Relax

Lezing: Samen Spelen, wat nou delen

Woensdag 13 september geven Eva Bronsveld en ik in de Bibliotheek van Eindhoven een lezing over ons boek Samen spelen, wat nou delen. Een boek dat gaat over alles wat te maken heeft met kinderen onderling. Over broers en zussen en over vriendschappen. Om je een beetje een beeld te geven van het boek, deel ik hieronder de tekst van de inleiding. Meer informatie over de lezing vind je hier. Ook kun je je daar aanmelden.

Kinderen onderling. Het kan een feest zijn. Als ze samen urenlang opgaan in hun ‘en-toen-was-jij-de-gemene-oppas-en-was-ik-het-kindje-fantasieën’ bijvoorbeeld. Broertjes en zusjes die samen giebelen, plannen smeden, gekke dansjes doen. Vriendjes die hand in hand schaterend door de plassen stampen. Niets leuker dan dat. Maar phoe, als jullie twee kinderen hebben die al beginnen te gillen als de een naar de ander kijkt, of als je ziet dat je zoon of dochter regelmatig het onderspit delft bij vriendjes of vriendinnetjes, dan kunnen kinderen onderling je ook best een punthoofd bezorgen.

Broer- en zussenliefde, kindervriendschappen, soms gaat het helemaal vanzelf, maar op andere momenten kan het huilpartijen, driftbuien, verdrietjes of stenen in buiken opleveren. Dan kun je denken, ze zoeken het zelf maar uit, het komt vanzelf wel goed. Maar je kunt je kinderen er ook best een handje bij helpen. Wat als ze steeds weer dezelfde ruzies hebben en het altijd eindigt met gegil? Wat als je kind steeds weer wordt teleurgesteld omdat zijn of haar vriendje toch met iemand anders gaat spelen terwijl zij hadden afgesproken? Hoe mooi is het als je ze hierin kunt begeleiden, zodat ze al eerder succeservaringen opdoen, nog meer leuke speeltijd met hun vriendjes of hun broertje of zusje hebben en nog meer mooie herinneringen kunnen maken? Zodat je ze een stevige sociale basis geeft, waar ze de rest van hun leven nog veel profijt van zullen hebben.

Wij, Eva en Elsbeth, zijn ervan overtuigd dat je kinderen hierin heel goed een eindje op weg kunt helpen. Fietsen en zwemmen hebben je kinderen tenslotte ook niet uit zichzelf geleerd. Daarom vonden wij het tijd voor een boek waarin je kunt lezen hoe je je kinderen kunt leren om zelf ruzies op te lossen. Of beter nog: ze te voorkomen. Hoe je broers en zussen kunt helpen al vroeg een stevige band te krijgen, zodat ze ook als jullie al grijs en gerimpeld zijn het nog leuk vinden om samen Sinterklaas te vieren met slechte gedichten. In dit boek kun je ook van alles lezen over speeldates, die op een bepaalde leeftijd opeens heel ingewikkeld kunnen worden. En waarom de zin samen spelen, samen delen eigenlijk nergens op slaat.

Lees dit boek als een kookboek. Pak de recepten eruit die voor jou geschikt zijn. Als jouw kind geen broers of zussen heeft, sla dan de eerste twee hoofdstukken over broers en zussen gewoon over. Ben je al lang door de babyfase heen, skip dan het hoofdstuk over een nieuw broertje of zusje erbij gerust. Zit je vooral met je handen in het haar bij ruzies, ga dan gelijk naar ons TOP-model voor conflicthantering in het hoofdstuk over ruziënde kinderen. Neem adviezen die je aanspreken aan, laat de adviezen die niet bij jou of jouw kind passen links liggen. En schrik vooral niet als je het tot nu toe altijd helemaal anders hebt gedaan dan je hier leest. In opvoedland bestaat gelukkig geen ‘goed’ en ‘fout’. Wat wij vooral willen, is je laten zien welke alternatieven er zoal zijn.

Dit boek gaat over de band tussen broers- en zussen, over vriendschap, over speelgoed delen en sorry zeggen. Maar ook over zelfvertrouwen, veerkracht en inlevingsvermogen. Eigenschappen die je kind goed kan gebruiken in zijn contact met andere kinderen. We ‘cruisen’ door de onderwerpen waar de meeste vragen over zijn. En hopen dat daarmee ook jouw vragen worden beantwoord.

We wensen jou en je kinderen veel vriendschap en liefde. Want dat is tenslotte toch waar het in het leven om draait?

 Het boek ‘Samen spelen, wat nou delen’ kost €17,50. Het is te koop bij  de boekwinkel en ook hier online. 

eva en kinderenEva Bronsveld

Eva is spreker, trainer en schrijver op het gebied van opvoeding en onderwijs. Eva schreef het succesvolle boek Temperamentvolle kinderen, was een van de auteurs van boek Van achter het behang tot over je oren en werkte ook mee aan mijn boek Relax Mama in de Keuken, waarin ze vertelt hoe je het gezellig houdt aan tafel (en hoe je ze aan tafel houdt).foto staand boek
Meer over Eva en wat zij doet:
– www.evabronsveld.nl
– temperamentvollekinderen.nl

Vorige bericht Volgende bericht

Ook leuk

Geen reacties

Laat je reactie achter