Relax

Meer naar buiten met de Bepanthen Buitenspeel Bucketlist

Zes weken zomervakantie staan voor de deur. Zes weken zeeën van tijd. Wat gaan we in die zes weken doen met die kinderen van ons? Als je de media mag geloven spelen onze kinderen te weinig buiten. ‘Eén op de vijf kinderen beweegt te weinig’, ‘Ouders geven het slechte voorbeeld’ en ‘De beeldschermgeneratie: kinderen bewegen minder.’ Welnee! denk ik defensief als ik dit lees. Keet is altijd buiten. De stad is haar speeltuin samen met haar skateboard. Maar, eerlijk is eerlijk, Teun is veel minder een buitenspeelkind. En vooruit, als ik dan nog een keer eerlijk ben, ligt dat niet altijd alleen aan hem. Ik mis soms ook de inspiratie. Ik heb niet altijd zin om weer naar die suffe speeltuin om de hoek te gaan. En om nou iedere keer een pretpark te bezoeken, loopt ook zo in de kosten.

Dit alles schoot door mijn hoofd toen het merk Bepanthen mij vroeg om samen met hen na te denken over buitenspeelactiviteiten. Bepanthen? Dat is toch van die fijne zalf voor op de babybilletjes? Daar heb ik toen Keet en Teun klein waren aardig wat mee gesmeerd. Maar ze hebben meer. Zoals bijvoorbeeld Bepanthen Eczeem Crème* of de Beschermende Zalf die je kunt gebruiken bij ruwe, rode of droge huidplekjes (voor jong en oud). En die is dan weer handig voor buitenspelend kroost. Daarom bedacht ik samen met Bepanthen de Buitenspeel Bucketlist. Om mijzelf meer uit te dagen met Teun naar buiten te gaan. En om hem, mijzelf en jullie te inspireren om buiten avonturen te beleven!

*medisch hulpmiddel. Lees voor gebruik de gebruiksaanwijzing

De bucketlist

Zo ging ik op zoek naar dingen die mij leuk lijken om met Teun en Keet te gaan doen deze zomer. Ik bedacht waar ik zelf de beste herinneringen aan heb. Ik Googelde wat, overlegde met Keet en pakte er wat boekjes bij. En zo kwam ik op deze bucketlist met twintig activiteiten die je eigenlijk gewoon een keer gedaan moet hebben voor je tiende (en misschien heb je zelf nog toffe aanvullingen!).

Doe je mee?

Ik ga de komende weken met mezelf de challenge aan om meer leuke dingen buiten te doen. Doe je mee? Je kunt deze bucketlist uitprinten (download de lijst hier), op de koelkast hangen en gebruiken en aanvullen met jullie eigen bucketlist-wensen.

Maak de tofste #BepanthenBucketlist-foto!

Het lijkt mij te gek als we elkaar kunnen inspireren met deze lijst. Ik wil jullie graag uitdagen mee te doen en om vervolgens bewijsmateriaal te leveren. Daarom roep ik jullie op om de tofste foto van jouw kind of kinderen te maken tijdens een van de #BepanthenBucketlist-activiteiten. Die foto kan deze zomer namelijk wel eens een grote prijs waard zijn! In de loop van de vakantie volgt alle informatie over hoe je die foto kunt insturen!

Edit: Inmiddels kan ik vertellen hoe je mee kunt doen aan de foto-wedstrijd en wat je kunt winnen. De foto’s kun je (tot en met 13 augustus) uploaden op de Bepanthen-Facebookpagina, hier: http://bit.ly/Bepanthen_post Je maakt met je foto kans op een weekend weg met je gezin ter waarde van €500,00

Hieronder nog wat uitleg bij de verschillende activiteiten. Bij de ene activiteit ben je zelf meer nodig dan bij de andere. De ene activiteit vinden je waarschijnlijk leuker dan de andere. Maar wie weet zit er iets tussen wat je prima kunt uitbesteden aan opa’s, oma’s, neefjes of nichtjes of vriendjes uit de buurt of camping.

1. Slaap een nachtje buiten (in de tuin of op het balkon)

Maak bij mooi weer eens een bed op het balkon of in de tuin en luister samen naar de geluiden om je heen. Misschien slapen jullie een nacht wat minder. Maar een mooie herinnering heb je wel.

