Kook

relax mama weekmenu vega(n)

Deze week maakte Maaike het weekmenu voor ons. Maaike is moeder van twee jongens, Sam (3) en Noah (1). Ze vond de weekmenu’s altijd leuk, maar sinds een jaar kookt ze vegan en sluit het minder aan. Dus besloot ze mij een berichtje te sturen een aan te bieden het weekmenu eens zelf te maken. En zo geschiedde!

Maaike: “Dit weekmenu is vega(n). Met de n tussen haakjes omdat het ook prima vegetarisch te maken is. De meeste gerechten die ik beschrijf zijn voor ongeveer drie personen. Mijn driejarige eet namelijk eigenlijk niets mee en Noah van één eet wel alles maar nog niet zo veel.”

Maandag: Macaloempia

We beginnen met een recept van mijn moeder met een gekke naam. Maar het is er eentje waarvan mijn man al snel zei dat ik dit elke week mocht koken. En dat gebeurt nu dus ook bijna wekelijks. In dit recept gebruik ik gerookte tofu. Een ingrediënt waarvan ik vorig jaar nooit had verwacht dat het mijn huis binnen zou komen, maar het is nu onmisbaar. Waarom? Omdat het een gezonde vleesvervanger is die veelzijdig is in te zetten. Als plakjes op je brood, tussen je tosti in plaats van ham, uit het vuistje voor de jongste, en in dit geval in blokjes als vervanger voor kip. Heeft je winkel het niet dan kan je vegan kipstukjes of tofu roerbakreepjes nemen.

Dit heb je nodig:

  • Half pakje Vivera gerookte tofu, in kleine blokjes
  • 1 ui, fijn gesnipperd
  • 1 knoflookteen, geperst
  • Groot pak voorgesneden Chinese groente
  • Zakje nasikruiden
  • Macaroni (wij doen één koffiekopje per persoon)

En zo maak je het: Kook de macaroni. Fruit in een koekenpan de ui en knoflook in olie. Voeg dan de rest van de groente toe. Voeg de tofublokjes en nasikruiden toe en als laatste de gekookte macaroni. Alles goed mengen en eten maar.

Dinsdag: curry madras

Voor deze curry madras gebruik ik een verspakket uit de winkel. Niet erg spannend misschien, maar het was te lekker om niet mee te nemen in dit weekmenu. Het verspakket curry madras is in bijna elke supermarkt te koop. In plaats van kip doe ik er rode linzen door. Andere linzen kunnen ook, maar ik vind de rode lekker klein. Het recept van de curry vind je op het pakket. De linzen week ik in een aparte pan en voeg er op het laatst aan toe (ongeveer één koffiekopje linzen voor twee personen). In plaats van rijst eten wij het met pita broodjes.

Woensdag: Banh mi met knapperige tofu

Voor deze dag heb ik dit recept van Marley Spoon. Opnieuw een gerecht met tofu, maar door de bereiding heeft dit een hele andere smaak. Wij hebben de vegan mayonaise van Remia en van de Zaanse Mayo in huis, maar ik heb nog nooit een slechte vegan mayo geproefd dus koop gerust een andere. En uiteraard kan de gewone mayonaise ook.

Donderdag: pasta pesto met gegrilde groente

Voor donderdag een hele snelle. Leg op een bakplaat gesneden groente die jij lekker vindt. In mijn geval: courgette, groene asperges en gehalveerde kleine tomaten. Beetje olijfolie erover en peper en zout. Oven op 180 graden en dan ongeveer 20 minuten erin.

Kook de pasta zoals aangegeven op het pak. Roer daar een goede lepel pesto doorheen. Meer mag uiteraard ook als je net zoals ik gek op pesto bent. Serveren met de gegrilde groente. Je kunt er nog rucola of geroosterde pijnboompitten bij serveren. Voor de pesto is het wel belangrijk dat je een goede hebt. Ik ben erachter gekomen dat er verschillende vegan varianten zijn en voor mij is deze Pesto alla Genovese van de Albert Heijn een duidelijke winnaar. Snel te herkennen in de winkel omdat de Albert Heijn kaartjes heeft staan bij zijn vegan producten.

Vrijdag: pizza ratjetoe

Ik probeer zeker één keer in de week pizza te eten. Niet omdat het zo gezond is, maar omdat ik er zo gek op ben. Voor de bodem gebruik ik Tante Fanny pizzadeeg. Ik maak voor meerdere keren saus en vries dan de overige saus in. Of ik gooi daar vegan gehakt bij en we eten de dag erna spaghetti Bolognese. De pizzabodem is voor twee personen. Omdat wij er met zijn drieën van eten doe ik er een salade bij. Dit keer een simpele komkommersalade.

Topping: Voor de topping gebruik ik de groente die ik in huis heb. Bijvoorbeeld: 1/5 bloemkool, 1/5 rode kool, 1 rode ui, 1 knoflookbolletje en 1 paprika. Ik bak alles en doe er op het laatst wat BBQ-saus over. Klinkt misschien vreemd, maar is erg lekker. Ik doe ook een klein beetje BBQ-saus door de tomatensaus zodat het goed samengaat (werkt ook prima met teriyakisaus). Voor deze pizza heb ik gewone kaas gebruikt voor mijn man en zoon. Zelf eet ik geen kaas dus kan daar lastig iets over zeggen. Tijdens de vegan challenge heeft mijn man verschillende vegan kazen geprobeerd en voor de pizza was de geraspte vegan kaas van Albert Heijn huismerk het beste.

De saus: Leg op een bakplaat 1 paprika in stukken, 1 grote ui in stukken, een klein knoflook bolletje compleet in schil, 6 grote tomaten in stukken. Sprenkel wat olijfolie over de groente. Oven op 180 graden en dan ongeveer 20 minuten bakken. In de tussentijd kan je dan een kopje rode linzen koken. Gooi de linzen en groente in de blender en breng op smaak met zout, peper en Italiaanse kruiden.

  • Benieuwd naar de vorige weekmenu’s? Je vindt ze hier
  • Wil je nooit meer een weekmenu missen? Ik verstuur ieder weekend een nieuwsbrief met het weekmenu en alle blogs die die week op de club verschenen. Wil je de nieuwsbrief ontvangen, vul dan het formuliertje in op deze pagina.
  • Wil je ook zo’n Relax Mama-weekmenu-formulier op je koelkast? Die kun je hier downloaden.
Vorige bericht Volgende bericht

Ook leuk

Geen reacties

Laat je reactie achter