Geen categorie

Droompasta en bonen met halloumi en rucolapesto

Dit gerecht is in minder dan een uur (op magische wijze!) bereid en is heel bijzonder door de toevoeging van fijngeraspte halloumi, die na het raspen op een luchtige kaaswolk lijkt. Als je nooit eerder halloumi hebt geraspt, is dat werkelijk een openbaring, omdat de kaas niet volledig smelt maar in plaats daarvan zacht wordt en iets van zoute textuur toevoegt aan alles waar u hem overheen strooit. Vervang de halloumi eventueel door een andere kaas naar uw smaak, zoals pecorino of parmezaan, of laat hem helemaal weg en gebruik groentebouillon voor een geheel vegan gerecht.

Dit heb je nodig (voor 4 personen)

  • 75 ml olijfolie
  • 6 tenen knoflook, gepeld en in dunne plakjes
  • 1 groene chilipeper, in de lengte gehalveerd (15 g)
  • 1 eetl. verse tijmblaadjes, fijngehakt
  • 2 blikken cannellinibonen (800 g), uitgelekt en afgespoeld
  • 250 g gedroogde gemelli of trofie (gedraaide korte pastavormpjes)
  • 700 ml kippen- of groentebouillon
  • 60 ml citroensap (van 2-3 citroenen)
  • 1 stuk halloumi (ca. 200 g), heel fijn geraspt zout en zwarte peper

RUCOLAPESTO

  • 50 g pijnboompitten, goed geroosterd
  • 2 kleine tenen knoflook, gepeld en grofgehakt
  • 60 g rucola, grofgehakt
  • 20 g peterselie, grofgehakt
  • 90 ml olijfolie

Zo maak je het:

1. Zet de olie in een grote sauteerpan met een passend deksel op halfhoog tot hoog vuur. Voeg als de olie heet is de knoflook en chilipeper toe en bak ze onder regelmatig roeren 2 minuten tot de knoflook mooi goudbruin is.

Doe er de tijm, bonen, pasta, bouillon, 1½ theelepel zout en royaal peper bij en breng het geheel tegen de kook aan. Zet het vuur halfhoog, zet het deksel op de pan en laat het 12 minuten koken.

Haal de pan van het vuur en laat hem circa 10 minuten open staan. Zo zal de pasta meer van de smakelijke vloeistof opnemen.

2. De pesto: Maak intussen de rucolapesto door de pijnboompitten, knoflook, rucola, peterselie, 3 eetlepels olie, ¼ theelepel zout en een flinke draai peper in een keukenmachine te doen. Pulse een paar keer tot het een grove puree is; schraap de wand van de kom een paar keer schoon.
Roer de overgebleven 3 eetlepels olie erdoor.

3. Roer als alles klaar is het citroensap en de helft van de pesto door de pasta en schud hem in een grote ondiepe schaal of op een bord met een opstaande rand (of serveer de pasta direct uit de pan.) Strooi ongeveer de helft van de halloumi over de pasta en serveer de rest van de halloumi en de pesto in kommetjes erbij.


OTK 2 – Ottolenghi Test Kitchen – Extra lekker

Dit recept komt uit het tweede Test Kitchen boek van Ottolenghi. In dit boek laat de Ottolenghi Test Kitchen zien hoe je op eenvoudige maar indrukwekkende wijze smaakvolle, doordeweekse gerechten iets ‘extra’s’ kunt geven.
Denk aan een harissaboter die je geroosterde champignons, gestoomde groenten of gepofte aardappels extra verrukkelijk maken. Of een tamarindedressing op gebakken kurkumaeieren die ook heerlijk is over een perfect gebakken biefstuk. Maar ook desserts die je kunt perfectioneren en vervolgens kunt aanpassen aan je favoriete smaakcombinaties, zoals een basismousse omgevormd tot koffiemousse met tahini-fudge. Het boek is onder andere hier verkrijgbaar en kost € 26,99

Vorige bericht Volgende bericht

Ook leuk

1 Reactie

  • Reageer Relax mama weekmenu ottolenghi - Club van relaxte moeders 16 december 2022 at 14:32

    […] we beginnen de week met onze nieuwe favoriet, deze pasta pesto. Het raspen van halloumi wat een uitvinding! Normaal vind ik het net een spons, nu geeft het dat extra lekkere aan het gerecht. Je vindt het recept hier. […]

  • Laat je reactie achter