Relax

Stedentrip Londen met je tiener: tips!

Londen met Teun stond al lang op mijn lijstje. Deze week was het zover. Vier nachten en drie dagen brachten we door in deze te gekke stad en haalden alles eruit wat er in zat. Via Instagram kreeg ik allemaal tips waar ik écht veel aan heb gehad. En nu, nét terug, deel ik ze graag gelijk met jullie (iets met het ijzer smeden als het heet is). Want mocht je de kans, tijd en het geld hebben om dit een keer te doen met je tiener(s) dan zeg ik: doen! Het is een trip die je nooit zult vergeten.

1. Je kunt er ter land, ter zee of in de lucht naar toe

Wij gingen voor het eerst met de trein naar Londen. Die gaat vanaf Amsterdam of Rotterdam en je stapt midden in Londen uit. Wij vonden het ideaal. Of het sneller of langzamer is dan het vliegtuig? Ik denk dat dat niet veel scheelt. Je moet bij de trein ook 1,5 uur van tevoren aanwezig zijn. En vanaf Rotterdam duurt de treinreis nog 3,5 uur. Je stapt wel midden in Londen uit. Dat vond ik heel fijn.
Of het goedkoper is? Ook dat denk ik niet persé. Maar hé, zoals ik net las op het scherm hier in de trein, kun je dertien keer met de trein naar Londen en pas dan zit je aan de carbon footprint die je met één vlucht al maakt.

Onze blogster Michelle ging deze week ook naar Londen met haar gezin. Zij gingen met de auto op de boot vanaf Calais en combineerden hun tripje Londen met nog wat andere plekken in Engeland. Lijkt me ook tof!

Praktische tip voor als je in je eentje met je minderjarige kind(eren) reist: omdat Engeland Brexit is, is de douane strenger en moet je een toestemmingsformulier hebben om je kind in je eentje mee te nemen. Als jij de enige bent met ouderlijk gezag dan raad ik je aan om op de site van de Rijksoverheid te kijken welke documenten je nodig hebt voor een soepele grensovergang. En oja, dankzij Brexit heb je dus een paspoort nodig en kan reizen met een ID-kaart niet.

Praktische tip twee: de wifi in de trein werkt niet zoals ze beloven. Filmpjes downloaden dus als je die wilt kijken.

2. Coole winkels op loopafstand van elkaar en China Town

Onze eerste dag in Londen gingen we naar de grootste en oudste speelgoedwinkel ter wereld, naar M&M’s World, de Lego store en de Forbidden Planet Megastore. Allemaal op loopafstand van elkaar.

Onze routes startte bij Hamleys, die grote speelgoedwinkel, daarna liepen we via China Town naar de M&M-winkel en de Lego store die aan Leicester Square tegenover elkaar liggen. Daarna liepen we door naar Forbidden Planet. Een winkel die te gek is als je van Funko Pops en Marvel-dingen en zo houdt.

Tip: Ik heb in Google-maps een kaart gemaakt met alle plekken die we hebben bezocht (en ook de met de tips waar we niet aan toegekomen zijn). Als je wilt kun je die kaart ook gebruiken. Klik hier.

3. Voel je Julia Robberts in Notting Hill

Ons hotel lag aan de rand van Notting Hill, dus door die wijk struinden we ook een ochtendje. Ontbijt halen in één van de vele koffietentjes, wandelen naar Portobello Road (een straat vol tweedehands winkels, platenzaken en dat soort dingen), en influencer-meisjes ontwijken die foto’s en video’s maken bij de enorm Instagrammable huizen. Wij maakten onderweg een foto bij DE bekende blauwe deur uit de film Notting Hill (ook Instagrammable), en haalden een lunch to go bij Ottolenghi. De boekwinkel uit de film hebben we niet bezocht, maar die is er blijkbaar ook! Verder heb ik ongeveer honderd keer geroepen dat ik er wil wonen. Wat een fijne plek om rond te dwalen.

4. Word onderdeel van de Harry Potter-films

Op onze tweede dag bezochten we de Warner Bros Harry Potter Studio’s. Heel tof! In de studio’s maak je een tour van twee à drie uur langs alle plekken uit de acht Harry Potter films. Zijn huis in Londen, het platform 9 3/4 , de hut van Hagrit. Je ziet hoe de gezichten van de Goblins worden gemaakt, je kan vliegen op een bezemsteel, je bezoekt de eetzaal van Zweinstein en de bank Goudgrijp. Nou ja te veel om op te sommen hier.

Overigens kreeg ik ook veel tips over de Harry Potter-tour door de stad. Die schijnt ook heel leuk te zijn, maar hebben wij dus niet gedaan.

Tip 1: Heb je Harry Potter kleren/items in huis dan is het leuk deze aan te doen. Wij waren de Huffelpuff-sjaal jammer genoeg vergeten.

Tip 2: Je kunt er nog voor kiezen om een audio-tour er bij te boeken. Wij kozen ervoor dat niet te doen, maar op ons eigen tempo erdoorheen te lopen. Teun was mijn persoonlijke gids. De medewerker van de studio’s raadde het ons eigenlijk ook af. Scheelt toch weer een hap geld.

Reis tip: Hoe kom je er? Ga met de metro naar Station Euston, vanaf daar ben je in 20 minuten op Station Watford Junction waar een shuttlebus op je wacht die je naar de Studio’s brengt.

