Lees

Vakantiekaart

Onze single mom Lisa is moeder van een zoon van 10 en een dochter van 6. Soms komt ze voor situaties te staan die ze misschien wel met een partner had willen delen. Gelukkig deelt ze het dan hier.

Daar sta ik, op de tijd waarop de vakantie ingaat, keurig op het schoolplein. Ik voel lichte buikpijn opkomen. Als ze zo dadelijk die school uitkomen begint de vakantie. En ik sta hier. Een gevoel van “no way back” overvalt me. Kutzooi.

Kind A vond het op de laatste schooldag nog nodig om wat klappen uit te delen, dus die kwam gepaard met de juf de school uit gelopen. Kind B kwam huilend naar buiten omdat haar liefste juf, die ze over zes weken waarschijnlijk hartstikke vergeten is, een andere baan heeft. Laat die vakantie maar beginnen.

Er stromen tranen over mijn wangen

Eenmaal thuis zet de ongezelligheid zich moeiteloos voort en komen ze helaas niet tot een eenduidig plan voor lunch. De keuze tussen een loempia en een tosti is, zo blijkt, al teveel gevraagd. Ik smeer een boterham met pindakaas voor mezelf en ga in de tuin zitten. Er stromen tranen over mijn wangen. “Het komt echt goed” mompel ik tegen mezelf. “Écht.”

Even later besluit ik toch een vakantiekaart te maken met allerlei leuke dingen die we kunnen gaan doen de komende weken. We kunnen zelf bedachte smoothies maken of alle matrassen in de woonkamer leggen en een filmavond houden. We kunnen zelf schepijs gaan maken of elkaar schminken. We kunnen poffertjes eten in bad of kamperen in de tuin. We kunnen de hele dag rood eten eten, of een ‘andersomdag ‘ houden. We kunnen met lichtstaafjes in het donker in bad gaan zitten of honderd ballonnen opblazen in de woonkamer. We kunnen gaan bingo-en met grappige prijsjes of -de favoriet- kinderen zijn de baas dag houden.

Ik heb óók vakantie

Ik zucht eens diep. Oké, opties genoeg. Maar hé, ik heb óók vakantie en ik lever nou niet perse mijn vakantiedagen in om vervolgens als één of ander eenkoppig animatie-team dagelijks op te komen draven in mijn eigen huis.

Dus maak ik nóg een vakantiekaart, maar dit keer eentje voor mezelf. Want óók wij (single) ouders kunnen de vakantie best een beetje haalbaar voor onszelf maken zonder dat we elke dag als een clown rondlopen. Ik wil bijvoorbeeld een keer in bad zonder kinderen, of een fijne avondwandeling maken. Ik wil ook wel een keer het terras op met vriendinnen of in alle rust een boek kunnen lezen. Misschien moet ik eerst maar eens een oppas op de vakantiekaart zetten.

Vorige bericht Volgende bericht

Ook leuk

Geen reacties

Laat je reactie achter