Relax

5 toffe dingen die je in de tuin (of op balkon) kunt doen

Er staat weer een weekend voor de deur waarin we vooral allemaal lekker thuis blijven! Gelukkig is het ook komend weekend weer mooi weer. Ik hoop dan ook voor je dat je een tuin of een balkon hebt. Maar weet je van gekkigheid ook niet meer wat jullie daar moeten doen? Hieronder vijf ideeën voor in de tuin of op balkon. Ook te doen als je tuin formaat postzegel is.

1. Tel bijen en maak ze (en jezelf) blij

Ik kwam op het idee om dit blog te schrijven doordat ik las over de Nationale Bijentelling van dit weekend, waar heel veel mensen zich al voor schijnen te hebben ingeschreven via nationalebijentelling.nl. De bedoeling is dat je een half uur bijen gaat tellen in je tuin, op je balkon (of op een groen stukje in je buurt). Zo help je mee om de bedreigde bijensoorten in Nederland te beschermen. Er zijn bijna 360 bijensoorten in Nederland. Alleen gaat het daar niet zo goed mee, wat ook gevolgen heeft voor ons. Bijen zorgen namelijk voor de bestuiving van 80% van de eetbare gewassen. Voor bijvoorbeeld een fijne schaal aardbeien zijn we afhankelijk van de bijen, dus als het niet goed gaat met deze rakkers zullen wij dat uiteindelijk merken op ons bord (of onze portemonnaie). Dit landelijke bijentel-onderzoek zorgt ervoor dat wetenschappers van onder andere Naturalis inzicht krijgen in het verloop van de populatie. En zo kunnen ze kijken wat er moet gebeuren om de Maja’s van de natuur te beschermen. Daar wil ik wel een half uurtje aan meewerken! Wil je ook een half uurtje de bijen tellen in je tuin en zo meedoen met het onderzoek? Klik dan hier voor het telformulier en info hoe het werkt. 

2. Maak een moestuin op het balkon of tuin

Of je nou een grote tuin hebt, een postzegel of alleen een balkon, een moestuintje kun je overal maken. In een hoekje van je tuin, of in een kistje. Ik vond leuke tips op deze site, en als je niet naar de winkel wilt of kunt voor plantjes of zaadjes kun je die hier ook online bestellen.

3. Herken de dieren en planten in je tuin

Hoe goed ken je je eigen tuin eigenlijk? Heb je ook wel eens dat je een gek kevertje ziet en geen flauw idee hebt wat het is? Of dat je echt niet op de naam van een bepaalde vogel kunt komen? Of je afvraagt wat voor plant je eigenlijk in de tuin hebt? Ik ontdekte dat er allemaal apps bestaan die je kunnen helpen. Zo heeft museum Naturalis de app Dierenzoeker ontwikkeld, daarin kun je bijvoorbeeld aangeven waar je het diertje spotte, hoe groot het is, in welk seizoen je hem vond. En zo worden de opties steeds kleiner. Als je het beestje op een plaatje herkent, klik je dat plaatje aan en krijg je alle details.

Verder vond ik de app PlantNet, waarmee je bloemen en planten in je tuin kunt herkennen. Je maakt een foto van de bladeren of bloemen en de app gaat op zoek naar vergelijkbare foto’s. Heb je een blad gevonden dat er op lijkt, dan kun je op de i van informatie klikken en meer te weten komen over de plant.

4. Maak (een hele lange) hinkelbaan

Mijn vriendin Lieke maakte laatste in haar buurt een hele lange hinkelbaan. Ze haalde er zelfs het jeugdjournaal mee, kijk hier maar. Hoe lang kan de hinkelbaan in jullie tuin worden? En: past er een hinkelbaan op jouw balkon? En weet je eigenlijk hoe het klassieke hinkelspel ging? Die regels moest ik namelijk even opzoeken en vond ik hier.

Dit is het einde van Liekes hinkelbaan van 1512 hinkels

5. Luier!

Maar hé, misschien denk je wel LAAT ME MET RUST, IK BEN DE HELE WEEK AL DRUK. Dan zeg ik: doe eens een weekend lang niks. En als je dan toch één ding wil doen: koop (of bestel) een hangmat. En maak de perfecte plek om te luieren. Voor jezelf, voor je kinderen, of samen (er bestaan ook twee persoons hangmatten en zoals je hieronder ziet hebben we een dubbeldekker-hangmat ;). En als je er dan samen in ligt… dan kun je misschien nog samen naar de wolken kijken en ontdekken wat jullie er in zien.

Dit blog heb ik geschreven in samenwerking met Naturalis Biodiversity Center.

Vorige bericht Volgende bericht

Ook leuk

Geen reacties

Laat je reactie achter