5. Vink al de toeristische hotspots rond de South Bank af

Op onze derde dag namen we de metro naar de Big Ben, en liepen we vanaf daar over de Westminster Bridge richting South Bank. Daar loop je eerst tegen de National Covid Memorial Wall aan: een muurschildering geschilderd door vrijwilligers om de COVID-19-slachtoffers in het Verenigd Koninkrijk te herdenken. Naast het St. Thomas Hospital en tegenover the Houses of Parliament. Daarna liepen we langs de Londen Eye (wij gingen er niet in) en langs de Thames naar het museum Tate Modern, en zo door naar Borough Market om te lunchen met eten van één van de kraampjes aldaar. We liepen terug over de Londen Bridge waar we van een afstandje nog de Tower Bridge konden afvinken. Zo’n 10.000 stappen verder namen we vanaf daar de metro terug naar ons hotel.

6. Ga een avondje uit naar een musical (of twee)

Dé reden waarom wij naar Londen gingen was omdat we de hiphop en rap-musical Hamilton wilden bezoeken. En hoe te gek was dat. We zouden aanvankelijk onze trip hiermee beginnen, maar onze tickets werden omgeboekt naar onze laatste dag, wat maakte dat we deze fantastische stedentrip naar Londen ook te gek konden afsluiten. Daarnaast zorgde deze omboeking ervoor dat we op maandag nog een ‘vrije’ avond hadden en daarom boekten we spontaan last minute nog een extra musical. We twijfelden tussen Matilda en The Book of Mormons. Het werd de laatste (Matilda bleek op maandag niet te spelen) en het was de extra uitgave meer dan waard.

Musical tip: kijk hier op de site van London Theatre om te kijken wat er allemaal in de theaters in Londen staat en of er nog tickets zijn. Van Matilda tot Abba, Frozen en Wicked. Er is zoveel om uit te kiezen

7. Makkelijk criss cross door de stad met metro, bus, trein, boot of fiets

Metro’s ingewikkeld of spannend? Met Google maps op zak is het eenvoudiger dan ooit. Ook op zo’n leuke rode dubbeldekker-bus stappen is eenvoudig en helemaal leuk als je bovenin vooraan gaat zitten.
Overal in de stad staan Santander-fietsen die je kunt pakken met behulp van je creditcard. Wij hadden een stuk door Hyde-park willen fietsen naar Buckingham Palace. Maar bij ons ging het mis. Op zich een te gek systeem, alleen bemoeide Murphy’s Law zich ermee en werd het niks.
Ook ons briljante plan om met de watertaxi te gaan ging niet door, want op de plek waar wij wilden opstappen was op dat moment geen dienst. Mijn tip hierbij: zoek dat beter uit dan wij, dan is het vast een leuk extraatje ;).

Tip 1: Maak voordat je de metro ingaat een screenshot van je Google-maps route, want in de metro heb je (meestal) geen bereik.

Tip 2: Wat mij betreft is een dure hop-on-hop-of bus niet nodig als je ook gewoon de stadsbus kunt pakken.

Tip 3: Bij de metro en bus kun je met je pinpas in- en uitchecken. Easy does it!

8. Eet wat je maar wilt!

Wij begonnen ons trip in een Engelse pub met Fish and Chips om de hoek van ons hotel, maar in Londen vind je eten van over de hele wereld. Jammer genoeg eet mijn twaalf-jarige nog wat minder exotisch dan ik zou willen. Maar wij toch steeds wel een plek vinden waar voor ons allebei wat wils was. Zoals de Borough Market waar je bij jouw favoriete stalletje wat koopt en het ergens anders opeet., en toen we naar de musical Hamilton gingen aten we daar om de hoek bij de Victoria Food Market, een hal met verschillende keukens. Voordeel daarvan is dat het zo snel gaat als je zelf wilt en je het dus makkelijk kunt combineren met het theater.
Toen we op maandag naar de musical Book of Mormon gingen in het Prince of Wales Theatre aten we bij de keten Vapiano. Eigenlijk vooral omdat dat ook goed op je eigen tempo kan, omdat we het concept kennen en omdat pasta er altijd wel in gaat. Eerlijk? Als ik zonder tiener op reis was, was ik ergens anders gaan eten 😉

En eerlijk? Met zo’n druk programma overdag is het soms ook gewoon fijn om te chillen op je hotelkamer.

Tip: Als je wil chillen en Netflixen op je kamer dan is het wel handig als je je devices kunt opladen ;). Maar let er wel op dat je ‘Engelse stekkers’ meeneemt!

We zijn deze keer niet aan musea toegekomen (op de shop van Tate Modern) na. En de changing of the guards bij Buckingham Palace is ook niet gelukt. Ik heb het vermoeden dat Teun en ik samen nog wel een keer terugkomen in deze. Hij heeft ook al een nieuw lijstje klaar met musicals die hij wil zien…

Laatste tip! Veel musea in Londen hebben gratis toegang! Zoals bijvoorbeeld het Tate Modern. Check dat even van te voren. En mischien ook of je toegang moet reserveren.

Vorige bericht Volgende bericht

Ook leuk

1 Reactie

  • Reageer Relax Mama vitamine-bijtank-menu - Club van relaxte moeders 3 maart 2023 at 10:44

    […] ons tripje naar Londen (lees hier de tips!) waarin weinig vitamines voorbij kwamen, heb ik ernstig behoefte om bij te tanken. Een […]

  • Laat je reactie achter