Lees, Peuter

Knutselen en loslaten

Eén van de grote uitdagingen van het moederschap is wel ‘loslaten’. Voor Els is dat niet altijd makkelijk. Een middagje knutselen leverde haar in ieder geval wat zelfkennis op,en een vieze keuken en dit blog. 

“Waar zijn de ogen?” “Oog!” “En waar moeten we die plakken?” Ze wijst naar het hoofd van het gele uiltje. Ik trek de oogjes van het stickerpapier en geef ze aan Fleur. Zonder te kijken plakt ze ze op het uiltje. Ik trek de oogjes er weer af en help haar ze op de goede plek te plakken. Met het buikje, de vleugels en het snaveltje help ik meteen. Samen plakken we het uiltje op het gestempelde papier. “Wauw!”

Knutselen met mij is als een peuter met een pot sudocrème. Geen goede combi. Zodra ik verf zie, verander ik in een bazig monster en begin ik het hele project te micromanagen. Bij het resultaat kun je je afvragen wie er nou precies geknutseld heeft. En dan nog het klaarzetten, opruimen en schoonmaken (dat honderd jaar duurt) voor tien minuten knutselen. Ook niet echt mijn ding. Toch heb ik me vandaag laten meeslepen in haar enthousiasme toen we voor het schap vol felgekleurde knutselzooi stonden.

En vingerverf, dat leek ook een goed idee toen we daar stonden. In welke verhuisdoos is het verfschort eigenlijk beland? Oké, trui uit, grote slab om, plastic op de tafel, in de plastic kinderstoel, doekjes in de aanslag. Mij maken ze niet gek. Ik doe een schietgebedje en trek het gele potje open. Met haar gestrekte wijsvingertje begint ze nauwgezet een figuur op het blad te zetten. Dat gaat keurig. Maar na geel komt in rap tempo rood. En blauw. En groen. Tussen de kleuren door veeg ik haar vingers af. Ik probeer het bij te houden, tot ze enthousiast met twee handen het uiltje vol groene verf smeert en ik mezelf het eraf zie vegen. “Die is toch al mooi gekleurd, schat? Ga maar het papier verven.”

Van mama naar controlfreak in twee seconden. Op mijn linkerschouder verschijnt een engeltje in de vorm van een kinderrechtenactivist, op mijn rechterschouder een streng duiveltje als gemene voetbalcoach. Time-out.

Ik krijg een herkansing. “Hier lieverd, ga maar verven,” zeg ik tegen Fleur en geef haar een nieuw vel. Ze leeft zich flink uit. Het papier is van haar. Trots kijk ik toe hoe ze daar zit alsof ze een zorgvuldig uitgedacht plan ten uitvoer brengt. “Laat dat kind creatief zijn”, roept het engeltje. “Beheers jezelf!” roept het duiveltje. Ik grijp niet in, ik grijp niet in, ik grijp … “De verf is geen handcrème Fleur.” Ze knutselt een nieuw uiltje. Ogen scheef, lijfje op de kop. We plakken het op het schilderij. Ze geeft de uil een kus. Ik ben te laat. Ze ziet eruit als een doorgelopen Picasso. Als een gewonde soldaat begin ik het slagveld op te ruimen.

Het knutselfestijn is voorbij. In de speeltuin achter ons huis plof ik naast die aardige moeder van hierachter op het bankje. Een begripvolle blik. “Vreselijk hè? Dat gesmeer. Knutselen doen wij alleen nog als de oppas er is. Of voor de verjaardag van oma.” Verward kijk ik haar aan. “Er zit verf op je wang…”

Overigens is knutselen net als bij Els, ook niet echt mijn ding. Eimagen dat gaat het ook niet worden vrees ik. Maar gisteren kreeg ik van de Vlaamse Lobke Gielkens van de site leukewereld.be haar nieuwe boek over…. juist ja knutselen. En andere leuke dingen om met je kinderen te doen.  Omdat, mezelf kennende, het boek bij mij hoogstwaarschijnlijk in de kast blijft staan, wil ik het graag aan één van jullie geven. Als je interesse hebt, laat dat dan weten in het reactieveld onder dit blog. Dan doe ik hem morgen naar iemand op de post.

imageHappy Kids, is een kalenderboek met meer dan 100 gratis of betaalbare uittips om de leukste plekjes van België (en Nederland) te ontdekken én met leuke, duurzame en goedkope DIY-tips for kids voor elke gelegenheid. Het boek kost in de winkel €19,95. Je kunt hem ook bij bol.com bestellen.

 

 

 

 

imageEls Dillerop

Els is moeder van Fleur (2) en Elfi (0) en getrouwd met Frank. Naast moeder is ze docent Frans, vertaler en tekstschrijver.

