Kook

Weekmenu: Koken op een campingpitje

Willemijn maakt ieder laatste week van de maand een weekmenu voor ons (en voor haar eigen ‘mannengezin’). Ze laat ons kennismaken met recepten uit de nieuwste kookboeken en met recepten van haar favoriete foodbloggers.

Wat duurde het láng dit jaar, voor het zomervakantie was. De laatste schoolweek was bij ons een explosieve. Veel ruzie en geschreeuw, soms nog vóór ik mijn ogen goed en wel open had ’s ochtends. Op de laatste vrijdagochtend school wordt de vakantie ingeluid met een schoolpleinoptreden van alle klassen waarbij ze ´Zes weken zonder jou´ zingen. De zesjarige deint met een pips bekkie en een afwezige blik vertraagd mee op de keiharde muziek, het gezicht van de achtjarige staat op onweer. Na afloop rent hij op ons af en zegt: ‘Mag ik weg?’ Op de fiets komen de tranen, omdat hij zijn klasgenoten zes weken moet missen, zijn juffen toch wel heel lief zijn en een van zijn vriendinnetjes niet mee gaat naar groep 6. En hoewel zes weken zomervakantie niet altijd iets is waar ik als ouder naar uitkijk (‘Ik vervéél me…’, ‘Ik wil niet…’, ‘Mama mag ik…’), heb ik er ineens ontzettend veel zin in. Zes weken niet haasten in de ochtend, minder werken, meer quality time met mijn mannen en als klap op de vuurpijl drie weken samen op pad in ons camperbusje. Ik ga mijn best doen deze zomer zoveel mogelijk te genieten.

En over vakantie gesproken: mijn weekmenu deze maand staat volledig in het teken van kamperen. Makkelijke, snelle maaltijden, bij voorkeur in één pan of op één gaspitje te maken.

Maandag: salade met krieltjes, sperziebonen en cashews

Van de vele gekookte aardappels in mijn jeugd heb ik een klein trauma overgehouden (met of zonder zakjesjus, maakt me niet uit, brrr…) maar de laatste tijd heb ik de aangemaakte krieltjes helemaal herontdekt. Dit recept van de door ons thuis geliefde Karin Luiten is daarbij ook heel campingproof. Sterker: het komt van een serie uit de krant getiteld ‘campingkoken’. Kijk voor de andere recepten vooral op Karins site!

Dinsdag: papardelle met kerstomaat en mozzarella

Op de een of andere manier kwam dit voor mij geheel onverwacht, maar chefkok Julius Jaspers blijkt dus een enorme kampeerliefhebber te zijn. Hij heeft zelfs een boek met zijn favo recepten geschreven, kampeerkoken. Veel heb ik er nog niet uit kunnen maken dus ik kan jullie niet vertellen of het boek een musthave voor elke camper- en sleurhuteigenaar is, maar dit recept voor papardelle beviel in ieder geval ontzettend goed. Ik ben het ook roerend met hem eens wat betreft het pastamerk Di Cecco. Zelfs hun glutenvrije variant is lekker, en dat wil wat zeggen, geloof me.

Woensdag: Spaanse rijst met bonen en olijven

Brenda is een echte kampeerder, dat zie je wel aan de vele campingrecepten op haar site. Deze Spaanse rijst lijkt me heerlijk en makkelijk. Veel van de ingrediënten zijn bovendien goed houdbaar buiten de koelkast. Ideaal als je, zoals ik, beperkte koelmogelijkheden in camper of caravan hebt.

Donderdag: orzosalade met feta

Even wat anders dan je go-to-couscoussalade, dit fijne vegagerecht met orzo, feta en crispy sjalot. Als die uitjes je teveel gedoe zijn op de camping, laat je ze lekker weg.

Vrijdag: snelle noedels met broccoli en kip

Met noedels kun je eindeloos variëren. Thuis mix ik meestal met behulp van verschillende potjes en flesjes een lekker sausje in elkaar, op de camping gaan we voor basic, zoals in dit recept van Simone’s Kitchen. Ik heb altijd knoflookpoeder en een flesje dunne sojasaus mee in de camper, als je dit mixt met een scheutje honing (of twee stiekem meegenomen suikerstaafjes die eerder op de dag bij je cappuccino in de strandtent werden geserveerd) heb je al een fijn woksausje. Het recept van Simone is met broccoli en kip maar als je dat niet kunt vinden zijn bijvoorbeeld sperziebonen/peultjes/paprika’s en cashewnootjes ook een prima alternatief.

Zaterdag: broodje knakworst de luxe

Niks mis met een broodje (vega) knakworst op z’n tijd, zeker met ‘volwassen’ toppings. Op de site van Betty’s Kitchen staan vijf heerlijke varianten: https://bettyskitchen.nl/5x-hotdogs-recepten-video/

Zondag: borreldiner met lokale producten

Mijn favoriete uitje in het buitenland is toch wel de supermarkt. Of je nu in Spanje, Frankrijk, Groot-Brittannië of Twente bent, scharrel de lekkerste ingrediënten in de lokale grootgrutter bij elkaar en stel je eigen feestmaal samen, liefst met zoveel mogelijk lokale producten.

Vorige bericht Volgende bericht

Ook leuk

Geen reacties

Laat je reactie achter