Relax

Dan gaan we maar spelletjes doen

De dagen zijn weer donkerder, de maatregelen worden weer strenger. Vorig jaar hebben tijdens de eerste lockdown heel wat potjes Rummikub ons erdoorheen geholpen.
Spelletjes: ze zijn niet alleen goed om te tijd te doden met elkaar, het helpt je ook om niet te piekeren, om iets samen te doen, je brein te trainen en heel hard te lachen.

Graag deel ik met jullie welke spellen wij het afgelopen jaar nog meer met veel plezier deden en een paar die ik graag nog wil doen binnenkort.

Het spel waar we het hardst om hebben gelachen: who’s the dude

Een spel met een opblaaspop, serieus? Ja echt waar. Dit is echt zo’n grappig spel Je blaast de pop op. Dit is ’the dude’. En samen met deze dude voer je je opdrachten uit. Een soort hints eigenlijk. Je moet samen met je nieuwe beste vriend een sport, film of bepaalde situatie naspelen. Wij hadden er vorig jaar een enorm leuke oud en nieuw door. Dikke vette aanrader dus!. Je koopt hem bijvoorbeeld hier online voor €19,99.

Onze favo van vorig jaar zomer: Qwixx

Dit spelletje hebben we vorig jaar heel veel gedaan. Het was onze ontdekking van 2020: Qwixx. Het is makkelijk, goedkoop, en een potje duurt niet heel lang. Je koopt het bijvoorbeeld hier online voor €7,89. Vanaf een jaar of 8 goed te doen.

Onze nieuwste ontdekking: Pandamic

Pandemic is een spel waar je iets meer de tijd voor moet nemen (de ironie!), vooral als je het voor het eerst speelt. Wij speelden het dit weekend voor het eerst. Het is een samenwerkingsspel, je speelt namelijk mét elkaar om het virus te overwinnen. En tja… dat is net als in het echte leven is nog niet eenvoudig. Op de doos staat ‘voor acht jaar en ouder’. Ik zou toch eerder tien jaar aanhouden. Wij speelden het met de puber en drie volwassenen en vonden het hartstikke leuk. Het spel kost €29,89 en kun je bijvoorbeeld hier kopen.

Dobble: voor de snelle zieners…

Nog een spel dat je snel kunt spelen en ook al met redelijk jonge kinderen (op de doos staat vanaf) 6 jaar. Ik leerde het kennen tijdens mijn internationale skateboard-trips met Keet (toen dat er allemaal nog was…). Wij speelden het dan met een hele groep stoere skateboardchicks. Het heet Dobble en het is een observatie – en snelheidsspel waarbij je allemaal gelijktijdig speelt. Op een kaartje staan acht symbolen afgebeeld, je moet steeds proberen om als eerste het identieke symbool tussen twee kaarten te vinden en te benoemen. En hoe goed je dit kunt heeft niets met leeftijd te maken. Of misschien toch 😉
Dit spel kost 12,79 en is bijvoorbeeld hier te koop.

In deze categorie (van snel dingen zien) zijn deze spelletjes trouwens ook leuk (en zeer geliefd bij mijn 10-jarige): Halli Galli of Vlotte Geesten.

Eentje die ik nog niet kende: Dixit

Van Sanne uit ons bloggerteam leerde ik het spel Dixit kennen. Dat is het favoriete spel bij haar thuis. Sanne: “Dit vindt Teun vast ook een leuk spel! Het is een spel met met mooie kaarten waar je een associatie bij moet bedenken. Daarna mogen anderen een kaart leggen die zij erbij vinden passen en moet je raden welke kaart de goede is.” Het gaat om verbeelding en op de site lees ik “Het spel heeft weinig spelregels, waardoor het heel snel te leren is en geschikt is voor kinderen vanaf 8 jaar,” dat klinkt erg overzichtelijk. Dixit kost €24,99 en is onder andere hier te koop.

