Kleuter, Lees

We rommelen maar wat aan

Donderdag komt het eerste columnboek van Roos Schlikker uit. En omdat ik groot fan ben van de columns van Roos wilde ik dat jullie graag vertellen! Bovendien mag ik hier nu alvast één van de columns uit haar boek gratis en voor niets met jullie delen.

Bank

Kom eens met je vinger. Hier, toe maar. Wat bibber je. Het is ook kil, zo in de nacht. De herfst heeft zijn frisse adem tegen het raam geblazen. Ik sla mijn armen om je lijfje, jij krult je beentjes om mijn middel.

Toen je ging slapen, droeg je je piratenhoed. “Voor als de slechteriken komen!” zei je stoer. Maar dat slechteriken zich soms in enge dromen verpakken, had je je niet gerealiseerd.

Het geeft niet. Het is vier uur. We staren naar buiten tot je beker melk warm is. Met jouw wijsvinger teken ik een rondje op het glas.

Je mompelt dat je een beetje bank bent. Ik houd zo van je versprekingen. Ik heb het ook nog niet over mijn hart kunnen verkrijgen je te verbeteren nu je continu lullie in plaats van jullie zegt. Er komt vast een moment waarop je het goed gaat doen. En wat is trouwens goed?

Daar denk ik de laatste week veel over na. Wat is goed, wat fout, wanneer doe je als ouder het juiste? Ik zag laatst een filmpje van een moeder met haar vijf maanden oude baby. De vrouw had een traumatische bevalling meegemaakt en kon zich daardoor niet aan haar kind hechten. Ze zorgde er braaf voor, maar had het zijn hele leven niet in de ogen gekeken. Onder begeleiding van een coach leerde ze nu contact maken. Maar hoe zeer ze ook naar hem lonkte, hoe hard ze zijn naam riep, het jongetje draaide consequent van haar weg.

Het raakte me. Een baby die zijn moeder niet wil zien, is vrees ik diep gekwetst.

Onlangs stonden in de kranten juichverhalen over een elfjarig Italiaantje dat als jongste uit de geschiedenis de omèrta, de zwijgcode van de maffia, heeft doorbroken. Zijn getuigenis heeft tot vijftig arrestaties geleid, onder meer die van zijn vader, maffiabaas Gregorio Malvaso. Wat een held, dit kind, de officier van justitie sprong een gat in de lucht. Begrijpelijk uiteraard, maar ik kon alleen maar denken: ‘Wat zielig’.

Want de natuur heeft ervoor gezorgd dat kinderen loyaal zijn aan hun ouders. Keren ze zich van hen af, dan moet er iets verschrikkelijks zijn gebeurd. Toch?

Dat weet ik haast zeker. En toch, soms ben ik even bang dat ook ik het verkeerd doe. Zonder het me te realiseren. Dat jij je opeens van me losscheurt en ik niet weet waarom.

Zoals wij hier nu staan, in de donkere stilte, voel ik me zo met je versmolten. Heb jij dat ook? Of wíl ik het voornamelijk voelen? En wil ik vooral ook zeker weten dat jij altijd bij mij zal blijven horen?

Ik zal je er nooit mee belasten, maar soms ben ik ook een beetje bank. Bank dat ik het niet goed doe. Bank dat je je ooit van me zal wegdraaien.

We leunen tegen het vochtige raamkozijn. Je stem kraakt op de overloop. “Mama? Ik vin jou heul lief.”

Ik kijk je aan. Ons oogvocht flikkert. Blikvangertje. Laat me alsjeblieft nooit los.

boek-roosWe rommelen maar wat aan

Deze column komt uit het boek We rommelen maar wat aan. Het columnboek van Roos Schlikker, waarin haar mooiste en meest ontroerende columns over haar moederschap zijn gebundeld. Het boek is hier al te reserveren. De prijs is €12,50.

Zondag 30 oktober: Roos leest voor

Zondag 30 oktober lees Roos om 16.00 uur voor uit eigen werk in Amsterdam bij boekhandel Scheltema. Op zondag in de buurt? Je kunt er gratis en voor niets naar toe. Meer info vind je hier.

Over Roos

profielfoto RoosRoos Schlikker is columnist (in oa Parool, Kek Mama en Libelle), journalist, schrijfster van boeken (fictie en non-fictie) en toneelstukken. Ze schreef ook mee aan ons boek Van achter het behang tot over je oren. En eerder plaatste ik deze column van haar op de Club van Relaxte Moeders. Over het gedoe met kinderen en tablets en tja, hoe ‘we’ daar mee omgaan.

Vorige bericht Volgende bericht

Ook leuk

2 Reacties

  • Reageer Fokschaap – Club van relaxte moeders 29 oktober 2016 at 18:50

    […] gebundeld. Het boek is hier al te reserveren. De prijs is €12,50. Vorige week plaatste ik al deze wonderschone column uit haar […]

  • Reageer Preuts – Club van relaxte moeders 12 juli 2017 at 10:00

    […]  Deze wonderschone column uit haar boek plaatste ik al eerder. […]

  • Laat je reactie achter