Vorige bericht Volgende bericht

Ook leuk

109 Reacties

 • Reageer Marije Kwadijk-Kuiper 6 april 2016 at 12:28

  Heel graag zou ik dit leuke knutselboek winnen. Mijn dochter en ik vinden knutselen zo leuk! Erg gezellige samen momentjes.

 • Reageer Ineke Litjens 6 april 2016 at 12:29

  Dat boek zou hier goed van pas komen! Ik ben geen knutselwonder, maar mijn oudste zoon van 5 doet niets liever….. inspiratie is welkom!

 • Reageer Ida van Hoolwerff 6 april 2016 at 12:31

  Hier wel zin om te knutselen en belang bij een leuk inspiratie boek.

 • Reageer Mariel 6 april 2016 at 12:31

  Het boek lijkt mij erg leuk. Ik ben erg benieuwd,

 • Reageer Jantina Bruinsma 6 april 2016 at 12:32

  Ik heb heel veel belang bij het boek. Wij knutselen hier heel veel, maar ik ben niet creatief uit mezelf dus bij mij is het altijd eerst uren rondkijken op pintrest voor ideeën ?

 • Reageer Esther 6 april 2016 at 12:32

  Leuk dat boek! Stuur maar op hoor 😉

 • Reageer Inge van Valkenhoef 6 april 2016 at 12:32

  Als ik mijn dochtertje (2.5) vraag wat ze wil doen, zegt ze steevast: knutselen! Ik had het blog van Els kunnen schrijven, heel herkenbaar. Tot ik afgelopen week dacht: waarom moet het geknutselde ‘ding’ eigenlijk ergens op lijken? Geef een eierdoos en verf, papier en stickers, een ballon en een stift. Wat maakt het uit?! Maar na deze gedachte hebben we nog niet geoefend of dat loslaten lukt :-s
  Wie weet met dit boek? Want creativiteit is zo belangrijk!

 • Reageer Alieke 6 april 2016 at 12:33

  Jááá, superleuk boek! Die zou ik graag willen winnen!

 • Reageer Cecilia 6 april 2016 at 12:33

  Hahaha, wat een leuke post! En zo herkenbar!!! Ik zou het knutselboek heel erg graag willen hebben, mijn dochter houdt erg veel van knutselen en ik ben op zoek naar ideeën!

 • Reageer Marieke 6 april 2016 at 12:34

  Geweldig dat blog, alsof ik het zelf heb geschreven! Maar omdat ik knutselen stiekem ook wel echt leuk vind, maar niet van de zooi houd, zou ik toch wel graag het boek winnen :)! Wie weet, kan ik het ooit nog loslaten ;)… Relax!

 • Reageer mach 6 april 2016 at 12:34

  Het boek zou hier zeker gewenst zijn, met een jongetje van 3,5 die helaas nog niet naar school mag maar er zo aan toe is en mijn inspiratie om hem bezig te houden echt een beetje uitgeput raakt!

 • Reageer Rebecca van vloten 6 april 2016 at 12:35

  Wat n leuk boek. Die wil ik wel. Hier wordt regelmatig geknutseld

 • Reageer Suzanne 6 april 2016 at 12:35

  Dat zou heel leuk zijn! Voor mijn peuter en mijn klas vol kleuters!

 • Reageer Marieke Colijn 6 april 2016 at 12:35

  O wat zouden wij daar blij mee zijn! We vertrekken naar het buitenland met onze twee jongens en gaan thuisonderwijs geven. Elke vorm van inspiratie voor leuke activiteiten is welkom 🙂

 • Reageer Marleen 't Hart 6 april 2016 at 12:36

  Jaaa leuk! Ik ben dòl op knutselen! Oja, en mijn kinderen ook…

 • Reageer Wendy 6 april 2016 at 12:36

  Leuk! Wij knutselen ons hier suf ?

 • Reageer Claudia 6 april 2016 at 12:37

  Wat zou ik graag het boek ontvangen! Als moeder van 2 meiden van 6 en 8 jaar en als gastouder van 19 kinderen “moet” ik wekelijks knutselen. De kinderen gaan met leuke knutsels naar huis en ouders zijn blij met hun creatieve oppas. Maar…stiekem kijk ik alles af van pinterest en zoek ik via google…..sssssttttt…deze moeder/gastouder is helemaal niet zo creatief als dat ze zich doet voorkomen 😉 Een boek over knutselen komt dan ook als geroepen. Relaxte moeder/gastouder relaxte kinderen toch?! 🙂

 • Reageer Amy 6 april 2016 at 12:37

  Ja leuk dat boek! Wij vinden knutselen heel erg leuk en een beetje nieuwe andere ideeen zijn altijd welkom!

