Leer

24 binnenspeel-ideeën van #tantezjos

Op Twitter volg ik de leuke Zjos Dekker, die zelf geen kinderen heeft, maar na 1,5 jaar fulltime #tantezjos te zijn geweest heel veel goede ideeën heeft om kinderen te vermaken. Al die ideeën liet ze achter op Twitter én ze schreef me dat ik er een blog van mocht maken. Dat liet ik me geen twee keer zeggen, want er staan te gekke ideeën bij. Hier komen ze!

1. Speurtocht/escape room

Met dit idee begon het Twitter-draadje van Zjos. Ze schrijft hier bij: “Als je kind nog niet kan lezen, maak dan kaartjes met voorwerpen die altijd op dezelfde plek in huis zijn. Zoals teken een wc, kind gaat naar wc en vind daar een kaartje waar een bank op is getekend, kind gaat naar bank enz. Uiteindelijk teken je op de achterkant van het laatste kaartjes een Schatkaart en die leg je waar de prijs ligt, (want prijzen maken alles leuk). Die prijs dat kan natuurlijk van alles zijn: extra schermtijd, een snoepje, een boek of een beloning om iets leuks samen te gaan doen.”

Voor wat oudere kinderen heeft Zjos een toevoeging: “Nu het kind kan lezen, schrijven en rekenen en zijn de speurtochten aanzienlijk moeilijker. Met code-combinaties (goedkoop cijferslot, een slotje met een sleutel die verstopt is) rijmwoorden of cryptische aanwijzingen.” Kortom laat je fantasie gaan. Mijn toevoeging: je kunt natuurlijk ook vragen of je kind de speurtocht maakt die jij moet oplossen!

En hieronder alle ideeën van Zjos die toen volgden.

2. Maak een kijkdoos

Een kijkdoos maken is echt heel leuk. Heb je kinderen die meer sturing nodig hebben dan alleen “kom we gaan een kijkdoos maken”? Bedenk er dan een thema omheen. Bijvoorbeeld: Hoe zou jouw droomwereld eruit zien?

3. Ga los met scheerschuim

Vooral leuk met kleine kinderen: leg een zeil op je tafel, of doe dit in de badkamer: weinig leuker dan met het spelen met scheerschuim, toch?

4. Post voor opa en oma

Ga samen post maken voor de opa’s en oma’s die je nu niet kunt bezoeken

5. Verzin je eigen sprookje

Verzin samen een sprookje door omstebeurt een zin te zeggen.

6. Verzin je eigen geheimtaal

7. Maak een spreekbeurt

Heb je kinderen die zich graag in een onderwerp vastbijten? Laat ze een spreekbeurtachtig iets voorbereiden. Bijvoorbeeld over bijen. Zoek samen op hoe honing gemaakt word, laat je kind een bijennest knutselen.

8. Maak je eigen ganzenbord

Maak je eigen ganzenbord. Verzin samen wat de vakken betekenen, en klei de poppetjes.

9. Maak een héle grote tekening

Ik vond het heel leuk als kind om een grote tekening te maken. Ik maakte een stad. En als mijn blaadje vol was, plakte ik er met plakband nog een blaadje tegen aan en ging ik verder.

Als reactie op het Twitterdraadje van Zjos, kwamen nog wat goeie ideeën. Zoals bijvoorbeeld deze.

10. Maak een laser-wol-web om onderdoor te kruipen

11. Maak klei van brooddeeg en ga los

12. Facetime met vriendjes of familie

Terwijl ik dit Twitter-draadje aan het maken was, werd ik even onderbroken omdat ik gefacetimed werd door mijn nichtje. Ook een goede tip. Laat je kinderem via facetime praten met familie, of klasgenootjes.

13. Picknick of kampeer in de kamer

En wat dacht je van kamperen?

14. Speel cijferslot

Mijn moeder herinnerde mij zojuist aan “cijferslot”. Dat deed mijn vader altijd met mij als ik bij hem op schoot zat. Hij sloeg dan zijn armen om mij heen met zijn handen in elkaar gevouwen. Dan zei hij een rekensom en als ik het antwoord goed had ging er één vinger los.

