Lees

Over bloemetjes en bijtjes

Vandaag kreeg ik deze illustratie van Linda toegestuurd. Hij deed me denken aan een column die ik in 2011 schreef, toen Keet zes jaar was en wel eens wilde weten hoe het allemaal zat.

Ze kijkt gebiologeerd naar mijn borsten. En steekt vervolgens met een lachend gezicht haar hand in mijn bh. ‘Pappa, moet je kijken! Grappig!’ lacht ze en inspecteert de inhoud van mijn bh nog eens zorgvuldig. Pappa laat zich op de achtergrond tevreden uit over mijn borsten en dochter (6 jaar) vraagt ondertussen: ‘Mama, waarom heb jij eigenlijk borsten?’

Ik leg haar uit dat die er zijn zodat vrouwen baby’s eten kunnen geven. Maar dat lijkt haar geen goede uitleg. ‘Er bestaan toch ook potjes?’ is haar reactie.

‘Ja’, antwoord ik, ‘maar vroeger bestonden die nog niet.’

‘Ja maar nu wel, dus dan zijn ze nu toch niet meer nodig?’

Ik probeer nog een verhaal te doen over borstvoeding en dat dat goed is voor kinderen, maar geloof niet dat het helemaal aankomt.

‘En,’ voeg ik toe, ‘mannen vinden het ook wel leuk dat vrouwen borsten hebben.’

Dat lijkt ze dan weer wel te begrijpen. ‘O, ja,’ zegt ze, ‘voor het seksen.’

‘Seksen pappa en jij ook wel eens?’ vraagt ze dan geïnteresseerd.

Ik geef bevestigend antwoord en geef aan dat zij en Teun er anders toch ook niet zouden zijn.

‘Maar dat heb ik nog nooit gezien,’ zegt ze dan verbaasd. ‘Hoe gaat dat dan?’

Ik vertel iets over bloot tegen elkaar aan liggen en kussen en knuffelen en piemels. En dat grote mensen dat liever doen als ze alleen zijn, zonder kinderen erbij dus. Ze luistert aandachtig. Maar echt tevreden is ze niet.

‘Ik snap het nog niet,’ zegt ze, ‘mag ik het een keer zien?’ Ik verslik me bijna in mijn thee. Ik dacht altijd dat het voor ieder kind de worst nightmare was om zijn of haar ouders te zien seksen. Het idee om mijn dochter in ons bed uit te nodigen spreekt me ook niet direct aan. Bovendien ben ik iedere nacht al tevergeefs mijn best aan het doen om haar babybroertje uit ons bed te weren.

‘Dat lijkt me niet zo’n goed idee,’ antwoord ik dan ook. ‘We halen er binnenkort wel een boek over in de bieb, oké?’ Gelukkig. Ze lijkt het hier mee eens te zijn, haalt haar handen uit mijn bh en gaat met de Playmobil spelen.

Meer foto staand boekover dit soort vragen en hoe je daar mee omgaat in ons ontploeterboek

Deze column vind je ook in ons boek Van achter het behang tot over je oren bij het hoofdstuk’ Piemel, piemel, piemel, piemel’, dat gaat over …. juist ja, de bloemetjes en de bijtjes 😉

Vorige bericht Volgende bericht

Ook leuk

6 Reacties

 • Reageer Sac Longchamp Pliage Noir 29 januari 2016 at 07:41

  [url=http://www.skogarbondi.is/wp-content/vbm-6-35-maq-Le-Pliage-Hritage-Z3.html]Sac Longchamp Pliage Noir[/url] nike Longchamp blazers [url=http://www.skogarbondi.is/wp-content/xda-6-17-nwr-Hritage-Iv.html]Sac Hobo Longchamp Noir[/url] venteNike Blazer 77 fers à lame nike

 • Reageer Tamara 29 januari 2016 at 08:49

  I constantly spent my half an hour to read this website’s articles every
  day along with a cup of coffee.

 • Reageer google.net 29 januari 2016 at 12:09

  There’s virtually no continuity for any Brunner standard,”” Cohen says” A military child merely five years aged when the battle started is already approaching college or university, and their complete conscious memory has been which has a parent at war

 • Reageer Homepage 5 juli 2017 at 23:11

  … [Trackback]

  […] Informations on that Topic: clubvanrelaxtemoeders.nl/over-bloemetjes-en-bijtjes/ […]

 • Reageer Premier League Predictions 20 juli 2017 at 20:16

  … [Trackback]

  […] Find More on|Find More|Find More Informations here|Here you will find 24730 additional Informations|Infos to that Topic: clubvanrelaxtemoeders.nl/over-bloemetjes-en-bijtjes/ […]

 • Reageer Top hotels in dominican republic 27 juli 2017 at 18:14

  … [Trackback]

  […] Find More on|Find More|Find More Infos here|Here you will find 20184 additional Infos|Infos to that Topic: clubvanrelaxtemoeders.nl/over-bloemetjes-en-bijtjes/ […]

 • Laat je reactie achter