 • Reageer Cynthia Duifhuizen 6 april 2016 at 12:37

  Wat een herkenbaar leuk stukje. Met een zoon van 4 en dochter van 6 en een a-creatief-controlefreak-brein, zullen ik en m’n kinderen veel inspiratie en lol hebben van dit boek.

 • Reageer shern 6 april 2016 at 12:40

  Ja super leuk zo’n boek. Na een voetballende zoon nu een meid die ontzettend van knutselen houdt. Met dit boek weet ik zeker dat we heel wat knutselmiddagen samen zullen hebben.

 • Reageer Roos 6 april 2016 at 12:40

  Lijkt me erg leuk! Voor alle idee-loze momentjes kunnen we nog wel wat tips gebruiken hier in huis.

 • Reageer Cindy Koning 6 april 2016 at 12:40

  Ik probeer los te laten dat stickers plakken bij mijn zoontje inhoudt: alle stickers van het stikcervel op één plek van het A4tje op elkaar plakken en dan als de stickers op zijn roepen: klaar!
  Hopelijk blijft hij knutselen nog heel lang net zo leuk vinden als zijn moeder het vindt! En ja, dat boek lijkt me ook super leuk!

 • Reageer Bianca 6 april 2016 at 12:40

  Mijn zoontje van (per volgende week) 5 jaar oud vind knutselen geweldig. Er gaat geen dag voorbij zonder dat de productie van bloemen, schilderijen, verrekijkers en weet ik wat al niet meer opgestart word. Vaak laten we hem gewoon maar knippen, stempelen, kleuren en plakken. Maar soms is het ook erg leuk om met hem een projectje te maken. Daarom lijk mij dit boek erg leuk als ondersteuning daarin. Om ons ook weer wat ideeen te geven.

 • Reageer Silvia en thomas 6 april 2016 at 12:41

  Ja wij wij wij! Wij zijn dol opknutselen!
  Dus heel heel heeeel graag
  Had ik al graag gezegd?

 • Reageer Lisa 6 april 2016 at 12:42

  Ja, leuk!
  Ik heb zeker interesse in het boek.
  Mijn twee meiden zijn dol op knutselen. En zelfs zoonlief (2 1/2) volgt de dames met alle creatief. Wat variatie is altijd welkom!

 • Reageer Veronique 6 april 2016 at 12:43

  Jaaaa heel graag!! Hier wordt elke dag geknutseld en het verveeld nooit.

 • Reageer Inge Zomervrucht 6 april 2016 at 12:44

  Leuk! Die zouden wij wel willen winnen ?

 • Reageer Claartje 6 april 2016 at 12:46

  Jaa, lijkt mij een fijn boek! Af en toe kan ik wel wat inspiratie gebruiken bij het activiteiten bedenken! 🙂

 • Reageer Ilse 6 april 2016 at 12:48

  Dat zou gaaf zijn! Mijn dochter is dol op knutselen, maar dan is het wel de bedoeling dat ik verzin wat ze kan maken! Laat ik daar nou niet zo goed in zijn, omdat ik bij voorbaat al afweeg hoeveel troep het gaat worden ;-). Met zo’n leuk boek kunnen we samen zoeken en beslissen en dan komt het vast goed!

 • Reageer Margriet stein 6 april 2016 at 12:48

  Heel graag dat boek. Ik lees de columns altijd met veel plezier en kan niet wachten tot mijn zoontje de ‘knutsel leeftijd’ heeft! En boek met leuke ideëen is heel welkom!

 • Reageer Natalie 6 april 2016 at 12:54

  Ja super leuk! Ik kan voor mezelf wel lekker knutselen maar met m’n kleine meid kan ik wel wat inspiratie gebruiken haha! Dat gaat hier heerlijk gebruikt worden<3

 • Reageer Sonja 6 april 2016 at 12:56

  Ja graag! Ook al is dit blog heel herkenbaar en wordt ik ook ineens een structomoeder… En heel gek…als de kinderen gaan verven, heb ik altijd net dat witte shirtje aan. En ook al bemoei ik me nergens mee tijdens t verven, ik krijg t voor elkaar om een streep verf op mezelf te zetten….

 • Reageer Evelien Snip-Swart 6 april 2016 at 13:00

  Hihihi hééél herkenbaar! Moet echt mijn best doen om het zelf niet over te nemen. .! ? gelukkig is zoonlief ondanks zijn sturende mama gek op knutselen en we zouden dan ook erg blij zijn met dat leuke boek! 😉

 • Reageer anita 6 april 2016 at 13:05

  Ik heb ook wel interesse in het boek. Lijkt me leuk om met mijn kleine man van 2,5 is iets anders re knutselen dan de ‘normale’ dingen.

