Kleuter, Lees

Uitstapjes met kinderen

Met de kerstvakantie in aantocht vliegen de uitjestips je overal om de oren. Het zijn van die momenten waarop onrust begint te gieren in de aderen van Brenda. Pure onzekerheid overvalt haar, eigenlijk zoals rond iedere schoolvakantie. ‘Doe ik wel genoeg leuke dingen met de kinderen?’ vraagt ze zich af.

Een tijdje geleden vroeg een bekende nieuwssite waarvoor ik schrijf me om originele tips voor een bepaalde schoolvakantie. Geen dure, hysterische of juist uitgekauwde activiteiten mochten het zijn. Op mijn lijf geschreven, dacht ik. Want wat ik op vrije dagen, in weekenden of vakanties zoal met de kinderen doe, is alles behalve groots en meeslepend. Naar mistige spinnenwebben speuren langs de watertjes in de wijk, een middagje kinderboerderij, joekels van bellen blazen op straat of voor de honderdste keer naar de speeltuin om de hoek. Wij hartje kneuterigheid!

Voorlees- of knutselactiviteiten in de lokale bieb, poppenkast in het plaatselijke buurthuis, een georganiseerde speurtocht in het dichtstbijzijnde bos: ik ben dol op dit soort eenvoudig vermaak voor mijn drietal. Zo staat ook modderig worden in een natuurspeeltuin hoog op het favorietenlijstje van de kinderen. Toegegeven: een keertje naar het zwembad of een binnenspeeltuin is bij ons uiteraard ook een dikke vakantiehit en goed voor uren napret (bij de kinderen dan). Tegelijkertijd: een hele dag in pyjama rondsjokken is voor ons óók een activiteit. Je samen onderdompelen in het gevoel dat niets hoeft; het is bijna hard werken.

‘Welkom in de jaren ‘50’, schreef Anoniempje

Lezers van mijn artikel vol bescheiden vakantietips bleken massaal te gapen. ‘Welkom in de jaren ‘50’, schreef Anoniempje. ‘Ik hoop niet dat de schrijver zelf kinderen heeft, arme dingen’, schreef Kusjekattenvrouw123. Dat commentaar veroorzaakte bij die schrijver toch wat inwendig geknaag, moet ik bekennen. Op social media gaan moeders in schoolvakanties dagenlang op pad langs pretparken en dierentuinen, of strijken ze iedere vakantie minstens een midweek neer in een bungalowpark-met-animatie. Moeten ze lekker doen natuurlijk, niks geen oordeel over. Het maakt me alleen soms wat onzeker over mijn eigen aanpak. Inclusief een snufje schuldgevoel, want zelfs als eigen baas ben ík niet alle achthonderd vakantie- en studiedagen vrij.

Als ik een paar keer diep ademhaal en de onzekerheid wegzakt, denk ik niet dat ik mijn kinderen tekort doe. Ik ben nu eenmaal een type dat houdt van de kleine dingen die blij maken. En bovendien: mijn kinderen zijn zelf ook niet zo van het kaliber Disneyland. Toen mijn kersverse kleuter in groep 1 met de hele school naar de Efteling zou gaan, kreeg ik een rolberoerte. Met zijn vier jaar paste dat totaal niet bij hem: die ene speeltuin om de hoek was al indrukwekkend zat. Corona gooide roet in het eten van het schoolreisje, dus mijn ventje is nu bijna 6 en weet niet wat de Efteling is. De arme ziel. Moet hij komende kerstvakantie weer zelf vetbollen maken en buiten hangen, of marshmallows roosteren bij een kampvuurtje. Gaaaaaap.

Vorige bericht Volgende bericht

Ook leuk

7 Reacties

 • Reageer Alice Ermes 16 december 2021 at 15:14

  Wij doen beiden.
  In het bos is leuk, de Efteling is leuk.
  Lekker knus thuis is leuk. Bungalowpark is leuk.
  Dochter -8- weet dat we uitstapjes doen waar we tijd voor hebben.
  2 uurtjes, speeltuin of bos
  Halve dag, grotere speeltuin of een keer bios, of een dierenparkje (kinderboerderij is ze inmiddels ontgroeid, maar daar hebben we ook veel uurtjes volgemaakt).
  Hele dag, bos en dan ergens lekker een broodje, of pretpark of dierentuin.

  Ik heb eens rare gezichten gehad, toen ik zei dat we heerlijk een week op vakantie zouden gaan naar Texel.
  Veel mensen vinden dit geen vakantie.
  Want geen vliegtuig, of geen palmen, of niet vechten om een ligbed bij het zwembad.

