Relax

5 tips om jouw kledingkast zomerproof te maken

Eindelijk, de temperaturen buiten lijken weer te gaan stijgen! Ik vond het dit weekend de hoogste tijd om m’n warme winterkleding weer achterin de kast op te bergen. Bye bye warme truien, hallo fijne blousjes. En misschien moeten die dikke parka’s op de kapstop ook plaats maken voor lichtere jassen. Nadat ik onlangs al flink met Marikondo een eerste slag had gemaakt op het uitdunnen van mijn kledingkast, kreeg ik nu van Online shop Winkelstraat.nl vijf handige tips om m’n kledingkast zo effectief mogelijk weer zomerproof te maken. Ik deel ze graag met jou.

1. Haal alles uit je kast en maak stapels

Maak om te starten goed inzichtelijk welke kledingstukken je allemaal hebt. Het is alweer een tijdje terug dat je zomerkleding hebt gedragen, dus waarschijnlijk ben je van een groot deel alweer vergeten dat je het überhaupt hebt. 

Al jouw kleding inzichtelijk krijgen lukt niet door per stapel de kleding te sorteren, maar wel door alles op één berg te leggen. Handig is hierbij om bijvoorbeeld alle kleding op je bed te leggen. Nu is je kledingkast helemaal leeg en kun je per kledingstuk kijken wat je ermee wilt doen. 

Maak aparte stapels: bijvoorbeeld zomer- en winterstapel. Leg de winter stapels uiteindelijk helemaal achterin de kast, zodat je pas weer aan het einde van het jaar hier naar om hoeft te kijken.

2. Besluit wat je wilt houden of weg wilt doen

Als je al je kleding inzichtelijk hebt, kun je ook bepalen wat de moeite is om te bewaren en wat je beter weg kunt doen (hier komt Marikondo weer om de hoek kijken). Heb je een t-shirt dat je eigenlijk vorige zomer al niet meer hebt gedragen? Waarschijnlijk ‘sparkelt‘ hij geen ‘joy‘ meer, kleine kans dat je dat shirt jaar wel weer gaat dragen. Wellicht is het beter om hem weg te doen. 

Ook kun je kijken of je kleren van voorgaande jaren passen in de zomertrends van dit jaar. Dat zijn voor 2021 feestelijke kleuren, comfortabele thuiswerkkleding (zoals net wat weidere broeken) en vrolijke prints. Merken die dit jaar in de smaak vallen zijn de (oversized)jurken van Nikkie en de kleding van Fabian Chapot, bekend van hun minimalistische en vrolijke patronen. Deze kun je dus zeker (ook) dit jaar weer aantrekken.

Vind je het zonde om kleding weg te doen? Breng het dan naar een kringloop of doe het in de kledingbak, zo kun je mensen die niet veel te besteden hebben erg gelukkig maken. Of verkoop het via Vinted of Marktplaats, misschien kun je nog geld aan je oude kleding verdienen. Hebben vriendinnen dezelfde kledingmaat als jij? Dan kun je ook eens een kledingruil organiseren.

3. Twijfel je? Maak een aparte stapel

Heb je een kledingstuk al lange tijd niet aangedaan, maar twijfel je of je het weg wilt doen? Bijvoorbeeld omdat je denkt dat je het binnenkort toch wel weer zal dragen? Leg dit kledingstuk dan op een aparte ‘twijfelstapel’, samen met andere kleding waar je over twijfelt. Stel een termijn voor jezelf: bepaal bijvoorbeeld dat je deze kleding alsnog wegdoet als je het een half jaar na dat moment nog niet aan hebt gehad.

4. Zet een podcast of fijn muziekje op

Je kledingkast opruimen is een flinke klus; maak het leuk voor jezelf! Ik zet er een podcast of luisterboek bij aan. Maar misschien helpt jou een Zet motiverend muziekje, of -doe eens gek- jouw favoriete serie op de achtergrond. Het opruimen gaat weliswaar minder snel, maar het wordt wel een stuk leuker.

Beloon jezelf na het opruimen

Zie je er echt tegenop om je kast op te ruimen? Bepaal een beloning voor jezelf voor wanneer je klaar bent met opruimen; Iets lekkers, zoals ijs of koekjes, maar hé je kunt natuurlijk ook voor jezelf een fijne nieuwe zomerjurk of broek kopen. Dat heeft die georganiseerde kledingkast wel verdiend toch?

Vorige bericht Volgende bericht

Ook leuk

Geen reacties

Laat je reactie achter