 • Reageer Inge 6 april 2016 at 13:07

  ik zou ook wel wat ideetjes kunnen gebruiken en vooral stap-voor-stap knutsel begeleiding, want ik heb het wel in mijn hoofd, maar de handigheid…. Ook een veel leukere afleiding dan spelletjes op telefoon of iPad. Ga ik toch nog wel even wat randvoorwaarden rond de knutseltafel scheppen voor wat damage-control…

 • Reageer Chantal 6 april 2016 at 13:08

  Wij zouden het boek graag winnen! Ik vind knutselen zelf erg leuk en mijn jongens (2 en 4) ook! Ook ben ik gastouder en ben altijd op zoek naar nieuwe dingen om samen te knutselen. Dit boek zou een leuke nieuwe aanvulling zijn om weer heerlijk nieuwe dingen te knutselen!

 • Reageer Sabina 6 april 2016 at 13:08

  Mijn dochter is net drie geworden en os gek op knutselen, de verf als handcreme gebruiken is hier toch wel favoriet en vaak zeg ik dan ook tegen mijzelf of mijn vriend; loslaten, laat haar maar ontdekken. Maar dit is voor een controlefreak erg lastig ;).
  Ideeën om te knutselen zijn hier van harte welkom voor haar om lekker bezig te zijn en voor ons als ouders om los te lere laten, zeker nu nummer twee niet lang meer op zich zal laten wachten en we straks twee knutselende kinderen hebben.

 • Reageer Jantien 6 april 2016 at 13:11

  Leuke blogster, leuk onderwerp, leuke weggeefactie! om blij van te worden 🙂

 • Reageer Dees 6 april 2016 at 13:11

  Fijn, een knutselboek met goede uitleg en tips. Mijn jongens zijn dol op knutselen! Het boek is zeer welkom.

 • Reageer Eveline 6 april 2016 at 13:13

  Knutselideetjes altijd zeer welkom! Zie altijd ons nichtje met de meest mooie werkjes aankomen op verjaardagen! Nu zijn wij zelf aan de beurt om mooie dingen te maken, een knutselboek zou zeker helpen!

 • Reageer Nickie 6 april 2016 at 13:14

  Wat een leuke blog! Herken mijn eigen moeder in je verhaal. Als ik haar zie knutselen met mijn zoontje doet ze precies wat jij beschrijft. Ikzelf vind het heerlijk om hem lekker zijn gang te laten gaan en te kijken wat eruit komt. Hij knutselt heel graag en kan er soms een uur zoet mee zijn.
  Wat lief dat je dat boek weg wil geven! Het boek zou ik heel leuk vinden om te krijgen ter inspiratie.

 • Reageer Pareltje 6 april 2016 at 13:16

  Ik zou het ontzettend leuk vinden om dit boek te winnen.
  Ben namelijk totaal niet creatief. Wel lijkt het mij leuk om straks met de kleine aan de slag te gaan.

 • Reageer Liesbeth 6 april 2016 at 13:16

  Hebben. Hebben. Hebben! Wij hebben hier een grote knutselaar of bouwer zoals hij zichzelf noemt. Ideeën zijn altijd welkom.

 • Reageer Marcella 6 april 2016 at 13:20

  Ik ben absoluut niet creatief, dus kan dit inspirerende boek hard gebruiken voor de knutselmiddagen met mijn dochters.

 • Reageer Sjaan Verwoert 6 april 2016 at 13:20

  Dat boek komt ook hier zeker wel van pas. Mijn jongens zijn gek op knutselen. Als het regent tenminste, want als het niet regent willen ze maar een ding: buitenspelen. .. 🙂

 • Reageer Karlien 6 april 2016 at 13:21

  Oooh, herkenbaar! Ik vind het zelf wel leuk om te knutselen, en mijn dametje ook. Maar ik probeer het wel een beetje in banen te leiden zodat het wel ergens op lijkt. En niet alles onder zit uiteraard. Een beetje meer inspiratie is zeker welkom!

 • Reageer Meri 6 april 2016 at 13:22

  Knutselen…dat is nou precies hetgene waarbij ik WEL los kan laten. Gewoon lekker zitten toekijken wat zoonlief maakt! Een heerlijk rust momentje. Mijn moeder deed dit ook altijd bij ons en doet dit nog steeds bij al haar kleinkinderen. Niets is oma te dol. Zelfs niet met een tafel vol. Dit leuke boek zou ik dan ook aan haar cadeau doen!

 • Reageer Liesbeth Verhagen 6 april 2016 at 13:22

  Nou, ik wil het boek wel van je krijgen. Ik heb iedere week een krat voor ‘knutsels’, dus inspiratie is welkom.

 • Reageer Karlijn 6 april 2016 at 13:22

  Ik vind het heerlijk om te knutselen, met of zonder kinderen. Dus dan komt zo’n boek met allerlei leuke DIY’s wel goed uit.

