Onze single mom Lisa is moeder van een zoon van 9 en een dochter van 6. Soms komt ze voor situaties te staan die ze misschien wel met een partner had willen delen. Gelukkig deelt ze het dan hier.
‘Yo gast! Jij bent echt een noob!’ roept mijn negenjarige tegen mij terwijl ik een balletje met hem trap. Ik vind dat ik best aardig kan voetballen, maar daar is hij het dus duidelijk niet mee eens.
Hij heeft zijn eerste puistje gekregen en hij stinkt naar puberzweet. Dit is nou de geur van hormonen en testosteron, denk ik. Al jaren bereid én verheug ik me op deze fase; de puberteit. Ik heb precies bedacht hoe ik deze fase ga aanpakken en hoe ik het vooral niet ga doen. Zeker in deze tijd van TikTok-dansjes, straattaal en V-bucks moet ik als moeder wel chill blijven en zeker geen noob zijn.
Terwijl ik een hap van mijn lasagne neem zegt hij ineens ‘Yo mam, ik ga een vaper kopen.’
Mijn hoofd: Yo kind. Dat dacht ik niet. Ga jij godsamme eerst je veters maar eens leren strikken.
Mijn mond: ‘Ah, en wat is een vaper dan?’
Kut. Hij kan het nog precies uitleggen ook.
Mijn mond: ‘En waar kun je die kopen?’
Godver, zelfs dát weet ie.
Mijn mond: ‘En wanneer was je van plan die te gaan kopen?’
‘Ik twijfel, zegt ie bedenkelijk. Ik denk als ik 16 óf 18 ben.’
Ik kan weer ademhalen. Godzijdank. Goddank ook dat ik niet mijn hoofd heb laten spreken, maar even tot tien geteld heb en zonder oordeel naar hem heb geluisterd. Ik was hem kwijt geweest als ik zijn uitspraak meteen van tafel geveegd had. Hij had me nooit meer iets verteld en was waarschijnlijk op zijn zestiende niet thuisgekomen met een vaper maar met een tattoo van een draak op z’n linker bovenarm.
Als hij een dag later zijn inenting krijgt, vraagt hij of hij op mijn schoot mag want hij vindt het spannend. En daar zit ie; dertig kilo, een puist, nauwelijks melktanden en stinkend naar zweet, op schoot bij zijn noob-moeder.
Deze fase is de leukste, maar ook de meest mindfucking.
Maak jij je wel eens zorgen om de groeps- en sociale druk bij jouw puber? Doe mee met ons webinar!
De puberteit is een roerige tijd. Jezelf leren kennen, je staande houden en je plek vinden tussen leeftijdsgenoten én omgaan met alle verwachtingen van ouders, anderen en sociale media. Het lijkt alsof de jongeren van nu meer druk voelen dan wij dat vroeger deden, en dat valt niet altijd mee. Wat maakt dat tieners zo gevoelig zijn voor groepsdruk en hoe leer je je kind hiermee omgaan? Kun je ze helpen, ook als ze met hun ogen rollen als je alleen maar adem haalt? En hoe zorg jij er als ouder voor dat je de sociale druk voor je kind niet te hoog maakt? Kijk hier voor meer informatie over dit webinar.
Voor ouders van kinderen van 10 tot 18 jaar oud
Geen reacties