Leer

7 blunders van nieuwe basisschoolouders

Deze week kwam De schoolfabriek uit, het nieuwe boek van Sofie van den Enk en Eva Munnik. De onderkop luidt: ‘van luizenmoeder tot voorleesvader, alles wat je moet weten als je kind (voor het eerst) naar school gaat’. Als voorproefje op het boek hieronder het woord aan auteur Eva. Over de blunders die zomaar op de loer zouden kunnen liggen als je een schoolgaand kind hebt.

Eva: “Je MOET natuurlijk helemaal niets weten als je kind begint in groep 1. Je kunt het ook gewoon allemaal lekker over je heen laten komen. Maar dat is vooral weggelegd voor de ouders onder ons die heel relaxed zijn. Dat ben ik niet, hoe graag ik het ook zou willen. Ik heb controle nodig. Ik wil weten wat me te wachten staat. Dat is een onmogelijke opgave als het op moederschap aankomt, maar boeken kunnen soms enige verlichting bieden. De schoolfabriek staat vol nuttige informatie, maar misschien is nog wel het allerfijnste dat er heel veel verhalen van vaders en moeders in staan. Want uiteindelijk heb je niet zozeer advies nodig als je een ietwat onzekere moeder bent (zoals ik), maar vooral het gevoel dat je normaal bent en dat het allemaal goedkomt.”

“Niets geeft mij een beter gevoel dan de blunders en fouten van andere ouders. Niet uit leedvermaak, maar om bevestigd te zien: bij niemand gaat het allemaal van een leien dakje, ik ben normaal! Gelukkig zit De schoolfabriek vol met ongemakkelijke situaties en fuck-ups van mijzelf en andere nieuwe basisschoonouders.”

Een exclusief voorproefje:

1. Mislukte speelafspraakjes = heel normaal

Bij het eerste speelafspraakje van mijn dochter zat ik de gehele tijd Frozen met het betreffende vriendinnetje te kijken op de bank terwijl mijn dochter boven een woedeaanval had omdat ik dat vriendinnetje eerder melk had ingeschonken dan haar. Ik hoorde later van de ouders terug dat het meisje het een geweldige playdate had gevonden. Overigens duurde het een jaar voor de speelafspraakjes van mijn temperamentvolle kind wat harmonieus gingen verlopen. Tot die tijd telde ik de secondes tot het ophaalmoment af.

2. Je kind aan het huilen maken op de eerste schooldag = heel normaal

Stand-up comedian Jandino Asporaat was zo emotioneel bij het wegbrengen van zijn zoontje naar zijn eerste schooldag dat hij het alleen maar erger maakte: ‘Mijn vrouw was allang het lokaal uit, maar ik bleef hangen. “Het komt goed Elijah, papa is bij je. Wees sterk!” herhaalde ik. Tot Elijah, die het in eerste instantie allemaal wel prima vond, door mijn “peptalk” dacht: wacht eens even, wat is er dan aan de hand? Toen ging hij snikken: “Niet weggaan papa.” Ik had hem gewoon aan het huilen gemaakt!’

3. Belangrijke schoolevenementen vergeten = heel normaal

Sofie vergat dat er met Pasen een feestelijk ontbijt voor een ander kind gemaakt moest worden, ze sjeesde nog even snel langs de bakker voor verse croissantjes, maar kwam er al snel achter dat ze de situatie daarmee niet gered had: ‘Met elke meter dat ik dichterbij kwam, zakte de moed me een beetje verder in de schoenen. Lila crêpepapier wapperde me tegemoet. Papier-maché kuikens droegen vers gekookte eitjes in hun buik. Versierde schoenendozen met bonte paasstrikken werden vastgehouden door kinderen in bakfietsen. Hoe kon ik nou denken dat ik alleen het eten mee hoefde te nemen voor het klasgenootje? Dat was te simpel. Het moest ook nog in paasthema versierd. Casper vatte het niet sportief op; beteuterd zat hij op zijn stoeltje terwijl zijn moeder – mijn blik ontwijkend – zei: ‘De mama van Magnus wist niet dat het versierd moest worden…’’

4. Belangrijke schoolevenementen vergeten = heel normaal – deel 2 (ja, dit komt vaak voor)

Actrice Bracha van Doesburgh: ‘Er zijn zoveel dingen waar je aan moet denken! Ik ben heel perfectionistisch en wil het graag goed voor elkaar hebben. Daarom schrijf ik meteen alle data in mijn agenda als ze op de site van de school staan. Maar dan zijn opeens de studiedagen toch helemaal anders! Of heb ik dan per ongeluk het verkeerde jaar overgeschreven? Laatst zouden Daan en ik samen een nachtje weggaan, breng ik die ochtend Sophia naar school en kom ik erachter dat er die avond een presentatie is van wat de kinderen hebben gedaan in de klas. Maar wij zouden er helemaal niet zijn! Dan zak ik door de grond en voel me een slechte moeder. Denk je alles geregeld te hebben met ballet en zwemles en oppas… gelukkig konden opa en oma gaan.’