 • Reageer Susanne Ruiter 6 april 2016 at 13:24

  Een knutselboek, ja graag!!! Mijn dochter verveelt zich altijd en als ik dan voorstel om te knutselen, weet ze niet wat… dus inspiratie is zeker welkom!

 • Reageer Karine Hegeman 6 april 2016 at 13:26

  Met onze 3 dochters en 3 oppaskindjes in de leeftijd van 1 tot 7 jaar kunnen we wel wat inspiratie gebruiken. De kinderen zijn gek op knutselen, ik word er wel eens gek van ?.

 • Reageer Monique 6 april 2016 at 13:28

  Knutselen lijkt mij helemaal geweldig met mijn kleine man. (15 maanden) Binnenkort gaan we voor het eerst vingerverfen ik ben benieuwd wat voor bende hij daarvan maakt. ?

 • Reageer Marieke 6 april 2016 at 13:30

  Mijn jongens zijn dol op knutselen!

 • Reageer Yvonne 6 april 2016 at 13:30

  Kan wel wat inspiratie gebruiken om te knutselen met mij 4 kinderen .!

 • Reageer Eline van den Hombergh 6 april 2016 at 13:31

  Heel welkom voor de inspiratie (en een heel herkenbaar verhaal 😉 )

 • Reageer Yvonne 6 april 2016 at 13:31

  Jaaaaaaaa! Graag inspiratie voor deze niet-zo-knutsel mamma, die twee wel-heel-knutsel -dochters heeft! ?

 • Reageer Natasja 6 april 2016 at 13:32

  Leuk zo’n boek! Hier zijn ze fan van knutselen net als ikzelf.
  Neemt niet weg dat ik het soms ook lastig vind om t los te laten 😉 of op te ruimen…
  Maar het tekenen in de knutselboeken van de bieb is dan weer niet handig. Dus ja, graag een leuk knutselboek voor onze 3 meiden!

 • Reageer Evelien 6 april 2016 at 13:37

  Haha, zo herkenbaar! Met een jongen van 2 die continue roept: mama, helpen! En een meisje van 1 die vooral op haar tong en de binnenkant van haar mond knutselt, waarop ’s avonds steevast papa vraagt of ik ze serieus al lolly’s geef, is knutselen een mega uitdaging waarvan ik het wel leuk vind als zij het leuk vinden,maar waar ik eerst een weekend voor de welness in wil duiken, voor ik het aandurf qua stress level 😀
  Dat boek zou dus wel van pas komen haha!

 • Reageer Danielle 6 april 2016 at 13:41

  Lijkt me leuk om met m’n zoontje eens wat te gaan knutselen 🙂

 • Reageer Liesbeth 6 april 2016 at 13:47

  Ik zou heel graag het boek winnen! Mijn dochter van 2 vindt knutselen fantastisch en haar kleine zusje van nu 3 maanden gaat later vast ook meedoen. Mijn moeder was een echte knutselmoeder en daar heb ik hele warme herinneringen aan. Ik probeer dan ook mijn bezwaren (verf in het haar, overal plaksel) opzij te zetten en haar heerlijk haar gang te laten gaan. Geeft mij ook even een kwartiertje rust 🙂

 • Reageer Eveline 6 april 2016 at 13:47

  Ja leuk! hier 2 knutselende kinderen van 3 en 5 die eigenlijk altijd wel willen knutselen. Een leuk boek hiervoor met nieuwe inspiratie voor mij zou heel fijn zijn!

 • Reageer Wendy 6 april 2016 at 13:48

  Lijkt mij super om dit boek te winnen.
  Mijn 3 dochters houden van knutselen en ik kan wel wat inspiratie gebruiken 😉

 • Reageer Michelle Boshuis 6 april 2016 at 13:48

  Mijn dochtertje is gek op knutselen! Zo’n leuk knutsel boek komt nu ook wel goed van pas aangezien ze haar beentje gebroken heeft en nu in het gips zit waardoor ze niet lekker buiten kan spelen en we heel veel binnen knutselen

 • Reageer Ellen Meijerink 6 april 2016 at 13:52

  Ook wij zouden het boek graag winnen zowel onze dochters als gastouderkindjes zijn dol op knutselen!

 • Reageer Emma Repelaer van Driel 6 april 2016 at 13:56

  Hier ook n knutselmoeder en knutseldochter! Graag dus!

 • Reageer Karin groot kormelink 6 april 2016 at 13:58

  Omg! Ik probeer echt zo hard los te laten als alle verf weer gemengd wordt en er vooral niet op het daarvoor bestemde knutsel terecht komt. Maar ik knutsel zo graag. Maar peuterkneutselen en mijn neurotische perfectionisme is een lastige combi. Toch wil ik graag zo’n moeder zijn en knutselen we gestaag door met af en toe wat inspiratie van pinterest. Het boek lijkt me te gek! (En misschien ook stiekum een life saver voor moi?)

