Relax

Maak je vakantie puberproof

“Hoe vermaak je de puber tijdens de (kampeer)vakantie, als je niet wil dat ie de hele dag met wifi bezig is?” Deze vraag kreeg ik in mijn mailbox toen ik mijn blogs over campervakanties aan het voorbereiden was. Ik dook wat dieper in het onderwerp, ondervroeg mijn eigen puber en zie hier mijn tips voor een puberproof vakantie!

1. Chill!

De belangrijkste taak van een puber is: loskomen van je ouders. Dus tja… wie zijn wij om ze dat te ontnemen? Thuis vertrekken ze ook niet voor niets steeds vaker naar hun eigen kamer en doen ze het liefst hun eigen ding. Een vakantie waar je continu met je ouders zit opgescheept kan dan ook een hele opgave zijn en je belangrijke taak van loskomen behoorlijk in de weg zitten. Een echte puberproof vakantie is dus een vakantie waarop de puber zich ook kan terugtrekken in zijn eigen ‘hol’. Een extra tentje meenemen voor de tiener is misschien wel het beste idee om de vakantie puberproof te maken. Zo’n festival-tentje als deze koop je bijvoorbeeld al voor €24,99. En die is ook nog eens geschikt voor een eerste campingliefde 😉

Maar goed… een beetje activiteit en zonlicht is natuurlijk ook wel goed voor dat veranderende puberlijf en het dito humeur van je aanstormend volwassene. Daarom ook nog zes tips die wat meer leven in de brouwerij brengen.

2. Bezoek plekken waar dingen te doen zijn die jouw puber leuk vindt om te doen

Wij stemmen onze bestemmingen (deels) af op de interesses van onze puber. Dat betekent dat we de afgelopen jaren al heel wat skateparken in Frankrijk en Spanje hebben gezien (daar zijn ook vaak speeltuinen naast, waardoor het ook leuk was voor haar jongere broertje). En omdat die van ons alles leuk vindt wat met een board te maken heeft, bezochten we vooral stranden waar je kan golfsurfen of bodyboarden, en dit jaar gaan we in Friesland naar een plek waar je kunt suppen. Hier wat inspiratie voor actieve plekken op een rijtje:

 • Bezoek een klimpark
 • Zoek een waterpark met glijbanen
 • Check wat skateparken. Hier vind je een overzicht van binnen- en buitenparken in Nederland
 • Ga naar een plek waar je kunt suppen of kanoën
 • Doe een keer een golf clinic
 • Ga met zijn allen mountainbiken

3. Neem uitdagende activiteiten mee

Je kunt uitdagende activiteiten opzoeken en daar de spullen huren, zoals kano’s, sups, surfplanken. Je kunt ook zelf dingen meenemen, die de puber op ieder moment zelf kan pakken. Zo nemen wij naast onze eigen surfplanken ook een bodyboard en een skimboard mee.

 • Een bodyboard is een kort board waarmee je op de golven speelt. Bodyboarden is een stuk makkelijker dan een surfen, omdat je niet hoeft te gaan staan. Check bijvoorbeeld deze van €37,99.
 • Een skimboard is een board waarmee je op een dun laagje water surft. Je gooit het skimboard voor je uit, rent erachteraan en springt er op (ik kan het écht niet). Bijvoorbeeld deze van €29,99.

Extra tip voor activiteiten met water om de puber blij te houden: dit waterdichte telefoonhoesje :).

4. Maak het ze makkelijk andere pubers te ontmoeten

Hoe fijn is het als jouw puber een beetje kan hangen met andere pubers op de camping of het vakantiepark? Chill voor hun, chill voor jou. Alleen, niet voor iedere puber is het even makkelijk om contact te maken met een ander. Aanhaken bij een activiteit maakt het soms makkelijker. Ik zag dit voorjaar heel veel mensen het spel Kubb spelen in parken. Dat lijkt me nou een ideale bezigheid waarbij je anderen kunt uitnodigen mee te doen. Lees hier wat Kubb is en hoe je het speelt. Je koopt een Kubb-spel hier voor €34,99. En verder: bij ons is het spel Bean Bag op dit moment ook populair!

5. Shop till you drop

Trek je portemonnee en koop je puber om met een middagje winkelen. Misschien van te voren even bedenken of je een limiet voor het budget moet aangeven. Voordat je in de rij staat voor de laatste exclusieve niet te betalen net uitgebrachte Nikes Air Zooms.

6. Sleep ze mee naar een museum (of zoiets)

Hoe puberproof een museum is hangt natuurlijk behoorlijk af van je puber, én van het museum waar je heen gaat. Maar er zijn zoveel toffe dingen te zien. Er is vast wel iets dat ze na wat gemor leuk gaan vinden. Bijvoorbeeld:

 • maak een reis door de mens in Corpus in Oegstgeest;
 • ontdek waar de uitdrukking ‘voor Pampus liggen’ vandaan komt bij Fort Pampus;
 • bezoek eindelijk eens het Anne Frank huis nu er nog niet zoveel buitenlandse toeristen in Amsterdam zijn;
 • voor de gamede pubers is er het nationaal videogame-museum in Zoetermeer (die weet alleen nog niet wanneer ze de deuren weer mag openen);
 • ga naar meest ‘Instagrammable’ museum Voorlinden voor de meest Instagram-waardige foto’s;
 • en helemaal goed voor Instagram is het ‘artstieke funhouse’ WONDR in Amsterdam. Een museum kun je het niet noemen, maar zelf noemen ze het: een meeslepende ervaring, een met confetti bestrooide speeltuin bomvol kleuren en sensatie ontworpen door de meest creatieve geesten van Amsterdam. Uit betrouwbare bronnen heb ik vernomen dat het leuk is voor jong én oud.

7. Chill!

En omdat chillen toch wel echt een belangrijk vakantieonderdeel is voor de puber, maar wees eerlijk eigenlijk iedereen, is een goeie hangplek creëren essentieel. Wij kochten twee jaar terug deze tweepersoons hangmat (voor €29,99). En vorig jaar kregen Keet en Teun na de vakantie allebei een Lamzac® Fatboy® cadeau voor hun verjaardag (Heel tof, maar wel wat prijziger dan de hangmat). Nu nog zorgen dat we op campings met goeie wifi staan en ik voorzie een hele relaxte vakantie!

In de hangmat met je broertje
Of chillen in je Lamzac met je tellie

Vorige bericht Volgende bericht

Ook leuk

Geen reacties

Laat je reactie achter