Leer, Werk

Eerste hulp bij op- (of door)startproblemen

De kinderen zijn weer naar school. Ik ben al weer een paar weken aan het werk. Vol goede moed en hernieuwde energie. Uuuuuh althans, dat was het plan. Ik heb al zeker twee weken last van opstartproblemen. Maar laat ik van de nood een deugd maken en een blog schrijven met de tips die ik aan mezelf geef. Misschien hebben jullie er ook wat aan! #MomYouCan

1. Van ‘alles mogen’ naar ‘alles moeten’: wees lief

Op vakantie mogen we vaak van alles van onszelf: luieren, extra wijntje, chips, de was komt morgen wel. Maar zijn we weer terug in het gareel, dan schieten de verwachtingen van onszelf opeens weer omhoog. Ben je geïrriteerd omdat je niet alles van je to­ do-lijst hebt kunnen afvinken? Verwijt je het jezelf dat je niet hebt kunnen opruimen? Give yourself a break.

Het rare van ons (vrouwen) is dat we voor onszelf vaak veel strenger zijn dan voor anderen. Als ik mezelf niet kan focussen op mijn werk dan ben ik gefrustreerd en streng. Heb ik een gesprek met een vriendin die ook net terug is van vakantie, dan zeg ik heel lief: ‘logisch joh, dat heb ik ook. Komt wel weer goed. Geef jezelf de tijd.’

En guess what? HET HELPT NIET! Dat streng zijn voor jezelf. Wat wel helpt is…. zelfcompassie. Dat leerde ik toen ik mijn boek Mom You Can schreef. Ik zag het aan de vrouwen die ik interviewde en ik leerde het uit onderzoeken die ik las: mensen met zelfcompassie zijn flexibeler en gaan sterker en veerkrachtiger door het leven. Dus: gooi die kritische kabouter van je schouder en vervang hem voor een klein bff-kaboutertje dat lieve dingen in je oor fluistert.

2. Joehoe, concentratie! Waar ben je?

De dagen worden weer voller, je moet eraan denken dat je brood in huis hebt, er moeten kinderen gehaald en gebracht worden, er zijn partijtjes waar cadeautjes voor moeten komen, je moet weer vooruit denken, opdrachten afmaken en zoom-meetings bijwonen. Opeens is het weer druk. En veel van ons zullen nog thuis moeten werken. Ja, dat heeft voordelen (nu de kinderen wel naar school zijn), zoals minder reistijd, en dat je dingen kunt combineren, maar het heeft ook risico’s. Want je werelden gaan meer door elkaar lopen. En dat is niet handig voor de efficiëntie en voor je concentratie. Want… hoe aanlokkelijk het ook is om het broodje aap dat multitasken heet te geloven, multitasken kan niemand. Ook wij vrouwen niet. Wat wij doen als we denken te multitasken, is eigenlijk task switching, leerde ik van hoogleraar onderwijspsychologie Paul Kirschner van de Open Universiteit. ‘Je schakelt van de ene activiteit over naar de andere.’ Hij legt uit dat telkens als je dat doet, je eigenlijk een boete betaalt, als het ware een om­schakelstraf. ‘Soms kost omschakelen je maar een milliseconde, maar alles bij elkaar opgeteld leidt het tot problemen. Tot tijd­ en concentratieverlies, en uiteindelijk tot fouten.’ En eerlijk is eerlijk, bij mij leidt het regelmatig tot een soort kortsluiting!

Tijd voor focus dus. Tijd voor, wat ik in mijn boek ‘compartimentaliseren’ noem. Zorgen dat ik de rollen die ik heb gescheiden houd. Misschien weer eens de podcast luisteren waarin we dit onderwerp bespreken.

3. Vertraag de ren-en-vlieg-modus

Er lagen opdrachten te wachten toen ik terugkwam van vakantie. Wat fijn was, want die corona-tijd had er bij ons thuis financieel nogal ingehakt. Naast de opdrachten lagen ambities en plannen voor het najaar. Het was dus verleidelijk om van de lage vakantieversnelling in één ruk door te schakelen naar de vijfde of zesde versnelling. Om gelijk weer tot mijn nek in de to do-lijsten te zitten en in de ren-en-vlieg-modus. Maar hé, had ik daar nou drie weken vakantie voor genomen? Om daarna binnen een week weer te vervallen in haast?

Ik denk terug aan een Chinees gezegde: ‘We hebben haast dus we gaan er rustig voor zitten.’ Dus ga ik zitten. En pak ik mijn bullet journal om eens na te denken over mijn prioriteiten voor de komende drie maanden. Om bewust keuzes te maken. Wat wil ik de komende tijd echt doen en wat kan op mijn lijstje voor later? Ik besluit september de titel ‘opstartmaand’ te geven. Dat geeft al lucht. Ik besluit dat ik over sommige dingen deze maand nog niet hoef na te denken. Keuzes maken geeft lucht. Nu dat lijstje nog in de gaten houden en er naar leven…

4. Loop langzaam

Is het je ook wel eens opgevallen? Dat vrouwen (of zijn het alleen moeders) vaak nogal gehaast lopen? Omdat je even snel dit wil en even snel dat? En is het bij jou ook zo dat je in de vakantie je loopsnelheid langzaam terugdraait? Dat je opeens veel beter in staat bent om te slenteren? Hieraan moest ik denken toen Marrit via Instagram de tip ‘Loop langzaam’ deelde. Het was een tip die zij ooit van haar oma kreeg als ze het druk had. ‘Loop eens wat langzamer,’ zei haar oma dan. Hij klinkt zo simpel, maar hoe goed is deze tip. Want zodra je merkt dat je aan het rennen bent en je schroeft je tempo dan terug, dan voel je al meer rust over je heen komen. Dus: zullen we de komende weken allemaal wat langzamer lopen?

Mom You Can – het boek

ik heb de afgelopen paar weken al zo vaak aan mijn eigen boek Mom You Can gedacht. In dat boek bespreek ik negen succesfactoren die kunnen zorgen voor meer geluk in werk en moederschap. Keuzes kunnen en durven maken is bijvoorbeeld de 3e succesfactor. Lief voor jezelf zijn is succesfactor 1. De dingen die erin staan helpen mij nog steeds. Misschien jou ook wel! Het boek kost €20,00 en is online hier te bestellen (zonder verzendkosten!). Wil je de eerste hoofdstukken alvast lezen? Kijk dan hier voor het voorproefje.

En… Mom You Can is er ook als luisterboek. Hij staat onder andere op Storytel. Je kunt Storytel 30 dagen gratis uitproberen, dus … je kun mijn boek gratis luisteren. Kijk hier op mijn persoonlijke Storytel-pagina hoe dat werkt! (Daar vind je ook nog een paar extra boekentips van mij).

Of luister de Mom You Can-podcast!

Of… luister naar de Mom You Can-podcast. We hebben voor iedere succesfactor een aflevering met een inspirerende gast opgenomen. In aflevering 1 gaat het onder andere over zelfcompassie, in aflevering 3 over keuzes maken. Je kunt de podcast beluisteren via de player op deze site, of via Spotify, via je apple podcast speler of op je android via deze app.

Vorige bericht Volgende bericht

Ook leuk

Geen reacties

Laat je reactie achter