Peuter, Relax

11 goeie cadeaus voor een kind van twee jaar!

“San, zal ik dit alvast meenemen voor de verjaardag van Benja?” appt mijn zusje samen met een foto van Paw Patrol ballonnen, slingers, bekertjes en bordjes. Benja is sinds kort helemaal weg van deze hondjes to the rescue, dus twee dagen later ligt de versiering bij mij in de kast. Klaar om Benja’s tweede verjaardag onvergetelijk te maken. Maar wat geef je cadeau aan een kind van twee jaar? Ik stortte me op Google en zat daar vervolgens veel te lang achter. Om jou deze avondenlange speurtocht te besparen: 11 cadeaus waar je een tweejarige blij mee maakt.  

 1. Nijntje verstoppertje – zo hoef je zelf niet minutenlang achter het gordijn te bivakkeren

Benja speelt het liefst de hele dag verstoppertje. Achter de keukendeur, in de kast, naast de prullenbak… meestal zoek ik hem, maar soms draaien we de rollen om. Met als gevolg dat ik minutenlang achter het gordijn sta te wachten terwijl hij inmiddels op z’n kamer met Duplo speelt. Voor elke moeder die zich hierin herkent: geef ‘Nijntje verstoppertje spelen’ cadeau. Je verstopt Nijntje ergens in de kamer en ze roept om de tien seconden ‘Ik ben hierrrr.’ Zo kun je samen speuren én vinden. Nijntje speelt verstoppertje kost €12,95.

 1. Loopfiets – ik moet rennen, springen, vliegen, duiken, vallen, opstaan en weer doorgaan.

Voor Benja kan het allemaal niet hard genoeg gaan. Hij sjeest op zijn tractor door het huis en vliegt zodra we buiten zijn naar de speeltuin. Daarom krijgt hij van opa en oma een loopfiets. Zo is hij nóg sneller waar hij wil zijn. Toevallig las ik laatst dat een kind dat eerst op een loopfiets heeft geoefend, sneller overstapt op een fiets met zijwieltjes (en misschien zelfs helemaal geen zijwieltjes nodig heeft!). Omdat ze al vroeg leren hoe ze hun evenwicht moeten bewaren. Het is dus nog een slim cadeau ook.  

Let wel op! Met dit cadeau ligt keuzestress op de loer. Loopfietsen zijn er namelijk in alle soorten, maten, vormen en kleuren. Ik ga denk ik voor deze stoere crossfiets-achtige variant van €35,-.

Wil je meer geld uitgeven? Dan is deze van € 99,95 ook echt te gek.

 1. Keukentje – want liefde gaat door de maag

Als ik alleen maar bedenk dat ik moet gaan koken, staat Benja al bij het aanrecht. Klaar om vol enthousiasme alle ingrediënten uit de kasten te pakken en in de pannen te roeren. In het kader van mijn eigen bewegingsvrijheid is een eigen keukentje misschien geen slecht idee. Kan hij daar lekker groente snijden, aardappels bakken en vlees braden. Wie weet ontpopt hij zich wél tot de nieuw Jamie. Lijkt mij een prima idee, want de liefde van moeders gaat ook gewoon door de maag, toch?!

Tip: vraag in je omgeving of er iemand is die een speelkeukentje heeft en ‘ervan af wil’. Speelkeukentjes zijn best duur én redelijk groot om op te bergen, dus op deze manier bespaar jij geld en geef je de ander letterlijk weer wat ruimte.

 1. Plastic dieren – wel leuk, niet duurzaam?!

“Plastic dieren!” antwoordde een vriendin zonder twijfel toen ik haar vroeg om een cadeautip. Ik reageerde ietwat sceptisch, want ik probeer de laatste tijd juist wat duurzamer te leven. Maar ze veegde al mijn tegenargumenten zonder pardon van tafel, want: “Kinderen hebben er jarenlang speelplezier van, ze zijn in elk seizoen, binnen en buiten, in de zandbank en in bad een succes.” Plastic dieren dus. Met toch maar alvast mijn excuses richting de plasticsoep.

