Kook

Relax Mama beetje vega-weekmenu van Nicole

Deze week heeft Nicole het weekmenu gemaakt! Ze is moeder van een dochter van 15 en een zoon van 13. Nicole: “Onze dochter eet al vanaf haar zevende vegetarisch vandaar dat we meestal vegetarisch eten. Ik hou van koken en bakken en probeer zo vers, gevarieerd en voedzaam mogelijk te koken. AVG-tjes eten we als mijn man kookt, ongeveer een keer per week. Dit menu is eigenlijk een lijstje van onze zomerse favorieten inclusief mijn altijd-goed-toetje: pavlova met fruit.

Maandag: Tiktok-pasta

Met pubers in huis ontkom je er niet aan om recepten te proberen die een hit zijn op TikTok. Deze pasta is supermakkelijk te maken en echt lekker. Om het wat voedzamer te maken gebruik ik volkoren pasta en voeg ik ook weleens een paar handjes spinazie of rucola toe of maak er een salade bij. Je vindt het recpt op tiktok, of hier opde site van uit Paulines keuken.

Dinsdag: noedelsalade met vegetarische biefreepjes

Dit recept is gebaseerd op ons favoriete recept uit een populaire maaltijdbox. Door sporten en werk kunnen we doordeweeks vaak niet samen eten en dan zijn dit soort maaltijden ideaal want je hoeft ze niet op te warmen. Ook lekker om mee te nemen als je ergens gaat picknicken.

Voor 4 personen heb je nodig: 200 gram udon- of rijstnoedels (kant-en-klaar of 2 minuutjes gekookt), 1 pak vegetarische biefreepjes of ‘kip’stukjes, 1 komkommer, 4 tomaten, handje radijsjes. 3 lenteuitjes, 75 gram julienne worteltjes en 80 gram pinda’s (ongezouten).
En voor de dressing: 80 ml ketjap manis, 40 ml sojasaus, sap van een limoen, kneepje honing, sambal of chilisaus naar smaak, 2 tenen knoflook fijngesneden of geraspt en 2-3 cm gember fijngesneden of geraspt.

  • Stap 1: meng alle ingrediënten voor de dressing. Proef of je zoet, zuur, zout en pittig proeft, pas het anders een beetje aan door iets toe te voegen.
  • Stap 2: marineer de biefreepjes in 1/3 van de dressing
  • Stap 3: halveer de komkommer en snij er halve maantjes van. Snij de tomaten in blokjes en de radijs in plakjes. Doe de groentes in een grote schaal of kom
  • Stap 4: Halveer de lente-uitjes en snij in dunne ringetjes. Hak de pinda’s grof
  • Stap 5: bak de reepjes vijf minuten in een beetje zonnebloem- of sesamolie
  • Stap 6:  snij de noedels iets kleiner en bak ze 1-2 minuten mee
  • Stap 7: zet het vuur uit en meng de dressing door de noedels en de reepjes
  • Stap 8: meng de inhoud van de pan door de groentes in de kom
  • Stap 9: bestrooi met de lente-uitjes en de pinda’s

Je kunt ook groentes zoals kortgekookte broccoli of peultjes toevoegen. Een halve Chinese kool of spitskool in dunne reepjes is ook lekker.

Woensdag: tomatenrisotto (met of zonder chorizo)

Deze risotto is al jaren favoriet bij de vleeseters in ons gezin! Ik bak de chorizo eerst en haal die uit de pan om uit te lekken op een keukenpapiertje. Ik bak vervolgens de ui en knoflook in het vet van de chorizo. Ook zonder chorizo lekker met geroosterde tomaatjes bijvoorbeeld. Ik doe er ook weleens geroosterde paprika’s uit een pot bij of ik gebruik ricotta in plaats van mascarpone. Je kunt het gerecht voor speciale gelegenheden wat luxer maken met stukjes kip en/of garnalen er doorheen.

Donderdag: Couscoussalade met feta en falafel

Als het te warm is om te koken maak ik deze couscoussalade ’s ochtends al klaar. Als ik zin en tijd heb maak ik de falafel zelf met dit recept, anders gebruik ik falafel uit het koelvak.

Vrijdag: nacho-schotel

Een lekker makkelijk maaltje voor de vrijdagavond. Ook handig als er mensen mee-eten, dan verdubbel ik het recept en maak twee bakplaten vol. Ik maak deze nachoschotel meestal met vega-gehakt maar met alleen kidneybonen levert het recept ook de nodige eiwitten. Ik probeer erop te letten dat mijn dochter genoeg eiwitten binnenkrijgt omdat ze die niet binnenkrijgt via vlees. Extra lekker met guacamole en een tomatensalsa. 

Zaterdag: hamburgers, friet en salade met meloen en feta

Hamburgers zijn zowel vega als met vlees hartstikke lekker en dus eten we dit regelmatig. Voor de vitamientjes maak ik graag een salade met meloen en feta. Zo’n geweldige combinatie en ook makkelijk op te pimpen met bijv amandelen er doorheen en spinazie of romaine sla.

Zondag: groentecurry met ei ennnn….pavlova

Dit recept is eigenlijk mijn persoonlijke favoriet. Je kunt er allerlei groenten in kwijt, bijvoorbeeld als je een restje boontjes of bloemkool over hebt. De meeste ingrediënten heb ik ook standaard in de voorraadkast of vriezer. In het recept worden de groenten gekookt in de saus maar je kunt ze ook vooraf al koken om de kooktijd ’s avonds iets korter te maken. Serveren met rijst of naan, ik maak er ook een soort raita van komkommer bij: komkommer schillen, in kwarten snijden en de zaadjes eruit halen. Komkommer fijnsnijden of raspen. Drie eetlepels (Griekse) yoghurt mengen met een eetlepel mayonaise, peper, zout en kneepje citroensap toevoegen. Lenteuitjes, munt en peterselie en een teentje knoflook maken het helemaal af. De volgende dag ook nog heerlijk om bijvoorbeeld mee te nemen naar werk.

Als we mensen te eten hebben of gewoon omdat het zondag is maak ik graag pavlova. Het is niet moeilijk maar kost wel even tijd omdat het eiwitschuim moet drogen in de oven. Als je zes kleine meringues bakt in plaats van een grote is de oventijd wat korter. In plaats van slagroom gebruik ik meestal citroen- of vanillekwark. Je kunt er allerlei soorten vers fruit bovenop serveren of met wat bij ons thuis ‘ omaprut’ heet: allerlei soorten zomerfruit met een beetje suiker tot moes gekookt zoals mijn schoonmoeder vaak maakt.

Vorige bericht Volgende bericht

Ook leuk

Geen reacties

Laat je reactie achter