Lees

Zielige stadskindjes

Vroeger, toen ik opgroeide in het pittoreske Alphen aan den Rijn, dacht ik dat kinderen die in de stad woonden zielig waren. Die hadden nauwelijks plek om buiten te spelen zoals wij dat wel hadden. Die kinderen moesten trouwens wel zielig zijn, want er werd ook voor ze gecollecteerd. Ik zie de Jantje Beton-stickers nog naast onze bel hangen.

Inmiddels ben ik groot gegroeid, naar de stad verhuisd, en daar nooit meer weggegaan. Ook niet toen ik kinderen kreeg. En nu heb ik dus zelf twee van die zielige stadskinderen. Die niet iedere dag in de modder spelen, geen slootje kunnen springen naast het huis en die denken dat er een telefoon afgaat als ze een vogel horen fluiten.

Uit pure ellende hebben mijn kinderen dan ook echte stadshobby’s ontwikkeld. Mijn dochter is maar gaan skateboarden en heeft zo van al dat beton om haar heen een deugd gemaakt. De kleuterzoon heeft zich ontpopt tot een echte filmfreak die het liefst elke week in de bioscoop zou zitten en zijn lievelingsuitje is een ijsje eten aan de Oude Gracht. Ik ben bang dat ze me zouden vermoorden als we het in ons hoofd zouden halen om ‘naar buiten’ te verhuizen.

Ik heb me er inmiddels bij neergelegd dat wij gewoon niet echt van die buitenmensen zijn. Als we een flinke wandeling gaan maken, dan maken we het liefst een stadswandeling en de natuur zien we bijna alleen als daar toevallig een festival is georganiseerd of een leuk terrasje in de buurt is. Maar soms knaagt het toch wel een beetje. Utrecht is tenslotte omringd door mooie natuur, als je op de fiets stapt ben je binnen tien minuten in het groen. Soms krijg ik het op mijn heupen en vind ik dat we een boswandeling moeten maken. Of een fietstocht door de weilanden. Lammetjes kijken, met varkens knuffelen. Maar in een bos valt er niet te skateboarden en fietsen door een weiland is saai. Het komt er dus te weinig van.

Schermafbeelding 2016-04-25 om 12.36.53Nu kreeg ik een uitnodiging voor de Campina Open Boerderijdagen op vrijdag 6 mei (dag na Hemelvaart) en maandag 16 mei (Tweede Pinksterdag). Op deze twee dagen openen 64 boerderijen door het hele land hun staldeuren voor van die stadsmensen als wij. Ik zag dat er ook een boerderij meedoet die op fietsafstand bij ons vandaan zit. Lijkt me super leuk om heen te gaan. Ik denk dat Teun wel te porren is voor de ‘skippy koe race’ en de familie boerenstormbaan!

Ik ga 16 mei naar boerderij van de familie Oostveen in Haarzuilens. Iemand zin om met mij en Teun die kant op te fietsen vanuit Utrecht? (Als het niet regent hè? Anders pak ik echt de auto hoor 😉

Vorige bericht Volgende bericht

Ook leuk

Geen reacties

Laat je reactie achter