Leer

Deze verzekeringen moet je hebben als je kinderen hebt

Als je kinderen hebt, kun je rekenen op financiële schades. Er kan tenslotte onbedoeld nogal wat kapot gaan gedurende de jaren. En tja, als ouder krijg je dan de rekening gepresenteerd. Om te zorgen dat je ook dan een relaxte moeder blijft, helpt het je goed te verzekeren tegen dit soort schades. Welke verzekeringen moet je absoluut hebben als je kinderen hebt?

Verzekeringen met kinderen

Sommige verzekeringen zijn in Nederland verplicht. Denk bijvoorbeeld aan de zorgverzekering. Ook voor kinderen is het verplicht om een zorgverzekering af te sluiten. Maar je hoeft natuurlijk niet te verwachten dat een kind van vier al verstand heeft van verzekeringen. Je kinderen zijn in de meeste gevallen gewoon meeverzekerd op de polis van de ouders. Een zorgverzekering is een voorbeeld van een verplichte verzekering. Een voorbeeld van een niet verplichte verzekering, maar één die je beter wel kunt afsluiten als je kinderen hebt, is een aansprakelijkheidsverzekering.

Als je kinderen ouder worden en zelf geld gaan verdienen, komen er vaak ook duurdere spullen in huis, zoals een game computer. Voor dit soort dingen kun je ook een inboedelverzekering afsluiten, voor zover je deze nog niet hebt. En hoe zit het eigenlijk met arbeidsongeschiktheid of overlijden?

Zorgverzekering

Een zorgverzekering is voor iedereen die in Nederland woont of werkt verplicht. Als volwassene moet je in ieder geval een zorgverzekering hebben. Het gaat dan om tenminste het basispakket. De verzekering is verplicht, omdat het onderdeel is van de sociale premies in Nederland en bovendien dekt deze verzekering je tegen torenhoge medische kosten.
Je kinderen hoeven nog niet zelf een verzekering af te sluiten. Tot hun achttiende zijn ze met de polis van de ouders meeverzekerd. Het is wel goed om ook eens te kijken of een aanvullende zorgverzekering nodig is. Deze is niet verplicht, maar dekt wel tegen meer kosten zoals orthodontie, de tandarts of extra fysiotherapie. In sommige gevallen kan het lonend zijn om dit soort verzekeringen te hebben. En daarnaast kan het je ook een relaxt gevoel opleveren, dat je weet dat je nooit extra kosten hoeft te maken op bepaalde vlakken.

Aansprakelijkheidsverzekering particulieren

Kinderen kunnen soms echte klunzen zijn. Voor je het weet schoppen ze een bal door de ruit en staat de buurman aan de deur of je de schade aan zijn raam wilt vergoeden. Dit soort ongelukken kunnen best in de papieren lopen. Je kunt voor de schade die door je kinderen is veroorzaakt aansprakelijk worden gesteld. Sluit daarom zeker een aansprakelijkheidsverzekering af als je jonge kinderen hebt, ook al is deze niet verplicht. De maandelijkse kosten zijn doorgaans niet heel hoog.

Inboedelverzekering

Kinderen brengen allerlei nieuwe spullen mee naar de woning. Zeker als ze ouder worden, merk je dat er meer spullen van waarde bij komen. Denk aan die dure laptop of gamecomputer, of een flinke sneaker-collectie. Als er brand ontstaat, kunnen deze dure spullen verloren gaan. Daarom is het goed te overwegen om een inboedelverzekering af te sluiten. Dat is wettelijk niet verplicht, maar het voorkomt wel dat je veel geld verliest als je de spullen opnieuw moet aanschaffen.

Verzekering tegen arbeidsongeschiktheid

Als je ziek wordt, wil je voorkomen dat jij en je gezin een andere woonruimte moeten gaan zoeken. Daarom kun je met een arbeidsongeschiktheidsverzekering ervoor zorgen dat je genoeg inkomen houdt om te voorzien in je dagelijkse behoeften. Denk bijvoorbeeld aan de boodschappen en de woonruimte die je nu huurt. Vooral als je ondernemer bent, is zo’n AOV erg handig. En als je in loondienst bent, kun je het best even uitzoeken hoe de werkgever een en ander voor je geregeld heeft, in het geval je langdurig ziek wordt.

Overlijdensrisicoverzekering

En waar we helemaal niet aan willen denken, maar wat soms toch moet: wat als een van jullie komt te overlijden. Bij een (plotseling) overlijden van beide ouders komen veel geldzaken kijken. Heb je een partner of (minderjarige) kinderen? Controleer dan hoe de financiële situatie eruit komt te zien als je komt te overlijden. Zo voorkom je dat je kinderen geconfronteerd worden met grote geldzorgen als hun ouders overlijden.

Vorige bericht Volgende bericht

Ook leuk

Geen reacties

Laat je reactie achter