Kook

Willemijn’s Best of 2023 weekmenu!

Willemijn maakt ieder laatste week van de maand een weekmenu voor ons (en voor haar eigen ‘mannengezin’). Ze laat ons kennismaken met recepten uit de nieuwste kookboeken en met recepten van haar favoriete foodbloggers. Deze week een terugblik op 2023!

Normaal gesproken is ons huishouden verre van een democratie. Ik ben geen overlegouder, en als ik de kinderen laat kiezen ga ik meestal voor gesloten keuzes (ooit gelezen in een opvoedboek, geeft ze het idee dat ze zelf de touwtjes in handen hebben maar stiekem behoud jij de regie 😉). ‘Wil je een appel of een banaan mee naar school vandaag?’ ‘Kies maar: een gebakken of gekookt ei bij de lunch?’ Je kent het wel. Voor het laatste weekmenu van 2023 vroeg Elsbeth me een best of te maken en kon ik er niet onderuit om mijn jongens inspraak te geven. Groot was dan ook de verrassing dat we er binnen tien minuten uit waren, en over de variatie en hoeveelheid groente heb ik eigenlijk ook niks te klagen. Misschien kan het wel op mijn lijst met goede voornemens: af en toe de teugels iets laten vieren? Hmmm, ik denk er nog even over… Eet smakelijk voor nu en alvast een gelukkig en gezond 2024 gewenst allemaal!

Maandag: chili sin carne
Met of zonder tacoschelp/wrap, maar altijd met geraspte kaas: dit bonengerecht is bij ons alle vier favoriet. Gezond en snel klaar, ideaal voor drukke dagen.

Dinsdag: noedels met garnalen
Op dit recept varieer ik heel vaak maar de combi van zoet/zuur/zout en pittig probeer ik altijd na te streven. Je smaakpapillen veranderen naarmate je ouder wordt en grappig genoeg zien we dat heel erg terug bij onze oudste, die vanaf een jaar of zeven, acht ineens enorm van pittig eten begon te houden. Dit gerecht zelf houd ik altijd vrij mild maar wel staat er steevast een pot chili crisp op tafel.

Woensdag: pasta homemade pesto en tomaatjes
Pas op: als je je huisgenoten eenmaal pasta met verse pesto voorschotelt, kun je niet meer terug. Ik kreeg een paar maanden terug een potje van een traiteur en dacht: ik waag het erop. Maar dat werd me vooral door de jongste niet in dank afgenomen. Sindsdien checkt hij het van tevoren even bij me: ‘Wel met zelfgemaakte pesto, toch mam?’ (Kuch, kuch *snob*)
Het recept voor deze pasta is makkie kakkie:
– Kook de pasta volgens de aanwijzingen op de verpakking.
– Maak verse pesto, bijvoorbeeld naar dit recept van Karin Luiten
– Bak voor 4 personen 1 kilo cherrytomaatjes op laag vuur in een pan met een scheutje olijfolie.
– Eet smakelijk!

Donderdag: tomatensoep met gehaktballen
Ook een recept waar ik vaak een beetje mee varieer op basis van wat ik in huis heb. Er moeten in ieder geval tomatenblokjes, gegrilde paprika, knoflook, ui, water en bouillonblokjes in de basis maar qua kruiden varieer ik er op los. Zonder balletjes is deze soep ook lekker vind ik, maar de negenjarige vindt ze een absolute must. Check hier ons recept.


Vrijdag: courgettesoep
Ik moet zeggen dat courgettesoep niet per se mijn favoriete soep maar er zijn tijden geweest dat de zesjarige werkelijk élke avond een probleem van eten maakte en courgettesoep vaak mijn redding was. Op de een of andere manier vindt hij deze soep geweldig en ik was ook blij want een avondje geen gezeur is ook weleens fijn. Lekker met een stokbroodje met kruidenboter erbij.

Zaterdag: pannenkoeken
Natúúrlijk kun je de mannen hier thuis blij maken met pannenkoeken. Het ultieme feestgerecht! De jongste eet het liefst naturelpannenkoeken met poedersuiker, de oudste eet graag een variant met stroop en spek. Voor de juiste verhoudingen spieken we meestal even hier.

Zondag: mosselen met ovenfriet en rauwkost
In Franse restaurants scoor je er punten mee, mosselminnende kinderen. Thuis in Nederland worden we weleens raar aangekeken maar tijdens het bedenken van dit menu werd er unaniem gestemd voor mosselen met friet en rauwkost. Een lekker dipsausje erbij helpt natuurlijk maar ik denk dat het vooral de handeling, de manier van eten, die mosselen bij ons thuis favoriet maakt. Lekker peuteren, een lege mossel gebruiken als ‘tangetje’ en verder gewoon met je handen eten. Beter wordt het niet. Ik maak ze op deze manier.

  • Benieuwd naar de vorige weekmenu’s? Je vindt ze hier
  • Wil je nooit meer een weekmenu missen? Ik verstuur ieder weekend een nieuwsbrief met het weekmenu en alle blogs die die week op de club verschenen. Wil je de nieuwsbrief ontvangen, vul dan het formuliertje in op deze pagina.
  • Wil je ook zo’n nieuw Relax Mama-weekmenu-formulier op je koelkast? Die kun je hier kopen. Nu in een blok van 50 stuks, mét afscheurbaar boodschappenlijstje (én op de achterkant vind je trouwens de kanskaarten!).

Meer succesrecepten van andere moeders? In het boek Relax Mama in de keuken vind je 50 succesrecepten van andere moeders. En met vijf columns van mij, met handige tips van deskundigen, en natuurlijk met Relax Mama-spreuken en grapjes. Het boek is verkrijgbaar bij onder andere bol.com en bij verschillende boekwinkels en kost slechts €12,50.

Voor het échte relaxte gevoel in de keuken doe je natuurlijk zo’n tof schort van de club aan. Check de Shop van Relaxte Moeders voor deze leuke combi van schort en boek!

Vorige bericht Volgende bericht

Ook leuk

Geen reacties

Laat je reactie achter