 1. Houten speelgoed – uit het goede hout gesneden

Ook al heeft mijn vriendin me volledig overtuigd, speelgoed van hout voelt toch verantwoorder. Daarom ontbreken het houten speelgoed van de HEMA en de houten knoppuzzels niet op deze lijst.

 1. Ga er samen op uit – want ervaringen maken gelukkiger dan spullen

Ernst-Jan Pfauth, oprichter van De Correspondent, overtuigde mij er met dit artikel van dat ik beter een ervaring cadeau kan geven dan speelgoed. Ervaringen zorgen namelijk voor vier belangrijke bronnen van geluk:

 1. Voorpret;
 2. Genieten van nieuwe dingen;
 3. Tijd doorbrengen met vrienden en familie;
 4. Goede herinneringen.

Het lijkt me wat overdreven om te denken dat Benja dit allemaal al beseft, maar aan de andere kant: met het goede voorbeeld kun je niet vroeg genoeg beginnen. Daarom ga ik aankomend jaar met hem naar de dierentuin (kinderen van 2 zijn vaak nog gratis), het theater (aanrader: Woezel en Pip) of een indoor speelparadijs.

 1. Zand- en watertafel – vies worden mag moet

Met het eerste barre winterweer van dit jaar net achter de rug, lijkt de zomer verder weg dan ooit. Toch kan het zomaar over een maand of twee al rokjesdag zijn. Voor dat moment – en voor al die andere warme dagen die 2019 ons hopelijk brengt – is een zand- en watertafel het ideale speelgoed. Zwembroek of zwempak aan, water en zand erin en kliederen maar.

 1. Loco Bambino – wie is er niet groot mee geworden?

Toen ik lang, lang geleden op de kleuterschool zat speelde ik er al mee: Loco Mini. Het spel waarbij je een vraag moet beantwoorden door een blokje op het juiste plaatje te leggen. Of je het goed hebt gedaan weet je pas als je de doos omdraait en het patroon aan de achterkant ziet. Beste nieuws van de dag: dit spel is er nu ook in een peutervariant. Joehoe! Het kost €11,99.

 1. Knutselspullen – Van Gogh in de dop 

Voordat Benja naar het kinderdagverblijf ging waren potloden vooral leuk om door de kamer te smijten en fungeerde vingerverf voornamelijk als start van een huilbui vanwege de vieze handen die het oplevert. Maar oefening baart kunst, want tegenwoordig knutselt hij er op het kdv én thuis regelmatig op los. Met potloden, klei, stempels of stickers is hij dus helemaal de man.

 1. Voorleesboeken – deze zijn de vijftigste keer ook nog leuk

Ik vind het bizar hoe goed kleine kinderen al dingen kunnen onthouden. Benja is nog niet eens twee en hij weet beter dan ik in welk boekje Nijntje van haar fiets valt, waar in het verhaal Muis gaat stofzuigen en op welk moment de Gruffalo ten tonele verschijnt. Hoog tijd dus voor wat verrassend voorleesmateriaal.

 1. Duplo – van sommig speelgoed heb je nooit genoeg  

Joost telt – net zoals veel vaders – de dagen af tot hij samen met Benja met Lego kan spelen. Tot het zover is, bouwen deze twee mannen van Duplo auto’s, graafmachines, helikopters, torens en bruggen en ‘eten’ de poppetjes en diertjes die erbij horen elke avond met ons mee aan tafel.

Dat urenlang googelen waar ik het aan het begin van dit blog over had, is niet overdreven. Want wat worden er veel leuke dingen gemaakt voor kinderen van twee! Daarom mijn advies: kies één of twee dingen en laat het daarbij. Want als het kind waar jij iets voor koopt een klein beetje op Benja lijkt, is uiteindelijk de doos waar het cadeau in zit toch nog het meest interessant.

Vorige bericht Volgende bericht

Ook leuk

Geen reacties

Laat je reactie achter