Leer, Werk

11 tips voor thuiswerken met kinderen

Tot 6 april zijn de scholen dicht. Vanwege de lancering van mijn boek Mom You Can was ik vorige maand begonnen met Challenges, maar nu de actualiteit ons inhaalt, is dé challenge voor komende weken vooral: thuiswerken terwijl de kinderen ook thuis zijn. Hoe dan? Hoe krijg je iets voor elkaar als er gespuis om je heen loopt dat zich (wellicht) niet continu zelf kan vermaken? Ik maakte gebruik van de vereende krachten van de nieuwe Mom You Can-groep en kwam tot deze 11 tips.

1. De A is van Accepteren

We kunnen er kort over zijn: thuis werken terwijl je kinderen ook thuis zijn, dat is gewoon shit. Hoe shit dat is, dat hangt natuurlijk helemaal af van hoe oud je kinderen zijn, hoe druk ze zijn en wat voor soort werk je hebt, maar dat het niet ideaal is, daar zijn we het denk ik allemaal wel over eens. Het allerbelangrijkst is daarom denk: accepteer dat het is wat het is. Niet ideaal en er gaat minder uit je handen komen dan je zou willen. Alles wat lukt is bonus.

2. Maak een schema

Maaike poste zaterdag dit schema al op Instagram. Volgens mij is het zowel voor jezelf, als voor de kinderen fijn om een dagschema te maken. Maak de dag voorspelbaar, inclusief tijd voor schooltaken, tijd voor naar buiten gaan, of tijd voor een dansje. Ik kreeg nog deze site door voor meer tips.

3. Hang je schuldgevoel aan de wilgen

Dit is niet de tijd voor schuldgevoel. Zit je kind iets te lang achter het scherm? Lukt het je niet je aan en schema te houden? Heb je het idee dat je je werk niet goed doet? Krijg je het niet af? Heb je geen tijd of puf om met je kind te spelen? Tja… dat is dan nu even zo. Je kind zal er geen blijvende schade aan overhouden als hij of zij iets langer achter een scherm zit, je leidinggevende zal meer begrip hebben dan ooit. Je haalt het allemaal wel weer eens in.

4. Trek niet alles naar je toe

Misschien ben je gewend om taakjes naar je toe te trekken. Roep je meestal: ‘laat mij maar even!’ Toen ik Mom You Can schreef ontdekte ik de term Maternal Gatekeeping. Als je daaraan ‘lijdt’ dan heb je de neiging om opvoed­- en huishoud­taken naar je toe te trekken, omdat je denkt dat je die taken beter kunt. Laten we zeggen: in tijden als deze is het handiger om de teugels te laten vieren en om te kijken hoe je de zorgtaken met je partner (als die er is) kunt verdelen. Oftewel: doe dit samen. Maak afspraken. Neem jezelf en je eigen werk net zo serieus als dat van je partner.

5. Help elkaar (indien mogelijk)

In het verlengde van het punt hierboven. Een punt dat valt of staat bij of je gezonden mensen om je heen hebt. Maar in hoeverre kun je opvang samen met je buren doen? Met een vriendin? Houd je gezondheid in de gaten, maar kijk of je elkaar kunt helpen. Bied hulp, vraag hulp. We hebben elkaar nodig. (Zo heeft Liselotte bijvoorbeeld op de school van haar zoon een klasbord-account aangemaakt namens het ouderinitiatief voor #coronahulp.)

6. Verschuif je werk naar andere tijdstippen

Lukt het je niet om je overdag te concentreren (niet heel gek), maar lukt het je wel om ’s ochtends vroeg op te staan. Of ben jij misschien juist ’s avonds (of ’s nachts) on fire? Bedenk voor jezelf welke tijdstippen wellicht voor jou beter werken om je te kunnen concentreren (als je werk dat toelaat!).

7. Herinner je kinderen aan de schoolregels en/of maak eigen regels

Zoals Joan in de Mom You Can-groep opmerkte: “Op school moeten de kinderen ook op hun beurt wachten, mogen ze ook niet door een ander heen praten en moeten ze ook bepaalde periodes zelfstandig werken.” Schrijf de eventuele regels van school op een groot vel. Of maak morgenochtend samen met je kinderen jullie eigen regels en schrijf ze op. En ga ervan uit dat kinderen zich er ook graag aan willen houden (ookal vergeten ze dat soms misschien). Oh ja, vergeet ook niet welke regels voor jezelf fijn zouden kunnen zijn. Ik vind deze tweet van Vanessa vrij inspirerend.

