Bij de bevalling verlies je niet alleen je placenta, maar ook een aanzienlijk deel van je hersens.
Waar of niet waar?
Verlies je nou wel of geen hersencellen als je een kind krijgt? Alhoewel het soms ongetwijfeld zo lijkt, is het antwoord luid en duidelijk nee, niet waar!
Een kind krijgen is juist het beste wat je brein kan overkomen. Het beste? Hoezo dan? Dat legde wetenschapsjournalist Mark Mieras mij allemaal uit. Ik vond dat mega-interessant en daarom deel ik dit graag hier met jullie in mijn nieuwe serie #RelaxMamaMasterclass.
Als je een kind krijgt, verlies je dus geen enkele hersencel. Oké, dat je regelmatig vergeet je fiets op slot te doen, je in de supermarkt als een zombie voor het groenteschap staat met een enorme black-out of de afstandsbediening alweer in de koelkast terugvindt, dat beeld je je niet in, maar dat heeft eerder met gebrek aan slaap te maken. En hé, je hebt er opeens nogal een verantwoordelijkheid bij: je hoeft nu niet meer alleen op jezelf te letten, maar moet nu voor twee denken. Je leven staat op zijn kop, en je hoofd tijdelijk ook. ‘Maar’, vertelde wetenschapsjournalist Mark Mieras mij toen ik hem interviewde voor mijn boek Relax Mama, ‘het beste wat je brein kan overkomen is moeder worden.’ Hij licht toe dat je onder invloed van hormonen assertiever en verzorgender wordt. ‘Het mooie is dat dit een blijvende verandering is,’ aldus Mark. En dat alles door dat wonderlijke brein van ons en de, ja ja, hormonen.
1. De je-bent-nu-een-baby-fabriek-hormonen
Zodra jouw eitje bevrucht is, gebeurt er natuurlijk al van alles met je hormonen. Ze zorgen er op wonderbaarlijke manier voor dat je lijf een babyfabriek wordt en dat je klaar wordt gestoomd voor de bevalling. Zo schiet bijvoorbeeld het hormoon progesteron omhoog, waardoor je spierweefsel versoepelt (wel handig als alles een beetje moet uitrekken). Datzelfde hormoon zorgt (jammerdebammer) ook voor een tijdelijke zwangerschapsdementie (waarom liep ik ook al weer naar de keuken?). Dat helpt je in ieder geval wel om ook een pijnlijke bevalling te vergeten (wat evolutionair weer handig is, anders zou de hele wereld het misschien maar bij één kind houden).
Ook het stresshormoon cortisol schiet omhoog tijdens je zwangerschap. Mooi, want dat zorgt ervoor dat je alerter bent (bijvoorbeeld op wat je eet) en het zorgt ervoor dat je weeën op gang komen. In tegenstelling tot progesteron blijft je cortisolspiegel na de bevalling hoog, zodat je ook alert blijft. Je hersens zijn nu ingesteld op resolute actie, zodat je optimaal voor je kind zorgt. Ruik je poep? Hup uit die luier! Hoor je gehuil uit de babykamer? Voor je het weet ben je opgesprongen. Ik herinner me nog de moeite die ik had om me te concentreren op compleet irrelevante verhalen van vrienden en familie tijdens hun kraambezoekjes. Nu snap ik hoe logisch dat was. Het hoofd van een net bevallen moeder is gefocust op één ding en dat is haar baby. Voor poespas is geen ruimte. Dat de vakantie van de buren van je broer in het water is gevallen vanwege de waterpokken van een dochter, en dat het romantische etentje met date nummer drie tegenviel vanwege zijn opgeblazen ego, dat is voor net bevallen moeders compleet irrelevant.