15. Huizen of kastelen houden van kartonnen dozen

Van kartonnen dozen een huis maken en die dan versieren. Het huis kan de rest van thuis-zit-periode een onderdeel zijn van het spelen. Dit kun je goed specificeren naar de interesses van je kind. Het huis kan ook een kasteel, brandweerkazerne, school of draken grot zijn.

16. Maak zelf een activiteitenboek

Zelf activiteitenboeken maken. Met woordzoekers, strips, rekensommen en zoek de verschillen. Je kan ze ook kopen in de supermarkt, maar ze zelf maken is minstens zo leuk.

17. Lees!

Lezen. Zelf lezen, samen lezen. Je kind jou laten voor lezen. Je kan nooit genoeg lezen. Had ik al gezegd dat lezen ook een optie is?

18. Verkleden en een showtje geven (en dit opnemen voor opa en oma)

19. Ideetje voor het poppenkind

Heb je een kind dat van poppen houdt? Smeer pindakaas op de billen van de pop, en ga met je kind de pop verschonen, in bad doen.

20. Maak sokpoppen

Maak sokpoppen van sokken, die je daarna kunt gebruiken om een poppenkast show mee te maken.

21. Organiseerje eigen high tea

Bak cupcakes beleg boterhammen en maak zo je eigen high tea

22. Hutten bouwen

Een variant op het bouwen met dozen: Hutten bouwen. Altijd hutten bouwen. Met alles wat je in huis hebt. Stoelen, banken, dekens, lakens.

23. Spelletje met een random letter

Kies blind een letter uit een boek, en dan moet je bijvoorbeeld een plaatsnaam, dier, etenswaar, voorwerp en naam op schrijven met die letter. Wie het eerste klaar is heeft 1 punt. Of je zet een timer en wie de meeste binnen de tijd weet te bedenken krijgt 1 punt.

24. Maak een stop motion filmpje

Maak stopmotion filmpjes met bijvoorbeeld Lego of Playmobil. Bijvoorbeeld zoals deze van Teun:

En dan nog wat extra tips van #tanteZjos:

Hoe een geweldige anti-schermtijd-ouder je ook bent, het is echt helemaal oké als je kind door het aan huis gekluisterd te zijn door corona wat meer schermtijd heeft. Ook daar heb ik tips voor.

Wil je niet dat je kind enkel doelloos tv kijkt, wees dan bewust bezig met wát ze kijken. Stimuleer programma’s waar ze wat van leren. Zoals het Klokhuis, en lang leve Uitzending Gemist waardoor je de hele quarantaine tijd mee door kan.

Duurt een dag (jullie allebei) te lang? Maak dan een schema. Op duidelijkheid doet iedereen het goed. Zo laat opstaan en eten, tussen die tijden zelf spelen. Dat soort dingen.

Vorige bericht Volgende bericht

Ook leuk

6 Reacties

 • Reageer 11 tips voor thuiswerken met kinderen - Club van relaxte moeders 15 maart 2020 at 19:58

  […] club waarschijnlijk al gezien hebben. Maar voor degenen die dat blog hebben gemist, kijk hier voor 24 originele binnenspeelideeën, waar je kinderen ook wel even zoet mee […]

 • Reageer Rust, Ritme en Regelmaat… – MaMarloesje 17 maart 2020 at 22:26

  […] en hart onder de riemen. Wil je nog meer lezen lees dan de 11 tips voor thuiswerken met kinderen of 24 binnenspeel ideeen van Tante Zjos. Kleine aanvulling van MaMarloesje, voor post voor opa en oma gebruik http://www.omapost.nl voor het […]

 • Reageer website tips: 20 maart 2020 at 17:39

  […] relaxte moeders: Op deze site komen moeders met binnenspeelideeën via de volgende link kom je op de website de van relaxte moeders […]

 • Reageer Tips en websites 20 maart 2020 at 23:27

  […] relaxte moeders: Op deze site komen moeders met binnenspeelideeën via de volgende link kom je op de website de van relaxte moeders […]

 • Reageer Verplicht thuis door het Coronavirus, in plaats van leuke uitjes doen. 24 maart 2020 at 11:40

  […] vermaaktips zonder scherm.– 40 dingen die je buiten kunt doen met de kids. – 24 binnenspeelideeën. – 50 dingen die je thuis kunt doen met de kids.– 50 lego duplo speel- en […]

 • Laat je reactie achter