 • Reageer Inez 6 april 2016 at 14:03

  Wat gaat dat enorm leuk worden……met een nieuw boek vol met knutselideeën…….onze zoon is dol op alles wat creatief materiaal is of kan worden…….hier wordt veel gemaakt door onze zoon en weinig tot niks door de mama……bij ons is er sprake van een chronisch tekort aan lege muren……dus ja…..ik zou heel graag dit boek winnen voor onze zoon…….alvast hartelijk dank!

 • Reageer Inge Sterk 6 april 2016 at 14:05

  Ja, die willen wij! Knutselen is hier aan de orde van de dag, met onze 2 meiden. Ik mis alleen vaak de inspiratie om ze te helpen…

 • Reageer Marjolein 6 april 2016 at 14:09

  Hier een echte knutselmoeder! Lang leven het plastic zeiltje ?

 • Reageer Lizette van de Ven 6 april 2016 at 14:16

  Hier vier kinderen die dol zijn op knutselen! Begint ’s morgens vroeg aan tafel al. Heerlijk! Het boek zou dus supergoed van pas komen.

 • Reageer Marjolein Smit 6 april 2016 at 14:28

  Geweldig!
  Onze oudste zoon is niet zo gek van knutselen maar van de fysiotherapeut moet hij het wel leren voor de fijne motoriek dus leuke projectjes zijn hier welkom!
  Onze dochter wil alleen maar knutselen dus verzin dan nog maar iets origineels?
  En onze jongste zoon vind alles nog prachtig.

  We gaan duimen!!

 • Reageer Bibi Terlouw 6 april 2016 at 14:38

  Heel graag! Onze jongste van 4,5 maand is er nog te klein voor, maar de kinderen van mijn man van 5 en 11 knutselen graag met me 😉

 • Reageer Heleen van Buuren 6 april 2016 at 14:44

  Leuk dat boek… Ik ben ook zo goed in verven… kleuren gaat wel, misschien lukt het beter met dit boek…

 • Reageer Agnes 6 april 2016 at 14:49

  Mijn dochter van 4 is ook dol op knutselen, maar mama kan nog wel wat inspiratie gebruiken…?

 • Reageer Loes Nijenhuis 6 april 2016 at 15:16

  Ik ben dol op knutselen en mijn dochter ook. Ik heb er zelfs mijn werk van gemaakt (docent handvaardigheid VO). Maar de ideeën raken soms op dus dit boek komt dubbel van pas.

 • Reageer Miranda 6 april 2016 at 15:16

  Heel graag! Neef en nicht knutselen graag en een van de eerste vragen wanneer ze mij zien is: hoiii tantieee! Heb je iets leuks mee om te knutselen? Ik kan wel wat inspiratie gebruiken.

 • Reageer Linda 6 april 2016 at 15:17

  Dit boek is super welkom. Struin internet altijd af voor een leuk knutsel idee. En nieuwe ideeën zijn erg welkom.

 • Reageer Jolanda Beccaro 6 april 2016 at 15:22

  Wat een herkenbare colum!? Hier ook zo’n moeder die het heerlijk vind als haar kind knutselt, maar in de aanslag zit met snoetenpoetsers en bij iedere stap commentaar (tips!) geeft….misschien kan ik het wat meer loslaten met het genoemde boek zodat ik naast mijn knutselende zoon ook rustig met mijn haakwerkje verder kan…

 • Reageer Lien 6 april 2016 at 15:23

  O ja! Ik wil! Voor mijn drie bengels ?

 • Reageer Angela 6 april 2016 at 15:35

  Super leuk! Ik wil graag het boek winnen voor nog meer inspiratie voor mij en mijn mannen. 🙂

 • Reageer Inge 6 april 2016 at 15:48

  Ja leuk een knutselboek (zeg ik nu, nog niet wetende hoe ik (controlefreak) zal zijn als dochterlief (nu net 1 jr) knutselt, haha

 • Reageer Joyce 6 april 2016 at 15:56

  Ik herken me maar een beetje in de blog… dat wil zeggen, het in de aanslag hebben van de doekjes en beperken van de creativiteit op hetgeen waar het hoort (vel papier.. doos.. e.d.)
  ik knutsel zeer regelmatig, met mijn eigen kind(eren) en met mijn gastkindjes die ik opvang. Ik probeer wel altijd een knutselwerkje te bedenken waar de kinderen minstens net zoveel werk aan hebben als ik.
  Ik zou graag dit boek willen winnen.

 • Reageer Deborah 6 april 2016 at 15:58

  Ook hier fanatieke knutselkids (4 stuks)incl. ik als moeder. Dus dat boek zou hier goed van pas komen. En tja, de zooi nemen we maar voor lief ?

