Lees, Tiener

Loedermoeders

Elsbeth is oprichter van deze club, moeder van Keet (18) en Teun (12) en getrouwd met Henno.

‘Maak jij die trommel?’ lees ik in de reacties op mijn Instagram-story. Ik poste zojuist een foto van de eerste broodtrommel van het schooljaar. Neeltje, de vriendin in kwestie, schrijft vervolgens dat zij haar kinderen inmiddels alledrie gedrild heeft het zelf te doen en dat ze het zonder morren doen. ‘Niet veroordelend bedoeld hè!’ typt ze er nog snel bij. Omdat het van haar kwam vatte ik het ook niet veroordelend op. Maar het zet me wel aan het denken. Mijn jongste is nu twaalf, hij gaat naar de brugklas. Wordt het inderdaad niet eens tijd dat hij dit zelf gaat doen? Verwen ik hem te veel? Houd ik hem (onbewust) klein omdat het mijn jongste is? En terwijl ik dit allemaal zit te bedenken schrijft Neeltje: ‘Maar nu ik dit zie, denk ik ineens: ben ik een loedermoeder?’

Word de ouder die je graag wilt zijn, heet de workshop die ik samen met opvoedkundige Tischa Neve een paar keer per jaar verzorg. In die workshop laten we je nadenken over de regels die je – bewust of onbewust – hanteert bij de opvoeding. Over de regels die eigenlijk schuil gaan achter dingen waar je jezelf soms (of regelmatig) over hoort zeuren. Is er bijvoorbeeld een regel ‘je mag niet wiebelen tijdens het eten.’ Heb jij de regel ‘eerst hartig dan zoet’ of ‘ontbijten doe je aan tafel’? En als je dan naar die regels kijkt, zijn dat dan regels die je zélf echt belangrijk vindt, of heb je ze per ongeluk overgenomen van je ouders? Of van je partner? Of is het wat je denkt dat ‘de maatschappij’ van je verwacht?

De volgende dag sta ik de trommel weer te vullen met boterhammen.

Moet ik de regel ‘als je twaalf bent is het tijd je eigen broodtrommel te maken’ invoeren? De volgende dag sta ik de trommel weer te vullen met boterhammen met kaas en de dag erna weer. Wel heb ik er veel over nagedacht. Maar ik kwam tot de conclusie dat ik het eigenlijk wel prima vind zo. We hebben op schooldagen zo ons eigen ochtendritueel dat we al jaren hebben en dat me goed bevalt: ik loop in mijn joggingbroek en trui naar beneden, wek de brugpieper, zet het ochtendjournaal aan, pak brood uit de vriezer, zet koffie, maak ontbijt en brood voor de broodtrommel en teken of schrijf iets op een banaan. Hij kijkt ondertussen wat YouTube, wordt langzaam wakker en kleedt zich aan. Het is eigenlijk hoe ik het ook al met zijn zes jaar oudere zus deed, voor wie ik inmiddels al een tijd geen ontbijt meer maak. Met Teun zal het ook wel goed komen.

Ja misschien houd ik hem voorlopig nog een beetje klein. Ja misschien doen die kinderen van Neeltje al vroeg best veel zelf. Wat, zo vertelde ze me later, vooral past bij hun eigen behoefte aan zelfstandigheid. Maar loedermoeders? Zolang we allemaal lekker opvoeden volgens wat we zelf belangrijk vinden, en het niet doen omdat we denken ‘dat het zo hoort’ houd ik het nog steeds gewoon op: relaxte moeders!

27 januari 2023: live workshopdag – Word de ouder die je graag wilt zijn

Plezier in het ouderschap en opvoeden. Als je elke dag aan het rennen en vliegen bent, lijkt dat misschien niet altijd haalbaar. Baal je ook wel eens van jezelf omdat je gewoon even geen zin in je kinderen hebt? Heb je ook het gevoel dat je veel te veel ballen in de lucht moet houden, waardoor je niet altijd zo’n leuke versie van jezelf bent? Vraag je je ook wel eens af of je niet te streng bent, juist te makkelijk of misschien te vaak ontploft? En niet consequent genoeg? En waarom zoeken je kinderen altijd de grenzen op?

In onze eendaagse live workshop Word de ouder die je graag wilt zijn bespreken we hoe je weer meer lol en plezier kunt krijgen in moeder of vader zijn. Tischa kijkt met jou vanuit haar visie op opvoeden naar hoe je meer grip kunt krijgen op de opvoeding, en hoe je je kinderen kunt aansturen op de manier die bij jou (en bij hen) past. Met Elsbeth kijk je naar hoe je het ouderschap combineert met de andere rollen in je leven. Je leert in deze workshop hoe je het beste uit jezelf kunt halen, hoe je de fijnste moeder of vader voor je kinderen kunt zijn en hoe de dagen met het gezin makkelijker, relaxter en gezelliger worden. Meer informatie vind je hier.

Vorige bericht Volgende bericht

Ook leuk

3 Reacties

 • Reageer Danielle 16 oktober 2022 at 07:11

  Mooie reflectie van jou en je vriendin.
  Gewoon eerlijk kunnen zijn naar elkaar als moeders/vriendinnen is ook goud. Niets mis mee om iets te vragen, zet je soms aan het denken.
  Uit een goed hart gesteld en aan het denken gezet is kostbaar.

  • Reageer Elsbeth Teeling 17 oktober 2022 at 09:58

   Ja precies, ik vond het ook leuk om er even bewust over na te denken om vervolgens te besluiten op de zelfde voet verder te gaan!

 • Reageer Home Alone - Club van relaxte moeders 24 oktober 2022 at 11:09

  […] het best spannend dit home alone avontuur van mijn jongste poepie voor wie ik normaal-gesproken nog elke dag zijn broodtrommel maak. Maar hij vindt het absoluut niet eng om alleen thuis te zijn en we hebben drie paar buren die […]

 • Laat je reactie achter