2. Het dat-kamertje-moet-NU-af-hormoon
En dan is het er opeens. Zo rond week 35 van je zwangerschap: een zware golf nesteldrang. Ik was tot laat in mijn zwangerschap nog compleet relaxt over de gordijnen die nog niet hingen in de babykamer, maar kon het van de ene op de andere dag niet meer verdragen. Dat komt door het hormoon prolactine dat stijgt. Het zorgt voor een onbedaarlijke drang om het huis op te ruimen, schoon te maken en het kamertje af te hebben. Als je nog aan het werk was, begin je daar nu langzaam wel een beetje klaar mee te zijn. Je wilt thuis zijn. Er moet immers nog VANALLES GEBEUREN. Mocht je rond deze tijd veel onnodige aankopen doen en te veel geld uitgeven: gewoon die prolactine de schuld geven (misschien is het wel handig om de bonnen te bewaren).
3. Het het-zit-wel-goed-met-dat-moedergevoel-hormoon
Zodra je gaat bevallen, neemt het hormoon oxytocine bezit van je. En dat is maar goed ook, want die brengt de bevalling en de borstvoeding op gang, én zorgt ervoor dat je emotioneel echt moeder wordt. Oxytocine wordt niet voor niets het knuffelhormoon genoemd. Het is dat hormoon dat ervoor zorgt dat je knetterverliefd bent op je kind: dat je jouw baby het knapste van de wereld vindt (ja dat is-ie ook, I know) en dat je wel aan zijn of haar hoofdje kunt blijven snuffelen. Verder zorgt de oxytocine ervoor dat je verzorgender bent, dan je ooit was.
4. Het wie-aan-mijn-kind-komt-komt-aan-mij-hormoon
De prolactine die tijdens je zwangerschap ervoor zorgde dat de babykamer op tijd af was en het huis aan kant, blijft na de bevalling hoog. Dit maakt je beschermender en assertiever dan je ooit was. Wachtte je voordat je moeder was misschien gelaten op je beurt in de rij, ook als er iemand voordrong, de kans dat je nu voor jezelf en voor je kind opkomt is groot. Sterker nog, je zou zelfs geneigd zijn een rijdende vrachtwagen met je lichaam tegen te houden om je baby te beschermen.
5. Het oeps-waar-is-mijn-lust-hormoon
Mocht je je zorgen maken over een gebrek aan erotische activiteit nadat je een kind hebt gekregen, wees dan gerust, daar kun je niets aan doen. De boosdoener is een (tijdelijke) daling van je testosteronniveau. Niet alleen bij jou trouwens, ook bij je man. Ook daar heeft de natuur vast een goede reden voor (focus op de baby!). Tel daar de gebroken nachten bij op plus hier en daar wat gezelschap van een baby in jullie bed et voila het gebrek aan seks is verklaard. Niet voor niets heb ik voor het boek Relax Mama de spreuk ‘Slapen is het nieuwe seksen’ verzonnen. Niets om je zorgen over te maken dus. Het goede nieuws is overigens dat die testosteronspiegel weer normaal wordt als je kind wat ouder is.
Wil je niet wachten, maar zelf actie ondernemen om die liefdeshormonen wat aan te wakker? Dat kan gelukkig ook! Hoe? Dat lees je binnenkort in een volgend blog over hormonen in de serie Relax Mama Masterclass.
Relax Mama! is mijn eerste boek in de Relax Mama-serie. Het vooral leuk als je nog niet zo heel lang moeder bent. (Het is ook een heel fijn kraamcadeautje!) Als je net moeder bent geworden lijkt het wel eens of de hele wereld op zijn kop staat. Dit boek helpt je om af en toe dat stressventiel open te draaien. Met de 101 tips en inzichten uit Relax Mama kun je de hele wereld aan: ‘Slapen is het nieuwe seksen’, ‘Die andere moeders doen ook maar wat’ en ‘Ga die dansvloer op!’ De boog kan tenslotte niet altijd gespannen zijn. Iedere pagina in het boek is eigenlijk een cadeautje, door de toffe illustraties van Moniek Bouwmeester (Studio Pomp).
1 Reactie
[…] mij: “het beste wat je brein kan overkomen is moeder worden.” Waarom hij dat zei, heb ik in dit blog […]