Relax

Wat doe je met je oude kinderboeken? 15 tips!

In een vlaag van opruimwoede, ontstaan doordat ik een half uur naar de voeding van mijn computer had gezocht, een huiswerkopdracht van Teun onvindbaar bleek en de bibliotheekboeken weer eens in het zwarte gat verdwenen waren, besloot ik, om maar ergens te beginnen, een boekenplank die we al minstens zes maanden niet hadden aangeraakt eens op te ruimen.

Een paar minuten later had ik een lege plank, lag de vloer bezaaid met boeken en hing er een vraagteken boven mijn hoofd. Wat nu? Ik ben dankzij Mari Kondo echt beter geworden in wegdoen, heb mijn eigen boekenkast een half jaar geleden al behoorlijk uitgedund, maar die kinderboeken…. Ik besluit mijn besluiteloosheid op Instagram te gooien en gooi de volgende oproep in mijn story:

Naast de nuttige tips die ik vervolgens kreeg, begreep ik ook al snel dat ik niet de enige ben die moeite heeft afstand te nemen van deze stofvangers. ‘Bewaren! Ergens… Ik kan geen boeken wegdoen,’ is het antwoord van Sandra. En ook Marloes zegt: ‘Bewaren! Ik lees mijn eigen boeken nu weer voor aan mijn kinderen.’

De pareltjes bewaren

En verder zeggen velen net als Anneke: ‘De mooiste bewaren,’ en voegt ze (met smiley) toe: ‘leuk voor mijn kleinkinderen.’ Daar wij thuis niet beschikken over ontzettend veel bergruimte, ga ik ook voor de optie ‘pareltjes bewaren’. En zo is in ieder geval de eerste shifting gemaakt. Deze exemplaren mogen blijven:

En de rest moet dus echt weg. Ik kreeg van jullie tips waar en hoe ze te verkopen en een heleboel tips om ze op een handige, leuke manier weg te geven of te schenken. Hieronder alle mogelijkheden op een rijtje!

Verkopen

Als je er lol in hebt om nog wat te vangen voor de boeken of als je het gewoon domweg goed kunt gebruiken, dan is verkopen natuurlijk een hartstikke goed idee. Je zal er niet rijk van worden (tenzij je een complete bibliotheek hebt), maar je kan er in ieder geval weer wat nieuwe (gebruikte) boeken voor terug kopen. Dit zijn verschillende verkoop-opties:

  • op de rommelmarkt of vrijmarkt gaan staan. Spaar ze op voor Koninginnedag, de boekenmarkt op de school, de 5 mei vrijmarkt (die heb je bij ons in de wijk) of wat voor rommelmarkt dan ook.
  • Maaike veilt haar boeken via een Veilingssite op Facebook. Maaike: ‘Die van ons is speciaal voor Heereveen, maar heb je vast ook voor andere plaatsen. Je zet de boeken erop en na 24 uur zijn ze voor de hoogste bieder.Het kan zijn dat je er maar 50 cent voor krijgt. Maar het ruimt mooi op.
  • Je kunt ook via bol.com boeken verkopen…
  • en verder tipte iemand mij de Boekenbalie app. Die is vooral heel handig als je echt wat goeie boeken hebt liggen van waarde. Je scant met de app de barcodes van je boeken. Je ziet dan gelijk wat ze waard zijn, je verzendt de stapel boeken gratis, en als de boeken ontvangen en gecontroleerd zijn wordt het bedrag op je rekening gestort. Ik wou dat ik dit had geweten toen ik een paar maanden geleden mijn eigen boekenkast grondig had geleegd, want daar zaten echt nog een paar hele goeie tussen.
Weggeven

Maar ik denk dat ik bij deze stapel kinderboeken toch voor het weggeven ga. Hier volgen alle opties die ik doorkreeg.

Cadeau geven aan vriendjes, vriendinnetjes, neefjes of nichtjes

Maak er familie of vrienden blij mee! Neefjes, nichtjes en buurmeisjes werden genoemd. We maken elkaar massaal blij met boeken die de deur uit moeten. Misschien moet ik nog even kijken of ik nog iets leuks voor Sannes Benja heb liggen…

Doneren aan de schoolbieb, kinderdagverblijf of peuterspeelzaal

Veel van jullie geven aan school of KDV. Ik heb inmiddels ook een doosje klaar staan voor de school van Teun.

