo. Zij krijgen de spaghetti met de gamba’s en een andere (rode) saus (die ik in grote hoeveelheden maak om op voorraad te hebben).

Vrijdag: Kip Pilav met rijst

Dit aten wij tijdens mijn studententijd uit een potje! En dat was lekker! Omdat ik het nu eigenlijk zonde en veel minder lekker vind om zoiets uit een potje te koken, is dit gerecht van Brendakookt.nl de perfecte invulling van verantwoord eten dat ook nog goede herinneringen naar boven brengt. Ik kijk bij dit gerecht altijd even naar de verhoudingen of ik bijvoorbeeld een extra paprika of wat overgebleven groenten uit de koelkast toevoeg. De perziken (vaak meer dan in het gerecht vermeld staan) en de rijst maken het gerecht af. En de kinderen? Die smikkelen gewoon mee! 😊 Je vindt Brenda’s recept hier

Een fijne week gewenst en.. eet smakelijk! (Je vindt Jolijn op Insta als: jvdg87)

 • Wil je nooit meer een weekmenu missen? Ik verstuur ieder weekend een nieuwsbrief met het weekmenu en alle blogs die die week op de club verschenen. Wil je de nieuwsbrief ontvangen, vul dan het formuliertje in op deze pagina.
 • Wil je ook zo’n Relax Mama-weekmenu-formulier op je koelkast? Die kun je hier downloaden.
 • Benieuwd naar de vorige weekmenu’s? Je vindt ze hier!

RelaxMama_3D

Relax Mama in de Keuken

Al deze recepten komen uit mijn boek Relax Mama in de keuken. Een boek met in totaal 50 succesrecepten van andere moeders. En met vijf columns van mij, met handige tips van deskundigen, en natuurlijk met Relax Mama-spreuken en grapjes. Het boek is verkrijgbaar bij verschillende boekwinkels en het kost €16,99. Je koopt het boek bijvoorbeeld hier.

Vorige bericht Volgende bericht

Ook leuk

Geen reacties

Laat je reactie achter