5. Je onzeker voelen op het schoolplein = heel normaal

Nanja vroeg zich die eerste dagen op het schoolplein vertwijfeld af waarom iedereen haar negeerde: ‘Ik dacht: wat raar, niemand van de ouders stelt zich voor! Ze zien toch dat ik nieuw ben! Niet dus, weet ik inmiddels. Mijn dochter zit nu in groep 2 en ik heb zelf geen idee of ouders voor het eerst zijn of er al een jaar rondlopen.’

6. Het even willen regelen voor je kind en daarbij de mist in gaan = heel normaal

Margreet dacht haar zoon een plezier te doen door dat vriendje uit te nodigen waar hij al eeuwen mee wilde spelen: ‘Mees was een jaar ouder, heel cool en had niet per se interesse in onze zoon Lieuwe, leek het zo. Nu was ik de beroerdste niet, dus op een woensdagochtend heb ik een megastapel pannenkoeken gebakken, nieuwe verf en schilderdoeken gekocht en ’s middags zoon EN Mees overtuigd bij ons te gaan spelen. Het viel me wel een beetje op dat Lieuwe wat jankerig deed. Alsof hij geen zin had, maar hey: er lagen 34 pannenkoeken te dampen. Onderweg naar huis een driftbui genegeerd, thuis leuke figuurtjes op pannenkoeken gespoten. Jees, wat een leuke moeder was ik en kijk mij mijn zoon eens helpen. Mees had het reuze naar zijn zin, trouwens. Tot ik Lieuwes billen moest vegen op de wc en hij piepte “Mam, dat is niet mijn Mees. Ik bedoelde die andere!” Zo zat mijn allerliefste Lieuwe door zijn bemoeizuchtige moeder dus een hele woensdagmiddag met de verkeerde Mees.’

7. Kinderfeestjes die dramatisch verlopen = heel normaal.

Saskia: ‘Het eerste kinderfeestje was een piratenfeest. We hadden schmink, we hadden een spelletjeskist gehuurd en we hadden een speurtocht gemaakt door de wijk naar een schat in de zandbak, waterpistolen. Dus het eindigde in een watergevecht. Ik vond het hel!!! Bij ieder spel een jankend kind omdat het eerst had willen starten of had willen winnen, niet mee wilde doen of liever een ander spel deed, niet van water hield en nat werd, geen schmink wilde, de cake niet lustte, liever poffertjes dan patat wilde, et cetera. Zoonlief die krijsend alles wilde bepalen en boos werd als vriendjes de lintjes in de bomen eerder zagen dan hij. Ik was voorgoed genezen. Sindsdien zijn wij altijd op pad: naar een binnenspeeltuin, trampolinespringen, de bowlingbaan, het zwembad of een survivalfeestje. Lekker actief en ik kan achteroverleunen en relaxed zijn. Als ouders kwamen ophalen en mij enthousiast vroegen of het gezellig was, antwoordde ik tot hun zesde jaar: ik heb het overleefd en ben blij dat ze naar huis gaan.’

Dus als jij wel eens onzeker op dat schoolplein staat. Of het schaamrood op je kaken hebt omdat je het bestek voor het Koningsspelen-ontbijt bent vergeten, een moeder gedag zegt die je helemaal niet kent of op een studiedag voor een gesloten schooldeur staat (zet die krengen in je agenda!), onthoud: je bent normaal.

In De schoolfabriek vind je zo’n beetje alles wat je als ouder wilt weten over de bassischool. Ervaringsverhalen van Sofie en een heleboel andere ouders, adviezen & tips van verschillende deskundigen én de verhalen van BN’ers zoals Bracha van Doesburgh, prinses Laurentien, Aaf Brandt Corstius en Ruud de Wild. Tot slot is er ook een hoofdstuk speciaal voor je kind, geschreven door de kinderen van Sofie & Eva. Laat die eerste schooldag maar komen. Het boek kost €20,00 en is onder andere hier te koop.

 

Wil je nooit meer een bericht missen van de Club van Relaxte Moeders? We versturen ieder weekend een nieuwsbrief met het weekmenu en alle blogs en spreuken die die week op de club verschenen. Wil je de nieuwsbrief ontvangen, abonneer je dan nu gratis via onderstaande formuliertje!
 

Ja, ik wil de nieuwsbrief van de Club van Relaxte Moeders graag ontvangen!

* indicates required




Vorige bericht Volgende bericht

Ook leuk

Geen reacties

Laat je reactie achter