Kook

Relax mama weekmenu – 5 gezinsfavorieten

Wat fijn dat ik in deze vakantieperiode het weekmenu-stokje af en toe kan overgeven. Deze week aan Annemarie uit het Zeeuwse Sluis. Ze is getrouwd, en moeder van Youp van 7, Madee van 5 en Ot is 3. In haar weekmenu iedere dag een favoriet van één iemand uit het gezin, want de kinderen kiezen vaak mee met wat er gegeten wordt.

Annemarie: “Ik werk als logopediste en mijn man is chefkok. Niet te hoopvol worden, hij kookt bijna nooit thuis. Dat doe ik. Momenteel kook ik veel met oogst uit onze moestuin en eten we zoveel mogelijk plantaardig. Mijn kinderen lusten best veel, maar zeuren aan tafel is hen ook niet vreemd. Als het eten klaar is en ik verwacht wat gesputter, roep ik vaak: “Aan tafel! Jullie mogen weer komen zeuren!”

Maandag: Papa’s favo – Andijviestampot met (vegan) gehaktballen

Bij ons thuis staat de maandag synoniem voor stampotdag en dat kan prima in de zomer. Dit recept viel enorm in de smaak bij mijn man, die gek op vlees is. Uit de moestuin oogstte ik een enorme krop andijvie. Zo groot, dat we de hele week stampot rauwe andijvie kunnen eten. Ik experimenteerde met verschillende soorten plantaardig gehakt en vond een toprecept bij Leonie ter Veld met het gehakt van Beyond Meat. De stampot andijvie is easy! Aardappelen koken, een uitje fijn hakken (mijn geheim) en de andijvie fijn snijden. Als de aardappels gaar zijn afgieten. Dan de aardappels stampen met een klontje plantaardige boter en het fijngehakte uitje tot een grove puree. Ik roep ‘Aan tafel!’ en terwijl iedereen naar de keuken gestormd komt, meng ik pas de andijvie door de puree. Zo blijft de andijvie lekker fris en knapperig. Serveren met de ballen en lekker piccalilly erbij.  

Dinsdag: Youp’s favo – pasta met gegrilde groentes

Lekker makkelijk en echt waar, zalig! Groot favoriet van mijn oudste zoon. Wij hebben nu veel aubergine, courgette en tomaatjes uit de moestuin, dus die gebruik ik. Zet de oven hoog en op grillstand (dat vergeet ik dus altijd voordien te doen).

  • Snijd de groente in grove stukken en doe deze in een grote platte ovenschaal. Ik gooi er misschien wel een halve kilo cherrytomaatjes bij of gewone tomaten en deze dan grof gesneden. Doe er 4-5 tenen knoflook in de schil bij. Besprenkel alles met olijfolie, peper en zout. Hussel alle groentes en olie flink door elkaar en schenk een klein bodempje water in de schaal.
  • Zet de schaal in de oven, check tussendoor af en toe hoe het eruit ziet en hussel af en toe. Ik laat de schaal onder de grill staan tot de knoflook lekker zacht is en de groentes goed verkleurd zijn en de tomaten opengebarsten. Als je tevreden bent, haal je de schaal uit de oven. Je hebt nu zalige gegrilde groentes met een tomatenprutje onderin. Je kunt nu de knoflook uit hun schilletje ploppen en prakken.
  • Serveren met (al dente gekookte) pasta en een frisse salade. Ik gebruik vaak pasta met peulvruchtenmeel, extra voedingsrijk.
Woensdag: Madee’s favo- Rijst met kipkerrie en snijbonen

Favoriet van mijn dochter, zij is gek op rijst met prutjes. Ook de snijbonen komen uit de moestuin. Ze lenen zich erom goed voor dit gerecht en daarbij ziet het er ook nog eens heel kleurrijk uit. Ik gebruik altijd de kruiden Curry Madras van Jonnie Boer, zonder zout en enorm goed op smaak. 

Bak de kipstuckjes (vega) of een andere vervanger die je lekker vindt. Of je maakt dit gewoon met kip! Bak dit met een gesneden uitje en knoflook en de gesneden snijbonen (ik snijd ze in een soort schuine blokjes). Voeg een eetlepel van de kruiden toe en bak even mee. Als alles glazig wordt en een beetje bruin, voeg ik twee pakjes haverroom (of koksroom) toe. Ik zet het vuur zacht en laat het even pruttelen. Beng op smaak met peper en zout. Zo blijven de snijbonen wat knapperig. Serveer met de gekookte (zilvervlies)rijst. Eventueel aftoppen met wat nootjes, zoals cashewnoten. 

Donderdag: Mama’s favo – Frittata met spinazie (of snijbiet) 

Ik zelf kan ontzettende honger hebben naar kaas met een goede uitgesproken smaak, zoals geitenkaas. Deze frittata van Uit Paulines Keuken is ontzettend lekker en makkelijk te maken. Ik maak hem met snijbiet uit de moestuin in plaats van met spinazie. Ik haal de geitenkaas en de eitjes bij de boer om de hoek. Dat is toch echt een luxe hoor! Als ik echt tijd over heb, bak ik zelf een soort platbrood erbij, maar een Turks brood is er ook heerlijk bij.
Een frisse salade is zo gemaakt met een dressing met olijfolie, azijn, beetje mosterd en een zoetje. Een ideaal recept om te maken na een middagje strand!

Vrijdag: Ot’s favo – Shoarmadag

Al jaren eten wij op vrijdag meestal shoarma. Makkelijk en goed om het weekend in te luiden. Dit recept viel goed in de smaak bij mijn jongste eter. Hij vindt het heerlijk om zijn broodje zelf vol te stoppen en te dippen in de tzaziki. Ik ben ook een groot fan van de Podcast ‘Teun en Gijs vertellen alles’. Daarin worden regelmatig recepten gedeeld door Teun van de Keuken en deze worden dan gekookt door Gijs Groenteman. Ze delen de recepten op hun Instagram teun.gijs. Op 17 juni 2021 vind je het recept voor vegetarische shoarma. Teun gebruikt hier vega shoarma uit de diepvries, maar die kan ik hier in de streek niet vinden. Ik gebruik dus vaak Kipstuckjes van de Vegetarische slager. Het is echt een zalig gevuld broodje met een leuke twist. Eet smakelijk!

  • Benieuwd naar de vorige weekmenu’s? Je vindt ze hier
  • Wil je nooit meer een weekmenu missen? Ik verstuur ieder weekend een nieuwsbrief met het weekmenu en alle blogs die die week op de club verschenen. Wil je de nieuwsbrief ontvangen, vul dan het formuliertje in op deze pagina.
  • Wil je ook zo’n Relax Mama-weekmenu-formulier op je koelkast? Die kun je hier downloaden.

Meer succesrecepten van andere moeders? In het boek Relax Mama in de keuken vind je 50 succesrecepten van andere moeders. En met vijf columns van mij, met handige tips van deskundigen, en natuurlijk met Relax Mama-spreuken en grapjes. Het boek is verkrijgbaar bij onder andere bol.com en bij verschillende boekwinkels en kost slechts €9,99.

Voor het échte relaxte gevoel in de keuken doe je natuurlijk zo’n tof schort van de club aan. Deze supermooie denim schorten (en nog veel meer leuks) zijn te koop in de Shop van Relaxte Moeders.

Vorige bericht Volgende bericht

Ook leuk

Geen reacties

Laat je reactie achter