  Ja welkom in de fifties, waar we nog blij waren met een waterijsje 😉

 • Reageer Hilde 19 december 2021 at 08:01

  Kinderen herinneren zich de tijden waarin ze met je plezier hebben gemaakt en waar je onverdeelde aandacht voor hen had. Het maakt hen niet uit of dat geld kostte of Instagram-waardig was of niet.

  Zo ook met de verjaardagsfeestjes. Ik koos net niet voor die binnenspeeltuin. Mijn zoons favoriete verjaardagsfeestjes blijven de speurtocht in het bos waar ik coole mama-punten scoorde door een bende 7 jarigen te leren fluiten op gras en eikeldopjes, of het avondfeestje waar we een vuurtje maakten om zelf de worstjes voor de hotdogs te grillen en smores te maken.

  Niks jaren vijftig aan… gewoon tijdloze fun 💜

 • Reageer Joyce 19 december 2021 at 08:16

  Ik denk dat de combinatie het beste is, voor mij. Niet perse voor een ander.

  Ik denk dat ook mama het leuk moet vinden en deze
  vind Disney leuk, PlayStation, de Witcher, Star wars, en op verre reizen en eten. Daarnaast dol op kneuterig avonds lekker samen thuis, met een hapje en drankje. Dol op puzzelen met mijn kind, wandelen met haar in het bos, stukje fietsen met papa en mama, samen een Disney film kijken.

  Ik zoek de balans tussen wat vindt ZIJ echt leuk en past bij de leeftijd.

  Maar met mijn 2jarige jaar de Efteling? Nee, zie de lol niet van 50,- voor een kaartje terwijl ze na 1 uur al moe zijn. Dus lekker jaar abonnement op de dierentuin, waar wij wekelijks heen gaan.
  Als ze wat ouder is, rond 6 – dan ga ik dolgraag naar Disneyland. Niet voor de insta, maar voor mijzelf EN mijn dochtertje.

  Al zullen vast mensen bij het posten van de INSTA, al hun mening deponeren, dat ik het doe voor anderen, maar ik weet zelf wel beter 🙂

 • Reageer Beth 19 december 2021 at 08:34

  Hier ondertussen al drie tieners van 18, 17 en 14. De oudsten gaan ondertussen al wel eens met vrienden op vakantie. Zij zijn ook opgegroeid met uitstapjes naar de kinderboerderij en uiteraard daaraan vastgekoppelde ijsje of rijstpapje.
  Abonnement zoo hebben we ook gehad, af en toe een pretpark, Disneyland. Maar dat waren dan dingen om naar uit te kijken.
  Vliegvakanties naar Griekenland met de oma, maar als we vragen wat willen jullie deze zomer doen? Zeggen ze steevast met de caravan naar Can Coromines. Heel simpele kleine camping waar we eigenlijk totaal geen spectaculaire dingen doen, vooral genieten, wandelen, spelletjes spelen en heel veel aperitieven. I Love the fifties en blijkbaar mijn kinderen ook.

 • Reageer Wilma 19 december 2021 at 09:53

  Onze zoon (8 jaar) doet het liefst dingen samen met ons. Dat is toch fantastisch! Samen op de bank, samen gamen, samen voetballen, samen zwemmen, samen steppen, samen ontbijten, samen lezen… ik geniet er met volle teugen van want van wat ik heb begrepen willen ze vanaf een bepaalde leeftijd vooral veel alleen 😉
  Iedereen moet lekker voor zichzelf weten wat ze met hun kroost ondernemen maar ik voel mij bevoorrecht 🙂

 • Reageer Judith 19 december 2021 at 13:17

  Samen zijn en daarin jezelf kunnen zijn is volgens mij het fijnst voor kinderen. Dat kan overal denk ik. Ikzelf hou niet van massa. Nooit gedaan, ook als kind niet. Anderen kunnen niet zonder. Gelukkig leven we in een land waar we ons, op wat bijzondere tijden met maatregelen na, allemaal kunnen vermaken.

 • Reageer Jamila 13 januari 2022 at 08:59

  Naar de Efteling gaan is iets wat ik deed toen mijn zoon 12 was. Zo’n duur uitstapje, en wat krijg de ervoor terug: urenlang wachten voor een kik van 3 minuten. Mijn zoon zei aan het einde van de dag: mama het was leuk maar ik hoef niet persé nog een keer hierheen. Er zijn heel veel dingen die ik leuker vind, zoals met mijn vrienden de hele middag buiten doorbrengen.
  Vaak doen mensen dingen omdat anderen het doen (je “moet” er geweest zijn). Vraag je kind wat hij/ zij leuk vindt, zou ik zeggen.

 • Laat je reactie achter