Lees

2022 voor Krissie: Het jaar waarin ik een boomer werd


Traditiegetrouw sluiten we het jaar af met elke dag een terugblik op 2022 van steeds iemand anders uit ons bloggersteam.
 Vandaag blikt Krissie terug op het jaar.

Bro, doe eens even niet zo woke!’ Vera lacht spottend. Vragend kijk ik haar aan. ‘Woke, wat is dat nu weer?’ Ze rolt met haar ogen. ‘Ainaaa, dat je dat niet weet zeg. Pfff.’ Haar verontwaardigde zucht blaast zachtjes tegen mijn slapen aan, precies daar waar mijn eerste grijze haren dit jaar zijn verschenen. Alsof het me niks kan schelen dat ik geen flauw idee heb waar ze het over heeft haal ik nonchalant mijn schouders op en verander ik vlug van gespreksonderwerp: ‘Heb je eigenlijk nog huiswerk voor morgen?’

Die avond, als de kinderen allebei op bed liggen, zoek ik het stiekem op. Ik lees dat woke verleden tijd is van to wake up en dat de term gebruikt wordt om aan te geven dat een persoon alert is op maatschappelijke misstanden zoals ongelijkheid en discriminatie. Nu snap ik Vera: ik had haar aangesproken toen ze had gezegd ‘gewoon hetero’ te zijn. Het woordje ‘gewoon’ móest ze van mij weglaten, want heteroseksualiteit is immers niet normaler dan homoseksualiteit. Oké, ik ben dus woke. Weer een term erbij.

Ik wil niet biggy doen, maar ik leerde tantu veel.

2022 was het jaar waarin mijn woordenschat zich met rasse schreden uitbreidde, met behulp van mijn nieuwe BFF Google. Ik wil niet biggy doen, maar ik leerde tantu veel en na een paar avondjes scrollen vond ik mezelf bepaald geen noob meer. Ik weet heus wel dat het hartstikke cringe is om als veertiger popiejopie mee te willen te doen met de jongere generatie. Maar nu zowel Vera als Thomas op de middelbare zitten moet ik wel enigszins bijblijven, toch? En zolang ik het subtiel aanpak en me beperk tot het slechts af en toe gebruiken van een beetje slang, hebben ze vast niet door dat ik in het geheim een soort zelfontworpen thuisstudie straattaal volgde.

‘Kijk mam, ik heb een 7,6 voor bio!’ Vera zwaait enthousiast met haar mobiel voor mijn neus, waarop haar cijferlijst in Magister openstaat. ‘Yaaasss, girl, goed gedaan!’ roep ik enthousiast terwijl ik mijn hand opsteek om een high five in ontvangst te nemen. ‘Slay!’ joelt Vera terug. Vlak voor ik besef dat ik keihard door de mand val zie ik Vera’s blik afdwalen naar mijn wenkbrauwen, die in twee verbaasde boogjes hoog boven mijn ogen staan. ‘Zoek maar even op, mam. Het is niet erg. We houden nog steeds van je, ook al ben je nu echt een boomer.’

Vorige bericht Volgende bericht

Ook leuk

Geen reacties

Laat je reactie achter