Lees, Tiener

Speurtocht in het bos

Miloe krijgt haar kinderen niet makkelijk meer mee naar buiten voor iets leuks. Maar voor de Dierengeluiden-speurtocht van Storytel was haar dochter wel te porren.

‘Laat ze alsjeblieft zo lang mogelijk dit soort speelse buitenactiviteiten doen.’ De moeder van  Julie (10), vriendin van mijn dochter Nina (10) is blij met onze zondagmiddagactiviteit: een dierenspeurtocht in het bos. We weten allebei dat het bos het waarschijnlijk niet lang meer zal winnen van het maken en kijken van TikTok en YouTube-filmpjes.

Kom ik nog thuis of blijf ik slapen?’ zingen de meiden in de auto op weg naar het bos mee met Maan en Snelle, op de parkeerplaats buiten luisteren ze minstens zo geconcentreerd naar de eerste opdracht van de Storytel Dierengeluiden speurtocht. Karel de merel gaat een vogelnestje maken, de vraag is wat daarvoor nodig is. ‘Een zacht holletje,’ zegt Nina. ‘Dat wist ik al. We hebben gras nodig, en mos.’ Ze verdelen razendsnel de taken, Julie zoekt mos, Nina plukt gras. ‘Sorry beestjes die in het gras wonen,’ mompelt ze, ‘nu hebben jullie geen huis meer.’

Als ze de planten rangschikken in een kleine cirkel, komen ze tot de conclusie dat er nog modder bij moet. Ze rennen naar de nabijgelegen bosvijver en laten mij achter met het gras en mos (tip 1: neem een tas mee…).

Het ziet er warempel uit als een serieus nestje.

Bij de vijver winnen de aanwezige honden het van het vogelnest, maar na een kwartier stokken gooien, schrapen ze nat zand van de oever en boetseren het in het gras en mos. Het ziet er warempel uit als een serieus nestje. ‘Zachte planten, hebben we nog nodig, waar vinden we zachte planten?’ vraagt Julie. Zonder op antwoord te wachten plukt ze de blaadjes van een boom, net te laat vraag ik me af of dat wel de bedoeling is. Ze kibbelen over de beste manier om de rand van het nestje op te hogen en of er nog meer nodig is.

Even afgeleid….

Julie vertelt over een nestje koolmeesjes in haar tuin, dat in het voorjaar uitvloog. In het nestje zat gedroogd gras. Ze overwegen even op zoek te gaan naar hooi, maar ik besluit dat het tijd is voor de opdracht twee: vogelgeluiden maken. Ze denken even na, zeggen dan giechelend ‘tsjilp’ en rennen weer naar de vijver. Nina vist er met een stok een stuk plastic uit, de opdracht ‘vind drie dingen die niet in het bos thuishoren’ kunnen ze hiermee ruimschoots afstrepen en dan hebben ze de sigarettenpeuken niet eens meegeteld wegens te vies om op te pakken (tip 2: neem handschoenen mee). Buiten (om onverklaarbare redenen alleen daar) troep opruimen is overigens een van mijn dochters grootste hobby’s, regelmatig komt ze uit school met de prikstok die ze leent van de juf om al het afval in de buurt te verzamelen.

Opdracht acht, als een stokstaartje rondjes hinkelen rond een boom, kan ook rekenen op enthousiasme, het lukt ze om tien rondjes te maken, en wordt gevolgd door bloemen plukken voor een krans en insecten zoeken. Ze komen niet verder dan een rups. Als we bij de auto aankomen, valt ons op hoeveel troep er rondom de sportvelden ligt. Julie meent dat dit niet komt omdat kinderen alles zomaar op de grond gooien, maar vanwege de zwevende prullenbakken waar alles weer uitwaait. ‘Of mensen gooien mis.’

Als een stokstaartje hinkelen

Thuisgekomen vertrekken ze meteen naar boven. ‘Jullie moeten nog een bloemenkrans maken!’ roep ik. ‘En een schilderij van takjes!’ Ze schudden driftig hun hoofd. ‘We gaan nu een TikTok maken.’ Ik blijf achter met een tas vol gras en plastic. (Tip 3 laat ze zelf een prullenbak zoeken).

Doe de gratis dierengeluiden speurtocht!

Speciaal voor de lancering van de nieuwe luisterboekenserie Dierengeluiden maakte Storytel De grote Dierengeluiden speurtocht. In deze speurtocht komen alle dieren uit Dierengeluiden terug: de merel, de liervogel, het stokstaartje, de olifant, de wolf en de walvis. Je kunt de speurtocht hier gratis downloaden en samen met het gezin en/of met vriendjes en vriendinnetjes (van rond de 8 jaar) doen.

Storytel original Dierengeluiden

De Storytel Original Dierengeluiden bestaat uit zes afleveringen van 15 minuten (lekker voor het slapen gaan dus) en is ontwikkeld in samenwerking met Quest Junior. De merel Karel is de rode draad in het verhaal, maar in andere afleveringen gaat het ook om: een wolf, een stokstaartje, een walvis, een olifant en om de liervogel.

Vorige bericht Volgende bericht

Ook leuk

Geen reacties

Laat je reactie achter