2. Doe aan schatzoeken 2.0 met geocaching

Ken je dat, geocaching? Het is een soort schatzoeken. Maar dan met behulp van een smartphone en GPS. In de stad of de natuur zijn allemaal schatten (caches) verstopt door andere mensen. Via de app Geocaching kun je zien waar er allemaal schatten zijn verborgen! Eenmaal gevonden kun je je naam in een logboek schrijven en (belangrijk!) verstop je alles weer precies zoals je het hebt gevonden. Voor de volgende schatzoeker.

3. Verstop een tijdscapsule

Stop een aantal kleine voorwerpen uit deze tijd in een potje of plastic bakje en doe er een briefje bij met bijvoorbeeld:

 • je naam
 • het jaartal
 • leeftijd
 • wat je leuk vindt om te doen
 • wat het grootste nieuws van deze maand was
 • wat je hoopt voor de toekomst.

Zoek een goede verstopplek en laat daar de capsule achter.

4. Ga vliegeren 

Men neme een vlieger en een dag waarop er wat wind staat. Misschien heb je er nog een op zolder, of koop er een in een speelgoedwinkel. Zoek daarna een plek waar je de vlieger op kunt laten. Een niet te druk strand, of een groot grasveld op een park; een vlakke plek waar je kunt rennen en waar de vlieger niet direct een boom of hoogspanningskabel in gaat. Ga daarna met je rug tegen de wind instaan, laat een iemand de vlieger ophouden en zorg er samen voor dat hij omhoog gaat. Goede instructies vind je hier op de site van vliegersport.

5. Laat jezelf ingraven

Graaf een langwerpige kuil op het strand waar je in kunt liggen en laat de kuil dichtgooien (tot je nek) als je erin ligt. En niet vergeten een foto te maken 😉

6. Vaar met een rubberboot door de sloot of gracht

Blaas een rubberbootje op en gaan met die banaan!

7. Doe walkie talkie verstoppertje

Zorg dat je walkie talkies hebt. Zowel de verstopper(s) als de zoeker(s) krijgen er een. Eén iemand verstopt zich ergens in de wijk. De ander mag na een minuut of vijf minuten een oproep doen en stelt ja of nee-vragen. Ben je in onze straat? Sta je bij een boom? Of doe een variant hierop: degene die verstopt is probeert de ander naar zich toe te leiden. ‘Ga naar rechts als je uit huis stapt, ga links op de volgeden hoek’ etc.

8. Doe ‘Heitje voor een karweitje’

Ga bij de buren thuis of op de camping langs en vraag of je heitje voor karweitje mag doen. Oftewel een klein klusje voor tien of twintig cent (een ‘heitje’ is een kwartje). Denk aan glas naar de glasbak brengen. Of op de camping een klein afwasje doen.

9. Tover je tuin om in een Ninja-parcours

Zoek samen zoveel mogelijk materiaal om een echt parcours te maken. Boomstronkjes, flinke takken, grote stenen, oude pallets, planken, een touw, hoepels. Leg bijvoorbeeld een dikke lat of plank tussen twee boomstronken als evenwichtsbalk. Knoop een stevig touw aan een boom waarmee je naar de andere kant kunt slingeren. Leg wat flinke takken achter elkaar waar je overheen moet hinkelen of springen. Zet een tafel neer waar je onderdoor moet tijgeren. Gebruik je fantasie en word een echte Ninja Warrior. Laat je inspireren (maar niet ontmoedigen) door het parcours dat een Amerikaanse vader voor zijn dochter bouwde!

10. Brouw je eigen heksensoep

Men neme een grote pan, een pollepel, water (uit de kraan of slootwater) en verder alles wat de natuur je brengt. Maak er een stevige gevulde soep van en kijk goed wat je allemaal ontdekt. Serveer de soep in leuke koppen (niet opeten natuurlijk…..).

11. Maak je eigen pijl en boog

Ga eerst op zoek naar twee goeie takken. Eén voor de boog (een stevige die ook een beetje buigt) en één dunne rechte voor de pijl. Zorg voor een touwtje voor de boog en maak met een mes een puntje aan de pijl. Voor een instructie zie dit filmpje. En nu schieten maar. Op een ding, niet op een mens.