 • Reageer Suze Kuiper 6 april 2016 at 15:59

  Hopelijk maak ik nog een kans tussen al deze enthousiaste reactie’s, met drie kinderen van 6, 4 en 2 zou dat erg leuk zijn!

 • Reageer Talle 6 april 2016 at 16:05

  Dat boek zie ik ook wel zitten. Ik knutsel regelmatig met Theun. Wel als de papa niet thuis is, want die krijgt dan een hartaanval geloof ik. Als ie het ziet ontstaan gaat ie al rap even boodschappen doen of nuttige klusjes in huis ? Heb wel geleerd om op tijd te stoppen, zodat er ook nog voldoende energie is om in alle pret nog op te ruimen/ douchen etcetera.

 • Reageer Anneleen 6 april 2016 at 16:34

  Dat boek wil ik wel van je adopteren. 🙂 Mijn zoontje is bijna anderhalf dus we hebben nog niet echt veel knutselervaring, maar hij tekent graag. En het hele ‘knutselgebeuren’ zie ik – heel naïef – voorlopig nog helemaal zitten, ik kijk er al naar uit! 🙂

 • Reageer Marjolein 6 april 2016 at 16:35

  Super grappig, maar voor ons niet herkenbaar, sorry… mijn kids zijn gek op knutselen, elke dag wordt er hier geknipt, gekleurd, gekleid, gepakt, geverfd en noem maar op… mijn kinderen vinden het heerlijk, ff aftaaien en rommelen maar…heerlijk vinden vinden zij…..en ik, gezellig met elkaar aan tafel, kletsen en freubelen 🙂

 • Reageer Linda van Boxtel 6 april 2016 at 16:58

  Dit boek is het helemaal voor mijn vriendinnetje. Die kan niet wachten tot alle vriendjes en vriendinnetjes van haar zoon op woensdagmiddag komen knutselen. En ik kan niet wachten om mijn zoon bij haar af te gooien.
  Ik ben zo’n moeder die haar kind het liefst 1 kleur verf of 1 kleur klei geeft …….. ?

 • Reageer lutske 6 april 2016 at 17:38

  Jaaaa! Vaneen knutselboek word ik hartstikke blij! Ik vind knutselen met mijn kleintje juist heel leuk en probeer graag nieuwe dingen uit samen met mijn dochter. Na 20 keer van de glijbaan en een kwartier op de schommel ben ik wel klaar met buitenspelen en ga ik liever naar binnen om samen iets geweldigs in elkaar te zetten. Ik ben stiekem ook wel een controlfreak maar laat deze een beetje varen als ik zie hoeveel plezier mijn dochter heeft met stickers plakken op papier (en dan het liefst sticker op sticker op het stickervel zelf) en andere mooie creaties.

 • Reageer Vicky Reijmers 6 april 2016 at 18:07

  Ja, ik zou het boek graag willen hoor! Knutselen is mijn reservetroef om een beetje rust in de tent te brengen. Én ook iets wat leuk gevonden wordt. Al is het maar kort!

 • Reageer Wendy 6 april 2016 at 18:14

  Volgens mij staat er een verkeerde naam onder de blog en moet dit gewoon Wendy zijn haha. Lijkt me een top boek

 • Reageer Angelique 6 april 2016 at 18:25

  Graag! Tegen al deze topreacties kan ik niet op, maar ik en onze twee peutertjes zouden het gaaf vinden! Misschien krijgen we dan papa ook aan de knutsel.. ?

 • Reageer brunhilde 6 april 2016 at 18:46

  Leuke blog! En natuurlijk willen wij heel graag dat leuke boek winnen!

 • Reageer Ezra 6 april 2016 at 19:43

  Ja leuk, het boek! Vandaag twee schattige smekende bruine puppy ogen: Mama verven! Helaas voor haar moesten we gauw naar de logopedie. Maar plechtig beloofd: we gaan gauw weer verven. Mama houdt ook wel van een beetje kliederen? ( al is ze niet de handigste)

 • Reageer sanne boer 6 april 2016 at 19:43

  Heeeeel graag voor mijn lieve schoonzus die ontzettend creatief is met haar twee dochters. Mijn kleine meid denk ik nog te klein maar kunnen haar nichten haar het leren over een paar jaar!

 • Reageer Cindy 6 april 2016 at 19:44

  Zo’n zou ideaal zijn voor een niet-creatieve moeder zoals ik met 3 zoontjes die maar al te graag knutselen! Ze kunnen daar helemaal in opgaan en wel een uur lang is het heeeel rustig in huis (afgezien van wat praktisch gekibbel “nee,ik wil die schaar!” en”nou wil ik rood!” ) zodat ik de noodzakelijke huishoudelijke klussen kan doen.

