Lees, Werk

Hij is er eindelijk: Mom You Can!

Donderdag zouden ze van de drukker komen: 75 exemplaren van mijn nieuwe boek Mom You Can. Ik liep drie keer naar bedenen om te checken of de bezorger al was geweest. na een paar vergeefse opgingen stonden ze daar: drie dozen met verse boeken!

Ik ben blij! Na meer dan twee jaar werk eraan heb ik hem eindelijk in mijn handen, mijn boek over werk en moederschap. Voor iedereen die (nog) meer geluk in werk en moederschap wil. Waar het boek precies over gaat? Dat wil ik heel graag vertellen in een blogreeks waarin ik graag een tipje van de Mom You Can-sluier oplicht. Bij deze deel 1 van deze reeks!

‘Er is geen picture perfect om werk en een gezinsleven te combineren,’ zegt Michelle Obama in een interview in Linda. Na al die tijd gewerkt te hebben aan het boek Mom You Can kan ik dat alleen maar bevestigen: hét perfecte plaatje bestaat niet en dé succesformule is voor iedereen anders. Het ligt aan je thuissituatie, aan je baan, aan je eigen gezondheid en de gezondheid van je kinderen, aan je karakter, aan de sector waar je in werkt, aan je wensen en ontelbaar veel andere dingen. Voor de een is (tijdelijk) stoppen met werken de perfecte oplossing, voor de ander (voor velen) is een baan van drie dagen het beste en bij anderen past het juist om fulltime te blijven werken.

Al die verschillende persoonlijke factoren maken het combineren van werk en ouderschap vaak een puzzel. Wat mij betreft wél een puzzel die de moeite waard is om goed uit te dokteren. Want wat ik ook leerde in de afgelopen paar jaar (of eigenlijk wat ik bevestigd kreeg), is dat werk en ouderschap elkaar op veel vlakken verrijken. Ik sprak tientallen vrouwen die juist doordat ze moeder werden beter zijn geworden in sommige dingen, dat ze door het moederschap betere keuzes hebben leren maken of bijvoorbeeld doortastender zijn geworden. Divers onderzoek, bijvoorbeeld het onderzoek van sociaal en organisatiepsycholoog Elianne van Steenbergen bevestigt dit. ‘Het vervullen van de ene rol kan de uitoefening van de andere juist makkelijker maken,’ zegt zij. Ook zij vindt het te negatief en eenzijdig dat het vervullen van meerdere veeleisende rollen vanzelfsprekend problematisch en stressvol zou zijn. 

Trouwens, het werkt ook andersom: dingen die je in je werk leert, zijn soms heel handig thuis, zo kwam een managementcursus die ik ooit deed me heel goed van pas tijdens het opvoeden. Ik ben sowieso een leukere moeder doordat ik werk doe waar ik energie van krijg en waar ik blij van word.

Ik ontdekte dat er negen succesfactoren zijn voor meer geluk in werk en moederschap

Dat het niet altijd makkelijk is, dat weet ik ook als de beste. Ik ben in de afgelopen jaren regelmatig tegen mezelf aan gelopen, heb mezelf voorbij gelopen en over de kop gewerkt. Met paniekaanvallen op de koop toe. Toen ik voor mijn boek op zoek ging naar positieve verhalen over werk en moederschap sprak ik vrouwen die het wél succesvol combineren. Die de formule voor zichzelf aardig op orde hebben. En tijdens al deze gesprekken ontdekte ik een aantal gemeenschappelijke kenmerken. Zag ik waarom het hen wél lukte (en anderen soms wat minder). Ik gooide al mijn bevindingen op een hoop en ontdekte dat er negen succesfactoren zijn voor meer geluk in werk en moederschap. Die negen succesfactoren die bespreek ik allemaal uitgebreid in het boek Mom You Can, maar die wil ik de komende weken ook graag in deze blogreeks met jullie langslopen. To be continued dus…

Vanaf 12 of 13 februari 2020 ligt Mom you can in de winkels. Het boek kost €20,00 en is online hier al te bestellen. Wil je de eerste hoofdstukken alvast lezen? Kijk dan hier voor het voorproefje.

Vorige bericht Volgende bericht

Ook leuk

1 Reactie

  • Reageer Mom You Can-challenge: doe je mee? - Club van relaxte moeders 10 februari 2020 at 16:26

    […] mijn blog van vrijdag kon je het al lezen: Mom You Can komt eindelijk uit! In dat blog vertelde ik ook dat ik tijdens het […]

  • Laat je reactie achter