Zwerfboeken

Laat samen met je kind oude boeken zwerven! Kinderzwerfboek wil kinderen stimuleren om in hun vrije tijd boeken te lezen. Met de zwerfboeken willen ze alle kinderen de mogelijkheid bieden om leuke boeken mee naar huis te nemen en te lezen. En daarna het boek weer te laten zwerven zodat andere kinderen hetzelfde boek ook kunnen lezen. In 2010 gingen de eerste kinderboeken zwerven door Nederland.

Lijkt het je leuk om hieraan mee te doen? Dan kun je hier zwerfboekstickers opvragen en vervolgens een boek ergens achterlaten op een plek waar kinderen (of hun ouders) komen. Dat kan in de bus zijn, of je verstopt een boek tussen de groente in de supermarkt. Je kunt hem ook naar een KinderzwerfboekStation brengen. Wij gaan twee boeken laten zwerven! Meer info vind je hier.

Weggeven via de plaatselijke weggeefhoek op Facebook

Veel wijken in Nederland hebben op Facebook wel een ‘weggeefhoek’. Bij ons heb je bijvoorbeeld Gratis in Lombok. Een makkelijker manier om iemand anders blij te maken met jouw spullen.

Lokale mini-bieb

Ik kende het nog niet, maar Elisabeth uit Zwolle tipte mij het concept Minibieb. Een Minibieb kan een boekenplank bij iemand aan de gevel zijn, of een boekenkast in een buurthuis. Je kunt er boeken inzetten of boeken uit lenen. Ik ontdekte via de site van Minibieb dat er een Minibieb 650 meter van mijn huis zit. Ik ga daar zeker een boek neerzetten.

Speelgoedbank

In verschillende plaatsen in Nederland is er naast een Voedselbank ook een Speelgoedbank. Organisaties die gebruikt en nieuw speelgoed inzamelen en deze gratis uitgeven aan kinderen wiens ouders door financiële redenen of een slechte thuissituatie geen speelgoed voor ze kinderen kunnen kopen. Benieuwd of er bij jou in de buurt ook een speelgoedbank is? Google je plaatsnaam en het woord Speelgoedbank en je komt er wel uit.

Weggeefkast of weggeefwinkel

Lianne gaf een andere optie voor kinderen wiens ouders het financieel moeilijker hebben: zet de boeken in een weggeefkast of geef ze aan een weggeefwinkel. Hier vind je een lijst met weggeefwinkels.

Weggeven voor goed doel

Ruth vertelde dat ze in mei een boekenmarkt op school hebben, waarvan de opbrengst naar een goed doel gaat. Volgens mij gebeurt dat op wel meer scholen. Ruth komt in ieder geval deze week een doos boeken bij mij ophalen!

Andere mooie goede doelen die werden genoemd:

  • De kinderpoli in het ziekenhuis
  • Een Ronald McDonald huis bij jou in de buurt
  • Naar vrouwenopvang of crisisopvang
  • Het asielzoekerscentrum (AZC) bij jou in de omgeving. “Veel kinderboeken hebben plaatjes waardoor je het verhaal ook in een andere taal erbij kan verzinnen. En kinderboeken met tekst zijn ideaal om Nederlands te leren,” aldus Mascha.
  • Bewaren voor inzamelingsactie rond kerst voor mensen die het minder breed hebben

Kringloop of tweedehands speelgoedwinkel of kringloopwinkel

Weggeven aan de kringloop of tweedehands winkel, was zo’n beetje de meest genoemde optie. Hier vind je een lijst met kringloopwinkels in Nederland.

Ruilen

Wil je niet verkopen, maar ook niet weggeven? Dan is er nog de optie ruilen. Ik begreep dat er op verschillende scholen ruilbiebs zijn. En bij ons is er ook één in de Albert Heijn. Misschien vind jij er ook wel één in jouw buurt.

Dit zijn de spelregels van de ruilbien bij onze Albert Heijn (Damstraat Utrecht).

Dit blog heb ik geschreven met input van heeeeeeeel veel van jullie via mijn persoonlijke instagram account. Dank allemaal!

Vorige bericht Volgende bericht

Ook leuk

Geen reacties

Laat je reactie achter