Kook

Neeltjes favorieten weekmenu!

‘Stop je mijn pasta met witte saus er ook nog een keer in?’ vroeg Neeltje me toen ik laatst weer een weekmenu aan het maken was. Neeltje is moeder van Tim (12), Janne (10) en Floor (7) en maakte al vaker weekmenu’s voor de Club. Daarop staat steevast haar pasta met witte saus, die iedereen in haar gezin lekker vindt – een unicum! Deze week dus weer op het menu, én een paar andere favoriete gerechten van Neeltjes gezinsleden.

Maandag: Bami

Neeltje: ‘Het ‘all time favorite’ gerecht van onze middelste is nasi. Gewoon een zak groente roerbakken, spekjes en tofublokjes erbij (don’t ask), een zakje Conimexkruiden eroverheen, rijst erdoor en lekker serveren met gebakken ei, schijfjes komkommer en satésaus, en atjar tjampoer voor de volwassenen. Vervang je de rijst voor mienestjes, dan krijg je natuurlijk meteen iets héél anders; mijn jongste wilde het acuut niet meer eten. Wil je liever een iets exquisere bami zónder zakjes, check dan eens dit recept van Eef Kook Zo.’

Dinsdag: Pasta met witte saus
Als ik aan de kinderen vraag: ‘Wat zullen we vandaag eten?’, juichen ze steevast: ‘Pasta met witte saus!’ Ik heb hem al eens eerder in een Club-weekmenu gezet en kreeg er toen veel enthousiaste reacties op.

Je maakt hem zo: Kook voor vier personen ¾ pak fusilli of farfalle. Snijd ondertussen een emmertje snoeptomaatjes of twee bakjes cherrytomaatjes in tweeën. Bak een pakje spekjes uit (ja, die eet mijn man in dit geval stiekem ook, want de spekjes maken de salade helemaal af) en rooster een handje pijnboompitten. Mix in een schaaltje 400 gram hüttenkäse met drie à vier theelepels groene pesto (uit pot of zelfgemaakt) en een snuf peper en mix pasta, tomaatjes, spekjes en ‘witte saus’ door elkaar. De ‘grote mensen’ gooien er nog een dot rucola op en strooien er de pijnboompitten over. Lauwwarm is de pasta het lekkerst.

Woensdag: Wraps met vega kipnuggets

Wraps: mijn oudste eet ze het liefst elke dag. Roergebakte Mexicaanse groente, kidneybonen, mais en (vega)gehakt, tacokruiden eroverheen en oprollen maar met wat crème fraîche, guacamole en tacosaus om het af te maken. Hebben we tijd, dan gaan de crème fraîche en saus eroverheen, met een flinke laag kaas en gaat alles nog even tien minuten in de oven. Mij komen die bonen zo langzamerhand de neus uit. Ik zoek dus regelmatig naar nieuwe wraprecepten, waarvan dit echt een lekkere is: https://smaakmenutie.nl/wrap-krokante-kip/ Sowieso hebben de mannen van Smaakmenutie heel smakelijke dingen op hun site staan. Overigens gebruikten wij Valess-burgers, in stukjes gesneden, in plaats van kip.

Donderdag: Tofu met broccoli

Hier in huis wordt slecht groente gegeten door de kinderen, maar de drie B’s boontjes, broccoli en boberwtjes (ja sorry) gaan er gelukkig altijd in. Maar zoals dat gaat met dingen die we vaak eten, zoals wraps: ik raak ze zat. Gelukkig zijn er veel lekkere dingen te maken met broccoli, zoals deze fijne rijstschotel, ook van Smaakmenutie: https://smaakmenutie.nl/tofu-ketjapsaus-broccoli-rijst/ . In plaats van gewone tofu kozen wij de pittige tofublokjes van Albert Heijn, die nóg lekkerder worden van de ketjapmarinade. Extra fijn: we hebben er weer een gerecht bij dat we allemaal lekker vinden.

Vrijdag: Pannenkoeken

De boog kan niet altijd gespannen zijn qua vitamines en mineralen, dus we bakken vandaag een stapel good old pannenkoeken. Gewoon met stroop en suiker, maar voor de variatie maken we er ook een paar met aardbeien en slagroom. Toch een beetje anders dan normaal.

Zaterdag: Tortilla met sla

Een andere klassieker bij ons thuis zijn gebakken aardappeltjes met vegaburgers (al dan niet op een broodje) en één van de drie B’s. Een superlekkere variant daarop is deze Spaanse tortilla, die ik ook nog een beetje anders maakte dan het recept voorschreef, omdat ik nog een zak krieltjes in huis had. Als je die met schil en al in kleine stukjes snijdt en dan bakt, wordt je tortilla nog knapperiger. Dus die houden we erin. We eten er een grote bak sla bij, iets dat ook onze middelste ineens ook heerlijk vindt. De andere twee krijgen tomaatjes en komkommer. https://www.ah.nl/allerhande/recept/R-R1198672/spaanse-tortilla-met-brood-en-tomatensalade

Zondag: Marokkaanse harira

Voor een soepje kun je onze kinderen altijd wakker maken. Mits er stokbrood bij zit en ze dit mogen besmeren met chocopasta. Elsbeths beroemde tomatensoep van geroosterde tomaten vinden ze heerlijk, net als pompoensoep. Een mooie variant daarop is Marokkaanse harira, die er verbazingwekkend goed in gaat – als we hem niet te pittig maken. Dat ik alle kikkererwten terugvond onder de stoel van de jongste laten we verder ook even buiten beschouwing. We hebben een familierecept van onze gastouder, maar dit recept van Miljushka is een prima alternatief: https://miljuschka.nl/harira-pittige-maaltijdsoep-met-linzen-kikkererwten-en-rundergehakt/ Een dag later is de soep zelfs nog lekkerder, dus perfect voor de lunch op maandag!

  • Benieuwd naar de vorige budgetweekmenu’s? Je vindt ze hier
  • Wil je nooit meer een weekmenu missen? Ik verstuur ieder weekend een nieuwsbrief met het weekmenu en alle blogs die die week op de club verschenen. Wil je de nieuwsbrief ontvangen, vul dan het formuliertje in op deze pagina.
  • Wil je ook zo’n nieuw Relax Mama-weekmenu-formulier op je koelkast? Die kun je hier kopen. Nu in een blok van 50 stuks, mét afscheurbaar boodschappenlijstje (én op de achterkant vind je trouwens de kanskaarten!).

Vorige bericht Volgende bericht

Ook leuk

Geen reacties

Laat je reactie achter