Leer, Tiener

Hoe vind je een goede middelbare nu alle open dagen online zijn?

‘Ik zou alle dingen die ik mis in deze pandemie zo wegstrepen tegen het feit dat open dagen voor middelbare scholen nu online plaatsvinden,’ schreef een vader op Twitter. ‘Hoe moet een kind van elf een keuze maken als hij nog nooit van zijn leven in een middelbare school geweest is?’ Hoe herkenbaar! Ook mijn elf-jarige doet braaf zijn best zich online te verdiepen in mogelijke scholen, maar ja… je kunt de school niet écht voelen, ruiken en proeven. Het is toch echt anders.

Onze groep 8’ers zijn niet de eerste die op deze manier hun keuze moeten maken. Vorig jaar was het al van hetzelfde laken en pak. Daarom deed ik een klein onderzoekje onder de ouders van de huidige brugpiepers en verzamelde wat tips!

1. Bedenk van te voren wat jullie belangrijk vinden

Een zoektocht wordt sowieso een stukje makkelijker als je weet waar je naar zoekt. Bedenk samen met je kind wat jullie belangrijk vinden. Wat wil je wel en wat perse niet? Past een creatieve school bij jouw kind of is traditioneler onderwijs misschien juist beter voor hem of haar? Is fietsafstand belangrijk of is dat ondergeschikt? Is het aantal uur dat je gym hebt belangrijk of juist muziekonderwijs? Wil je weten of er buitenlandse reizen zijn of hoe de leraren worden aangesproken? Kijk met al deze punten in je achterhoofd naar de websites en de open dagen.
Op de Site van ouders & Onderwijs staat hier een hele checklist die je misschien ook verder kan helpen.

2. Bezoek toch maar zoveel mogelijk online

Oké het is niet zaligmakend, al die online open dagen en online open lesmiddagen. Maar het is toch écht beter dan niets. Ik heb er inmiddels twee meegemaakt en eerlijk? Ik vond dat we echt wel een heel leuk beeld van de school kregen en ook gelijk van de verschillen tussen die twee scholen. Dus check toch wanneer de open online dagen en open lesmiddagen nog zijn. Het is in ieder geval een start en het zegt wel wát. Op deze site staan veel open dagen vermeld.

3. Vragen vragen vragen

En als je dan weet wat belangrijk is voor jouw aankomende brugpieper, kijk dan waar je nog meer relevante informatie vandaan kunt halen. Welke kinderen uit je omgeving gaan al naar de middelbare school? Kun je in je omgeving naar ervaringen vragen? Bij andere ouders, bij oudere kinderen? Kun je de school mailen met specifieke vragen? Iemand tipte ook om eens een docent te mailen, hun adressen staan vaak op de site. Of zoek een schoolgids op. En als je er echt in wilt duiken dan bieden ook de websites 10000scholen en Scholen op de kaart nog allerlei informatie.

4. Ruiken, zien en voelen

Het liefst wil je natuurlijk dat een kind de aula van een school inloopt en denkt: dit is mijn school! Maar als dat niet lukt, kijk dan wat het hoogst haalbare is. Laat hem of haar eens (of op verschillende dagen) een rondje om de school fietsen en naar binnen te kijken. Laat hem of haar op het schoolplein lopen als de school start. Hang rond in de omgeving van de school als de school bezig is. Kijk wat voor soort kinderen die school bezoeken en of de omgeving jullie aanspreekt. En wie weet… mag je toch even naar binnen!

5. Hoe profileert de school zich en past dat plaatje bij jouw kind?

In een kort gesprekje met een van de andere moeders die al ervaring had hadden we het over schoolprofilering. Zij zei toen: ‘Scholen bieden vaak best wel ongeveer hetzelfde, maar kiezen voor een bepaalde profilering om zich te onderscheiden. Dan zeggen ze bijvoorbeeld: wij zijn een internationale school, wij zijn een creatieve school, wij zijn een sportieve school. Dit betekent helemaal niet altijd dat ze dit veel meer zijn dan de andere scholen, maar wel dat ze dit soort kinderen trekken. Dus ook al doen ze niet veel meer sport op een sportieve school, er komen wel veel meer sportieve kinderen naartoe. Zo ook voor creatieve scholen.’ Zo vertelt ze ook dat op de creatieve school van haar dochter wat meer ‘alternatieve’ kinderen zitten met uitgesproken kledingsmaak.

6. Houd je kind in de gaten en laat los!

Houd zelf in de gaten wat belangrijk is voor je kind vanuit jouw kennis (denk aan punt 1), maar… kijk vooral ook goed naar je kind. Bij welke online open dag zie je iets gebeuren in zijn of haar ogen? En wanneer haakt hij of zij af. Kijk wanneer je kind ‘aan gaat’ en probeer niet te veel (alleen maar) aan je eigen ideeën vast te houden.

7. Relax…. die andere kinderen hebben het ook gered…

De stap naar de middelbare school… hij is sowieso spannend. Voor je kind en voor jou. Loslaten, laten gaan. Je zult niet de eerste ouder zijn die bang is dat er een verkeerde keuze uitkomt. Maar weet je? Als de scholen wel gewoon open waren geweest, dan hadden we het ook niet honderd procent zeker geweten. Vaak komt je kind er toch pas gedurende het jaar achter hoe het echt is. En guess what? Alle scholen hebben voor en tegens. Dé perfecte school bestaat waarschijnlijk niet, maar écht slechte scholen komen ook niet veel voor. Dus… geniet van deze zoektocht. Of zoals Lobke Vlaming, directeur van Ouders & Onderwijs zei in het AD: ‘Neem er drinken en een flinke bak chips bij en maak er een leuke avond van.’

En wie weet… is er binnenkort toch weer meer mogelijk. Laten we met zijn allen gewoon een potje duimen daar voor!

Vorige bericht Volgende bericht

Ook leuk

Geen reacties

Laat je reactie achter