8. Blijf goed overleggen met je leidinggevende

Zorg dat je helder hebt wat er van je verwacht wordt. En zorg dat je helder communiceert hoe jouw thuissituatie nu is en wat je wel en niet kunt. Communiceer! Ook als het allemaal niet zo lekker gaat.

9. Maak gebruik van leerzame websites

Ik heb nu eigenlijk nog geen idee in hoeverre de scholen ons gaan voorzien van lesprogramma’s op afstand. Maar tot die tijd kun je gebruik maken van hele handige sites, dit rijtje zag ik op de Instagram van Anouhk (zie het hoogtepunt ’thuis’ op haar account): spelletjesplein.nl, spellingoefenen.nl, redactiesommen.nl, cambiuned.nl en betaalde sites als squla.nl, taalzee.nl junioreinstein.nl.

Via Anouk

10. Laat je kinderen leuke dingen doen

Velen van jullie zullen de 24 speeltips van #tanteZjos op de club waarschijnlijk al gezien hebben. Maar voor degenen die dat blog hebben gemist, kijk hier voor 24 originele binnenspeelideeën, waar je kinderen ook wel even zoet mee zijn.

11. Laat los….

Zoals Janneke in de Mom You Can-groep zegt: “Gaat het niet zoals het moet, dan moet het maar zoals het gaat, wordt denk ik het motto van de komende tijd.” En zo is het. Jenny voegt toe: “Wil niet de perfecte moeder/vrouw/vriendin/werknemer zijn, dat lukt toch niet. Kost je te veel energie en levert minder op dan als je de boven genoemde punten op volgt.”

Lieve mensen, ik hoop dat jullie hier wat aan hebben. Heb je aanvullingen, deel ze hieronder of in de besloten Mom You Can Facebookgroep. Daar ben je ook van harte welkom. Om ideeën te geven, om stoom af te blazen, om ervaringen te delen. Samen staan we sterk. Moms We Can! #momswecan

Het boek Mom you can ligt inmiddels in de winkels. Het boek kost €20,00 en is online hier te bestellen (zonder verzendkosten!). Wil je de eerste hoofdstukken alvast lezen? Kijk dan hier voor het voorproefje.

Mom You Can de podcast

Naast het boek en de besloten Facebook-groep is er ook nog de Mom You Can-podcast. Er staan nu twee aflevering online. Donderdag aanstaande komt de volgende.

Vorige bericht Volgende bericht

Ook leuk

3 Reacties

 • Reageer Priscilla van Lint 16 maart 2020 at 00:03

  https://info.basispoort.nl

  Bij ons bijv http://www.moo.nl

  Scholen hebben al veel digitale toepassingen, en de kinderen een inlog. Daarachter moet alleen even alles anders ingericht worden of aangevinkt en kinderen kunnen gewoon het e.ea. doen.

  Mvg Priscilla van Lint

 • Reageer Rust, Ritme en Regelmaat… – MaMarloesje 17 maart 2020 at 22:25

  […] voor je dagelijks portie glimlachen en hart onder de riemen. Wil je nog meer lezen lees dan de 11 tips voor thuiswerken met kinderen of 24 binnenspeel ideeen van Tante Zjos. Kleine aanvulling van MaMarloesje, voor post voor opa en […]

 • Reageer Sanne van Panhuis 16 december 2020 at 19:22

  Ik ben moeder van 2 kids…een jongen van bijna 4 en een meisje van 9 weken…in januari is mijn verlof voorbij en ga ik weer 3 dagen inde week werken…dacht ik…nu met de nieuwe lockdown tm 19 januari 2021 heb ik werkelijk geen idee hoe ik dit moet aanpakken. Mijn man werkt nog en maakt lange dagen buitenshuis dus de zorg van de kinderen zal bij mij liggen. Wat is wijsheid….? Hier en daar proberen te gaan werken, met de nodige frustraties van dien..of tot 19 januari vrij nemen?
  Groet, een bezorgde moeder

 • Laat je reactie achter