Relax

Vind je eigen stijl in het eclectische interieur

Wil jij je interieur een make-over geven, maar kun je niet kiezen tussen de verschillende interieurstijlen? Misschien past één bepaalde stijl dan gewoon niet bij jou, en ga je liever voor een eigen creatie. Ben je niet bang voor je eigen creativiteit? Dan is het eclectische interieur helemaal bij jou!

Wat is een eclectisch interieur

Een eclectisch interieur staat los van trends. Het combineert verschillende woonstijlen en stijlperioden, en is daarmee tijdloos. ‘Eclectisch’ betekent volgens het woordenboek ‘het beste uitkiezend’ en ‘selectief’. Het idee van een eclectisch interieur is dus dat je uit verschillende woonstijlen de beste dingen kiest en deze met elkaar combineert. Je creëert hiermee je eigen, unieke woonstijl.

Dit betekent dat in een eclectisch interieur alles kan en mag, zolang jij vindt dat dit het beste bij jou en je interieur past. Het kan een combinatie zijn van modern en landelijk, van bohemian en industrieel, van Scandinavisch en hotel chique, of van al die stijlen bij elkaar.

Kies een rode draad

Dit betekent niet dat een eclectisch interieur een samenraapsel is van spulletjes. Het interieur heeft een basis, een rode draad die loopt door de keuze van de verschillende interieur elementen. Veel mensen kiezen een bepaalde kleur als rode draad voor het opbouwen van het interieur. Een basiskleur die in verschillende tinten door het hele interieur geweven wordt, waardoor een samenhang ontstaat die rust geeft. Bovendien maakt dit het makkelijker te shoppen voor spullen. Je gaat niet kopje onder in een zee aan mogelijkheden, maar kijkt alleen naar een specifieke kleur en wat hier goed bij past als je zoekt naar meubelen, accessoires of behang.

Andere mensen houden liever een bepaalde interieurstijl aan als rode draad. De moderne interieurstijl is een neutrale stijl waarmee je prima een eigen invulling kan geven aan de rest. Ook met de landelijke woonstijl is goed te combineren.

Ga van groot naar klein

Begin met een rustige basis op de grotere vlakken zoals de muur en het plafond. Kies bij voorkeur een neutrale kleur. Deze basis zorgt voor rust en houvast als je gaat combineren, en je kunt terug naar de basis als je na een tijdje nieuwe elementen in het interieur wilt toevoegen, of zelfs helemaal opnieuw wilt beginnen.

Daarna werk je verder naar de minder grote elementen, zoals de meubelen en de raamdecoratie, en vervolgens ga je verder naar de accessoires.

Mix and match

In een eclectisch interieur combineer je naar hartelust met verschillende kleuren, materialen en patronen. Kussentjes met een bloemenprint en behang met een ruitjespatroon bijvoorbeeld. Of rode gordijnen tegen blauwe kozijnen, een lederen stoel met een zachte schapenvacht of een mahoniehouten tafel met een gietijzeren windlicht.

Vorige bericht Volgende bericht

Ook leuk

Geen reacties

Laat je reactie achter