Lees

Ballen

Het is zes uur. Ik zet mijn zware werktas op tafel en kijk naar de kerstboom in de woonkamer. Hij staat er al een week, half opgetuigd. Mijn moeder komt ook de kamer in, met Lieve en Pepijn achter zich aan. Net terug van zwemles.

Dit jaar had ik de kerstboomoptuigings volledig uit handen gegeven aan m’n kinderen en geliefde. Zoeken jullie maar een boom, haal de dozen met kerstspullen van zolder en ga jullie gang. Ik heb pas half januari weer tijd om me bezig te houden met ballen, engelenhaar en de vraag waar de kerstboomhaakjes ook alweer gebleven zijn. Richten jullie je op de piek op de boom, werk ik nog even de piek aan deadlines weg.

De grote plant in de hoek is verhuisd naar de zolder en op die plek staat nu onze kerstboom. Het is een fraai exemplaar. Dat was het tenminste. Mijn lief heeft er namelijk een paar stukken uitgesnoeid omdat hij anders te veel uitstak.

Wat betreft de decoratie is het een soort moderne minimal-versie. Goed, hij heeft een piek en lichtjes, maar verder hanger er alleen een stuk of tien ballen en één slinger. That’s it. Ik twijfel ineens aan de combinatie ‘kerstballen’ en ‘loslaten’.

De paar rood met witte stippen ballen hangen bij elkaar en ik leer dat je een slinger ook verticaal in de takken kunt hangen.

Geen idee of ik vorig jaar te rigoureus door de kerstballenbak ben ge-Marie-Kondoot of dat ze een doos over het hoofd hebben gezien, maar dit kan toch niet alles zijn? Ik had toch ook nog een rieten engeltje, een hondje met een gewei en een glitternijlpaard? Waar zijn die?

“Ga je ‘m nog verder versieren?” vraagt m’n moeder als ze naast me staat. Mijn moeder is een hardcore kerstvierder met een enorme boom vol hysterische ballen. Ze laat ‘m ook altijd zo lang mogelijk staan. Mijn zusje smeekte ooit of-ie alsjeblieft met haar verjaardag weg mocht. Ze is 5 februari jarig.

Ik kan naar de zolder gaan en kijken wat er nog ligt. Ik kan ook m’n kinderen knuffelen en gezellig met ze mee-eten, voor ik weer weg moet.

Ik kijk weer naar m’n moeder en schud m’n hoofd. Mijn lief bakt voor het kerstontbijt op school, gaat naar de kersttoneelstukjes van de kinderen, mijn moeder naar zwemles en ik laat los. Merry Christmas.

Vorige bericht Volgende bericht

Ook leuk

Geen reacties

Laat je reactie achter