12. Rooster marshmallows op een vuurtje

Koop satéstokjes en een zak marshmallows. Maak een vuurtje in een vuurkorf, haak aan bij het kampvuur van iemand anders of maak gebruik van de barbecue. Prik een marshmallow aan een stokje, houd hem boven het vuur (niet erin) en rooster hem aan alle kanten. Laat hem een minuutje afkoelen en bijt hem dan van het stokje. En dan: roast-eat-repeat (tot je niet meer kunt).

13. Maak een natuurkunstwerk

Kunst kun je met alles maken. Zoek grote keien om te beschilderen, maak een schilderij van schelpen of van takken, blaadjes en bloemetjes. Ga naar buiten, of je nou in de stad, op het strand, in het bos of op het platteland bent. Er is altijd wel iets te vinden.

14. Maak een ‘de-vloer-is-lava’-wandeling door de stad of natuur

Maak een boswandeling. Om de paar minuten roept iemand: ‘De vloer is lava!’. Zorg dan dat je binnen vijf tellen op een boomstronk of iets anders staat en de vloer niet meer raakt. Blijf wel je gezonde verstand gebruiken 😉

15. Zoek de beste klimboom en klim erin

Zoek een boom met stevige takken en klim zo hoog als je je veilig voelt. Bekijk de wereld vanuit dit nieuwe perspectief.

16. Maak een Kleinduimpje-pad en vind zelf de weg terug

Verzamel eerst een heleboel mooie kiezelsteentjes. Geef die steentjes eventueel een mooie kleur. Maak daarna samen een wandeling met een aantal afslagen en laat om de paar meter een steentje vallen. Steentjes op? Loop dan terug volgens het kiezelpaadje.

17. Keil stenen over het water

Deze kan je doen als je bij water bent, waar geen mensen zwemmen. Zoek een paar mooi platte stenen en laat ze over het water ‘stuiteren’. Hier vind je een stappenplan voor het beste resultaat!

18. Rol van een heuvel

Zoek een heuvel met gras (zonder stenen en afval of hondenpoep!). Ga boven aan de heuvel op de grond liggen en kruis je armen over je borst of leg ze boven je hoofd. En rollen maar!

19. Bouw een boomhut of een hut in de bosjes

Zoek een goede plek tussen de bomen om een hut te maken. Op de camping, in een park, in je tuin of in een hoekje van je straat. Gebruik je fantasie. Zoek materiaal waarmee je een hut kunt bouwen. Grote takken, stukken karton, of misschien heb je nog ergens planken. Hier vind je tips om een mooie takkenhut te bouwen in de natuur.

20. Maak een nachtwandeling

In het donker is alles anders! Maak een wandeling door je buurt of door de natuur. Neem voor de zekerheid zaklampen mee!

Dit blog schreef ik in samenwerking met Bepanthen. En ik liet me inspireren door onder andere deze twee boeken:

Ontdek je stad – Martine Sluijter

Het bucketlistboek – 101 dingen om buiten te doen

 

 

 

 

Vorige bericht Volgende bericht

Ook leuk

5 Reacties

 • Reageer MessyMommy 8 juli 2017 at 09:17

  Superleuke tips! Ga ik zeker wat dingen van doen!

 • Reageer Danielle 21 juli 2017 at 19:09

  Naar de vallende sterren kijken snachts in de tuin 🙂

 • Reageer Xaviera Jamie Jansen 30 juli 2017 at 08:55

  Dit is nog eens een leuke bucketlist!

 • Reageer Sanne 6 augustus 2017 at 21:46

  Leuke tips voor de wat oudere kinderen. Maar niet voor een meisje van 2. En gelukkig is die van ons een buiten kind.

 • Reageer Welk type buitenspeelmoeder ben jij? - Club van relaxte moeders 12 juni 2018 at 08:58

  […] ik vorig jaar samen met Bepanthen de Buitenspeelbucketlist ontwikkelde, ging ik op zoek naar twintig leuke buitenspeelactiviteiten. En dat werkte. We hebben […]

 • Laat je reactie achter