Leer

Kerst Challenge dag 3 zet ze onder een hoedje

Die dagen tussen Kerst en Oud & Nieuw zijn prima dagen om lekker te lummelen. Om niets te moeten en alles te mogen. Pyjamadagen, geen tijdschema: het klinkt ideaal en relaxt, maar het kan er ook juist voor zorgen dat het monster van verveling toeslaat en dat jouw schatjes elkaar juist in de weg zitten. Dat ze strijden om die ene Little Pony terwijl er nog zes liggen of uit hun dak gaan omdat zus eerder bij de voordeur was.

En dan bedenk je dé oplossing. We gaan gezellig een spel doen! Met zijn allen onder de kerstboom en dat nieuwe bordspel erbij. Een Monopolie-marathon, Halligalli-galore! Alleen… als je kinderen elkaar al een beetje in de weg zaten, dan kan het tegen elkaar ‘strijden’ juist ook olie op het vuur zijn.

Laat ze samenwerken in plaats van strijden

Voor deze Challenge is het daarom de uitdaging om een activiteit te bedenken waarmee ze niet tégen elkaar ten strijde te gaan, maar mét elkaar. Laat ze samenwerken, zet ze bij een spel samen in een team en daag ze uit om van jou te winnen. Of bedenk een andere activiteit waarin ze het samen tegen jou moeten opnemen. ‘Eens kijken of jullie sneller de Playmobil kunnen opruimen dan dat ik de vaatwasser uitruim.’ Dan kan het zomaar gebeuren dat ze elkaar juist gaan helpen om jou te verslaan. En straks heb je nog een opgeruimd huis ook 😉

Samenwerkingsspelletjes

Er bestaan trouwens ook bordspelletjes in samenwerkingsvarianten. Max de kat is daar een voorbeeld van. Of een spel waarbij je samen een zandkasteel moet bouwen voordat de vloed opkomt, of samen de prinses moet redden. Als je gewend bent dat er altijd iemand moet winnen bij een spelletje is het in het begin wel gek, maar de meeste kinderen vinden het juist heel leuk. Het hele ‘zij speelt vals’ of ‘hij houdt zich niet aan de regels’ ben je dan gelijk kwijt. Kinderen die dit gewend zijn, zijn vervolgens veel meer bezig met het spel om het spelen, in plaats van om te winnen of verliezen. Je hoeft je dus ook geen zorgen te maken dat ze zo nooit leren om tegen hun verlies te kunnen, want de ervaring is juist het tegenovergestelde. Doordat het spelen van een spelletje minder om winnen gaat, vinden ze het uiteindelijk bij andere spelletjes minder erg om te verliezen.

In deze Challenge geven we je om de twee dagen een broer-en-zussen-tip. Zo krijg je gedurende de vakantie zeven tips in totaal. Zin om mee te doen? Houd deze pagina of de Facebook-club in de gaten. Of schrijf je hieronder in voor de nieuwsbrief, zodat je hem zeker niet mist. Dan krijg je de Challenge gewoon in je mailbox.

Ja, ik wil de nieuwsbrief van de Club van Relaxte Moeders graag ontvangen!

* indicates required
 

Deze maand verscheen het boek ‘Samen spelen, wat nou delen’, dat ik samen met opvoedkundige Eva omslag_samenspelen_hrBronsveld schreef. Dit boek gaat over de band tussen broers en zussen, over vriendschap, over speelgoed delen en sorry zeggen. Maar ook over zelfvertrouwen, veerkracht, inlevingsvermogen en zelf leren ruzies oplossen. Samen Spelen, wat nou delen kost €17,50 en is te krijgen bij de boekwinkels en ook hier online.

Vorige bericht Volgende bericht

Ook leuk

Geen reacties

Laat je reactie achter