Relax

(Even) geen alcohol meer? Dit zijn dan lekkere drankjes

Begin dit jaar besloten Henno en ik te minderen met wijn. En bier. En gin tonics. We bleken niet de enigen te zijn met een alcoholvrije periode. Op een zondagmiddag in januari stonden we met een hele club gelijkgestemden in een kroeg alcoholvrije biertjes te drinken. Die blijken ook best lekker te zijn (de een wat beter dan de ander). Maar wat zijn verder eigenlijk lekkere alcoholvrije drankjes?

Tja, wat drink je nou eigenlijk als je geen alcohol drinkt en ook niet echt van frisdrank houdt? Na drie weken hadden Henno en ik wel een beetje last van een ’theebuik’ en een ‘waterhoofd’ en besloot ik voor de vrimibo met de buren eens wat lekkere andere drankjes te halen. Daar ontdekte ik in het schap met buitenlandse producten mijn nieuwe favoriete alcoholvrije drankje: De Bundaberg Lemon Lime & Bitters. Het is een Australisch drankje van citroen en limoen, maar vooral de kruiden als kaneel maken het bijzonder. Daarnaast hadden ze in het buitenlandschap ook gemberbier. Van Bundaberg of van andere merken. Ook een goed alternatief. In de categorie alcoholvrij bier is de Heineken 0.0 trouwens mijn favoriet.

Zelf maken!

En toen kreeg ik van Uitgeverij Snor het nieuwe boek Limonade, alcoholvrije drankjes voor volwassenen, waar ik weer geheel nieuwe inspiratie door kreeg. Een boek van Arno en Mireille (van The Holy Kauw Company) bomvol alternatieven. Deze had ik moeten hebben toen ik zwanger was. Er staan meer dan 50 recepten in. Ik probeerde er drie uit!

Green Lizzard, oftewel alternatief voor de mojito

Toen ik dit boek opensloeg ging ik gelijk op zoek naar de Virgin Mojito, want die wilde ik altijd al maken. Het was even zoeken, want Arno en Mireille noemen hem Green Lizzard. Je maakt hem met spuitwater, limoen, rietsuiker, munt, komkommer en crushed ijs. En dan heb je ook wat. Je vindt het hele recept hier.

Innocent Mary

Drankje nummer twee koos ik voor Henno uit, want hij is degene die van tomatensap houdt. Dit is – je raadt het al – de alcoholvrije variant van de Bloody Mary. En die maak je als volgt.

Voor zes glazen heb je nodig:  1 liter vers gejuiced tomatensap, sap van 1 citroen (gezeefd), 4 tl Worcestersaus, 8 druppels Tabasco en een snuf selderijzout (geen idee hoe je daar aan komt…) Voor de garnering heb je nog nodig: ijsblokjes, vers gemalen peper en 2 stengels bleekselderij.

Zo maak je het: Meng het sap van de citroen door het tomatensap. Voeg de overige ingrediënten toe en roer goed door. Verdeel ijsblokjes over de glazen, giet de Innocent Mary erbij en geef je mocktail een draai van de pepermolen. Garneer met bleekselderij.

Royal water

Als laatste maakte ik het Royal Water, oftewel aardbeienwater. Heel simpel en echt een hele lekkere frisse variant op een saai glas water. En het ziet er nog leuk uit ook.

Dit heb je nodig: 1 liter water, 250 g gehalveerde aardbeien (kroontjes verwijderd) en 1 flinke hand verse basilicumblaadjes.

Zo maak je het: Vul een karaf met water en voeg de aardbeien en het basilicum toe. 2 . Maak het water minstens 1 uur voor serveren, zodat de smaken op elkaar in kunnen werken. Zet de karaf in de koelkast of serveer met flink wat ijsblokjes.

En verder…

Er staan in het boek nog heel veel leuke recepten. Het enige lastige vond ik wel sommige ingrediënten waar je iets meer moeite voor moet doen. Zo had ik graag ook nog de Irish Cream willen maken, de Virgin variant op Baileys, maar daarvoor heb je het ingrediënt peated mout nodig, en ik wist echt even niet waar ik dat vandaan moest trekken. Die staat dus nog op mijn verlanglijstje.

Hoe het ondertussen met ons alcoholvrije leven gaat? We gaan inmiddels  niet meer geheel alcoholvrij door het leven, maar wel iets alcoholarmer. Het bevalt ons allebei eigenlijk wel heel goed om wat bewuster te zijn van wat je drinkt. En eerlijk is eerlijk… in de 0% weken voelde ik me ook echt wel fitter en energieker.

Het boek Limonade

In Limonade geven Arno en Mireille (The Holy Kauw Company) de geheime recepten van hun alcoholvrije drankjes prijs. Van siroop tot mocktail, van ijsthee tot shrub, allemaal zelf te maken: meer dan 50 recepten voor alcoholvrije drankjes in talloze smaakcombinaties. Het boek kost €16,99 en is onder andere hier te koop.

Wil je nooit meer een bericht missen van de Club van Relaxte Moeders? We versturen ieder weekend een nieuwsbrief met het weekmenu en alle blogs en spreuken die die week op de club verschenen. Wil je de nieuwsbrief ontvangen, abonneer je dan nu gratis via onderstaande formuliertje!

 

Ja, ik wil de nieuwsbrief van de Club van Relaxte Moeders graag ontvangen!

* indicates required
Vorige bericht Volgende bericht

Ook leuk

3 Reacties

  • Reageer ingrid 6 april 2018 at 09:11

    Selderijzout is een mix van zout met – je raadt het al – gedroogd en gevijzeld selderijblad. Of -zaadjes. Het blad kan van blad- of snijselderij zijn (in bosjes te koop, lijkt op platte peterselie), maar ook van bleek- of knolselderij. Zelf maken is een eitje, een potje uit de supermarkt meenemen nog makkelijker. Nog geen twee euro, en ze hebben t allemaal al decennia in het assortiment.

  • Reageer Leonie 4 januari 2020 at 20:23

    Ik vind de virgin mojito variant van de allerhande met munt, suiker, limoen en Tonic ook heel erg lekker. Nog lekkerder dan met spuitwater :). Overigens hier geen dry january. Ik drink sowieso al met mate (er zijn weken dat ik geen druppel alcohol zie) dus vanavond heerlijk met een gin Tonic op de bank. Ik heb het al nuchter gehouden bij de verjaardagen vanmorgen en vanmiddag

  • Laat je reactie achter