Baby, Lees

Het power to the mama’s kraamjournal: voorpublicatie

Afgelopen maand kwam het eerste boek van ‘onze’ Daniëlle uit: het Power to the Mama’s kraamjournal. Met dit boek word je 12 weken lang (de eerste 12 weken als moeder) voorzien van waardevolle info van professionals, ervaringsverhalen van andere mama’s. Omdat het boek net uit is, mogen wij één van de columns uit het boek publiceren en als extraatje een ‘eerstemaand’-checklist.

Voor wie is de eerste lach?

‘Kijk kijk! Hij lacht naar mij!’ roept mijn man. Hij zit met Mads op de bank. Het is ons eerste kindje en hij is vijf weken en een paar dagen oud. Daarbij is hij twee weken voor de uitgerekende datum geboren, en die weken moet je er of cieel van aftrekken heb ik begrepen. ‘Nee joh, dat kan helemaal nog niet,’ antwoord ik vanuit de keuken. ‘Ik heb namelijk gelezen dat baby’s pas vanaf zes weken na de uitgerekende datum pas gericht kunnen lachen. Het zal wel weer zo’n stuipje zijn, die hij heel vaak heeft,’ verklaar ik hem. Mads heeft namelijk van geboorte af aan al lachstuipjes. Als hij net gedronken heeft en in slaap valt, glimlacht hij de wereld bij elkaar. Superschattig en het levert ook mooie fotomomentjes op. Dat echte lachen, dat verwacht ik pas vanaf volgende week ergens.

‘Nee echt niet, hij deed het echt gericht naar mij toen ik hem aan het lachen maakte!’ houdt mijn man vol. Zijn stelligheid maakt mij aan het twijfelen. En vanaf dat moment begint er onbewust een wedstrijdje: voor wie wordt zijn eerste lach?

Een paar uur later zitten we bij mijn ouders op de bank. Mads heeft net gedronken,

is super-wakker en lekker aan het spelen met papa. ‘Akoetsiekoetsie, jajajajaa,’ en andere geluiden komen er van de bank. Het klinkt superschattig. En vanuit mijn ooghoek zie ik het gebeuren…. HIJ LACHT. NAAR PAPA.

‘Jaaaa goed zo! Je lacht! Yeah! Hij lacht naar mij!’ Het klinkt als een grote overwinning. Alsof het meest lastige vraagstuk is opgelost. ‘Zijn eerste echte lach is voor mij!’ hoor ik hem zeggen. Hij heeft gelijk. Maar ik vind het niks. Want eigenlijk vind ik stiekem dat ik het eerste echte lachje moet krijgen, omdat ik hem zo lang gedragen heb en hem zo veel voed. Maar nog voordat ik jaloers kan worden, word ik vertederd door mijn man die geëmotioneerd op de bank zit. Met trots en liefde kijkt hij naar zijn zoon. Zijn zoon, waarmee hij net voor het eerst meer dan écht oogcontact heeft gehad. ‘Lieve Mads, wat ben je prachtig. Dit doet me zoveel weet je dat? Mama mocht al jouw eerste bewegingen voelen, en nu heb ik jouw eerste lach te pakken. Weet je hoe bijzonder?’ vertelt hij hem.

Ik kijk verliefd naar mijn man en zoon. Hij heeft gelijk. Dit ís superbijzonder. Voor een man is een hele zwangerschap abstract. Zij voelen de baby niet zoals wij doen. Het creëren van een echte band begint bij veel mannen pas later. Bij de geboorte kunnen ze niet meer doen dan aanmoedigen en de eerste tijd na de geboorte zijn baby’s voor veel mannen te fragiel. Veel mannen kunnen er voor hun gevoel niet zoveel mee, behalve dan van ze houden en ze liefdevol verzorgen.

Dit moment is voor mijn man de kers op de taart. Alle gebroken nachten van de afgelopen weken, het liefdevol heen en weer lopen tijdens de verschrikkelijke krampjes die Mads kan hebben… Die lach is de volgende stap in de relatie tussen vader en zoon. Stapjes die ik op natuurlijke wijze al heb doorlopen met Mads worden door deze eerste lach in één klap ingehaald. Ik gun het hem van harte, er volgen vast nog veel meer lachjes die wel voor mij zijn.

Het Power to the Mama’s Kraamjournal

Het Kraamjournal gaat over de eerste twaalf weken van het moederschap. Je leest er eerlijke, oprechte verhalen over de mooiste momenten met je baby maar ook over die momenten waarop je je misschien onzeker voelt. De bijdrages zijn afgestemd op de kraamweek waarin je zit. Ook is er ruimte om je eigen ervaringen op te schrijven, waardoor je een bijzonder bewaardocument creëert. Daniëlle is oprichtster van de christelijke site voor moeders www.powertothemamas.nl, waar ze moeders wil bemoedigen, motiveren en inspireren. Ook in haar boek vind je naast de ervaringsverhalen van andere moeders en info van professionals bemoedigingen uit de Bijbel.

Het Kraamjournal kost €19,95 en is onder andere hier verkrijgbaar.

Vorige bericht Volgende bericht

Ook leuk

Geen reacties

Laat je reactie achter