Kook

Het met-zijn-allen-thuis-vlak-voor-de-kerst-menu


Deze week maakte Irma het weekmenu voor ons. Irma is moeder van Laurens (10) en Maarten (7) en getrouwd met Jeroen. Ik leerde haar kennen via onze Club van Relaxte Moeders hardloopgroep. Ze is dominee in Zutphen. De week voor Kerst is voor haar de drukste week van het jaar. Juist voor deze week is een weekmenu dus haar lifesaver.

Irma: “De laatste week voor kerst is doorgaans de meest rommelige week van het jaar. Qua school-logistiek is die deze week een stuk rustiger, maar verder wordt het ingewikkelder om die laatste (kerst)meters te maken, omdat de vakantie gaat al een week eerder van start gaat!

Voor mij is die logistiek vlak voor kerst altijd een hele krachttoer. Ik ben in die laatste week voor Kerst druk bezig met kerstspelen, kerstliederen, kerstpreken en andere zaken die een dominee rond kerst aan het doen is. Niet heel relaxed, dus bij mij geldt vaak de spreuk: ‘hoe dichter bij kerst, hoe kribbiger zij wordt’ 😉 Daarom dus een redelijk makkelijk menu waar de kinderen deels bij kunnen meehelpen (al weet je natuurlijk nooit hoe relaxed dat nu weer is) met dingen die ze lusten (want met al die kerststress kan ik géén gezeur over het eten erbij hebben).”

Maandag: Chicken pot pie

Maandag is meestal mijn vrije dag, en soms maak ik dan iets dat iets meer tijd kost, maar waarvan ik wel weet dat de kinderen het lekker vinden. Dit keer ben ik van plan om wat comfort-food te maken in de vorm van deze kip pie. Mocht je te veel van het kipmengsel gemaakt hebben, dan kan je dat invriezen om later in de week (of met kerst) te gebruiken.

Dinsdag: DIY wraps met boontjes en aardappelen uit de oven

Bij ons zijn wraps behoorlijk populair, zeker als ze ze zelf mogen ‘bouwen’. Daarom gooi ik redelijk vaak een stapel wraps op tafel, omringd door schijfjes tomaat, komkommer, paprika, geraspte kaas, (vegetarische) kipnuggets (of rul gehakt), avocado, augurk, mayonaise en ander spul waarmee je een wrap lekker kan maken. Iedereen pakt zelf wat hij of zij lekker vindt en bouwt daar een heerlijke wrap van. Als side dishes top ik het dan af met boontjes en aardappelen uit de oven of tortilla chips.

Woensdag: Flammkuchen met witlof, peer, spekjes en noten

Sinds wij een keer in de Elzas op vakantie zijn geweest (waar Flammkuchen zo’n beetje in ieder restaurant te krijgen zijn), kunnen we dit gerecht bijschrijven op de menukaart van favoriete gerechten van de kinderen. In het begin maakte ik nog zelf het deeg (met gist en alles), maar laatst ontdekte ik dat er in de supermarkten ook prima kant-en-klaar deeg voor Flammkuchen te krijgen is. Omdat ze niet heel lang in de oven gaan, zijn ze redelijk snel klaar. Wij houden heel erg van dit recept, maar in principe kan je de Flammkuchen (en het mengsel van kwark en crème fraiche) beleggen met alles wat je lekker vindt of over hebt. Het leuke is: hierbij kunnen de kinderen erg goed helpen!

Dit heb je nodig:

 • Kant-en-klaar deeg voor Flammkuchen
 • Volle Franse kwark
 • Crème Fraiche
 • Ui
 • Pakje spekreepjes
 • 1 stronkje witlof
 • 1 peer
 • walnoten

En zo maak je het: Rol het flammkuchendeeg uit op een bakplaat en verwarm de oven voor. Maak een mengsel van 3 eetlepels kwark en 1,5 eetlepel crème fraiche en verdeel dit over het deeg (gewoon een laagje, misschien houd je over). Verdeel er dan spekjes, de in reepjes gesneden witlof, de ui in ringen en de plakjes peer over. Zet het in de oven. Je kan dit serveren met wat sla, groenten of brood.

Donderdag: Zoete bliksem

Inmiddels begint kerst behoorlijk in het vizier te komen waardoor de tijd die overblijft om in de keuken te staan schaars wordt. Daarom zal ik waarschijnlijk dit fijne recept maken: lekker zoet door de zoete aardappelen en de appel, en pittig door de spek. Uiteraard kan je de spek ook vervangen door vegetarische spekjes Je vindt het recept hier.

Vrijdag: Old school kerstdiner @ home!

Kerstavond. Normaal voor mij het moment van een groot kinderkerstfeest in onze historische Grote Kerk met chocolademelk toe. Nu doen we waarschijnlijk ’s middags een vossenjacht met figuren uit de kerststal in onze prachtige Zutphense binnenstad. In beide gevallen staat mijn hoofd niet naar koken en ga ik heel erg Relaxed doen.
Maar wel feestelijk! Want hoezo dit jaar geen typisch school-kerstdiner? Dat kunnen we ook gewoon thuis! Trek in gedachten de beruchte Kerstlijst maar tevoorschijn: komkommer en tomaat op een bord in kerstboomvorm, spiesjes met tomaat en mozarella, worst in bladerdeeg, krentenbollen, pasteitjes (met het kipmengsel van maandag), broodjes chocoladepasta of vruchtenhagel, verzin het maar. Eet dat voor deze ene keer lekker op de bank met kaarsjes aan en een kerstmuziekje op (en een afbeelding van een knappend haardvuur op de tv). En uiteraard warme chocolademelk toe, dat kan met kerst niet ontbreken uiteraard (en voor mama een extra glaasje wijn uiteraard 😉). Relaxte kerstdagen gewenst!

 • Benieuwd naar de vorige weekmenu’s? Je vindt ze hier
 • Wil je nooit meer een weekmenu missen? Ik verstuur ieder weekend een nieuwsbrief met het weekmenu en alle blogs die die week op de club verschenen. Wil je de nieuwsbrief ontvangen, vul dan het formuliertje in op deze pagina.
 • Wil je ook zo’n nieuw Relax Mama-weekmenu-formulier op je koelkast? Die kun je hier kopen. Nu in een blok van 50 stuks, mét afscheurbaar boodschappenlijstje (én op de achterkant vind je trouwens de kanskaarten!).

En wil je relaxt blijven in de keuken? Dan is het keukenschort van de Club van relaxte moeders natuurlijk een item dat niet kan missen. Het schort met ons club-motto kost €19,95 en koop je hier in de shop.

Vorige bericht Volgende bericht

Ook leuk

Geen reacties

Laat je reactie achter