Altijd goed… Uno

Uno, veel simpeler kun je het niet krijgen. En al zo snel leuk met kinderen. Wij trekken deze in ieder geval regelmatig uit de kast. Van onze andere Sanne begreep ik dat SkipBo ook heel leuk is. Volgens mij zitten die twee een beetje in dezelfde categorie en zijn in ieder geval allebei goed betaalbaar.

Favoriet van de tien-jarige

Een oudje: Cluedo. Sinds mijn jongste dit spel twee jaar geleden ontdekte, is dit echt één van zijn favorieten. Heb je het vroeger zelf nooit gespeeld? Het is de bedoeling dat je een moord oplost. Zeker leuk vanaf acht jaar oud. Het is wel iets duurder, namelijk €23,95. Je koopt het onder andere hier.

En omdat ik het niet kan laten, nog ééntje dan

Oké nog één dan, omdat ik nu de smaak te pakken heb en er steeds weer een nieuw spel in mijn hoofd opkomt. Deze kennen jullie vast allemaal al, maar misschien staat hij bij jullie ook achterin de kast stof te vangen: 30 Seconds Junior. Je hebt natuurlijk ook de niet-junior versie, maar eerlijk gezegd vind ik deze junior-variant ook al hartstikke leuk om zelf te doen. Op de doos staat 7-12 jaar, maar ik zou er 7 – 90 van maken! 30 Seconds Junior kost €17,49 en is onder andere hier te koop.

Wat is jullie lievelingsspel om samen te doen?

Vorige bericht Volgende bericht

Ook leuk

11 Reacties

 • Reageer Rebecca van vloten 15 december 2020 at 20:24

  Leuke tips! Ik vind magisch doolhof erg leuk om met z’n allen te spelen. Wij hebben m ook met glow in de dark aanvulling, maar omdat je dat eerst moet opladen met licht, slaan we dat meestal over. Je mist t zeker niet

 • Reageer Charlotte 15 december 2020 at 21:27

  Set past bij dobble en halli galli. Mijn 9-jarige is supersnel.
  Ook heel leuk is machi koro. Heeft wat weg van kolonisten maar dan met alleen kaarten.
  Mijn alltime favoriet:rummikub! Altijd leuk om alles te verleggen èn dan goed uit te komen. Is wel altijd de angst bij mijn medespelers, haha.

 • Reageer Letje 19 december 2020 at 16:44

  Wij spelen regelmatig kolonisten van Catan. Super leuk!

 • Reageer T 20 december 2020 at 08:55

  Keer op keer wordt hier veel gespeeld, een dobbelspel, snel en niet te moeilijk.
  Ticket to ride is hier ook een van de favorieten. Wel de junior variant met een 8 en 5 jarige in huis.
  Jouw tips ga ik zeker even nakijken of er voor hier thuis nog wat leuks bij zit.

 • Reageer Anita 20 december 2020 at 11:57

  Hier zijn de kids gek van keer op keer! Kolonisten en qwirkle zijn de nummer twee en drie. En daarnaast regenwormen, koehandel, ezelen en Qwixx natuurlijk!

 • Reageer S 27 november 2021 at 10:06

  Beverbende is ook een aanrader. Kaartspel dus compact, snel te spelen en makkelijk uit te leggen.

  • Reageer Elsbeth Teeling 27 november 2021 at 21:25

   Ik geloof dat we die ook nog ergens hebben liggen. Die moet ik dan weer eens opzoeken!

 • Reageer Netty 27 november 2021 at 23:48

  Hier hebben we veel lol gehad van ‘Stef Stuntpiloot’. Heel simpel, maar echt keihard lachen!

 • Reageer Eva 28 november 2021 at 08:22

  Saboteur is ook leuk, in meerdere varianten verkrijgbaar. Kaartspel waarbij 1 speler (de saboteur) de anderen probeert te verhinderen bij de pot goud te komen.

 • Reageer Marieke 3 december 2021 at 22:08

  Leuke tips! Wij spelen ook wel een ‘Clever’ een dobbelspel wat lijkt op Qwixx.
  Pesten vindt ons zoontje ook leuk, net als keer op keer.

 • Laat je reactie achter