 • Reageer carola 6 april 2016 at 19:52

  Ja, ik wil het wel! Omdat ik zelf hele goede herinneringen heb aan samen knutselen, en dit ook mijn dochters gun – maar Helaas niet creatief ben zonder handleiding! En omdat ik het nog steeds makkelijker vind om er dan een boek bij te pakken dan de computer met internet…

 • Reageer Tamara Schepens 6 april 2016 at 19:55

  In België het boek nog niet kunnen winnen, misschien in Nederland meer geluk :D. Hierbij waag ik mijn kans om het boek te winnen!!

 • Reageer Christina 6 april 2016 at 19:59

  Jaaaaa leuk wij willen erg graag het boek hebben mijn dochter houdt heel erg van knutselen maar ik ben nog wel eens inspiratieloos en kom vaak op de zelfde dingen. Ook qua cadeaus maken daarom kunnen we het boek goed gebruiken. Heerlijk met de kleine aan de gang en same bezig zijn.

 • Reageer Agnes Pardaan 6 april 2016 at 21:11

  Lijkt mij heel leuk, na zes kinderen begint het erop te lijken dat ik eindelijk de knutsels niet zelf in elkaar knutsel, de tekeningingen en Picasso’s kan laten voor wat ze zijn. Ondefinieerbaar en soms of eigenlijk vaak lelijk en smoezelig?, maar mijn tweeling meiden zijn vast blij met hun Relaxmamma. Al ging het laatst met het Magicsand bijna mis, het zand belandde overal. En ik het maar bij elkaar vegen en weer op tafel leggen. Ik heb het nu dus maar verstopt, voorlopig de beste oplossing?

 • Reageer Miranda 6 april 2016 at 21:21

  Jaaaa mama en Dex willen die wel graag.

 • Reageer Joyce Backx 6 april 2016 at 22:52

  Jaaaa! Hier 2 meiden die in love zijn met knutselen. Ze zien overal iets in, dus mama mag niets maar dan ook NIETS weggooien ( lege keukenrollen, allerhande doosjes, plastic flesjes, lintjes etc etc.) Doe ik toch hoor, als ze niet kijken ?. Maar stiekem vind ik het ook wel leuk. En ondanks dat ik in het verhaal veel herken, gaat het me toch steeds beter af om me er zo min mogelijk meeste bemoeien en er ook van te genieten. Soms dan.

 • Reageer Judith 7 april 2016 at 04:57

  Mijn dochters en ik willen het boek ook graag hebben. Knutselen vinden de meiden (1 en 3) heerlijk en ik herken het bijsturen bij het maken van het uiltje maar al te goed. Daarentegen vindt dochterlief het zelf ook leuker als het knutselwerk op het voorbeeld lijkt. Een combi is prima wmb 1 knutselwerk dat “klopt” samen met mama en de rest loslaten en leef je maar uit. En dan genieten van de pretoogjes natuurlijk. De troep ruimen we daarna wel weer op.

 • Reageer Sabiene 7 april 2016 at 06:22

  Loslaten met knutselen is het zeker maar iedere minuut dat mijn dochter geniet van leuke dingen doen geniet ik ook. Dus houd waard zo’n boek.

 • Reageer Lisa 7 april 2016 at 10:19

  Al zoveel reacties, dus ik zal wel te laat zijn. Maar zou zo’n boek hartstikke leuk vinden voor mijn zoontje van 2,5! Haha, knutselen met kleine kinderen is echt loslaten ja! Maar zo leuk om te zien hoe enthousiast ze zijn (al is het maar 10 minuten en lijkt het resultaat nergens op ;-)). Overigens kun je ook knutselen zonder dat je daarna een grote schoonmaak moet houden hoor!

 • Reageer Saskia 7 april 2016 at 12:36

  Graag! Mijn peuter bijna kleuter vindt knutselen geweldig! En vnl handvesten;_)

 • Reageer Claudia 7 april 2016 at 17:10

  Oooo en ik dacht dat ik de enige controlfreak mama was. …. laat t los. .laat t los. .. nou vind mijn uk knutselen werelds en is mama niet creatieve met ideeën dus het boek zou heel welkom zijn ??

 • Reageer Mooooooonique 7 april 2016 at 22:10

  Tof!
  Wil ik! Wil ik! Wil ik! Wil ik! Wil ik! Wil ik! Wil ik! Wil ik! Wil ik! Wil ik! Wil ik! Wil ik! Wil ik! Wil ik! Wil ik! Wil ik! Wil ik! Wil ik! Wil ik! Wil ik! Wil ik! Wil ik! Wil ik! Wil ik! Wil ik! Wil ik! Wil ik! Wil ik! Wil ik! Wil ik! Wil ik! Wil ik!
  ?

 • Reageer Marije 8 april 2016 at 14:28

  Leuk! Saar van vier is net grote zus geworden en dan is knutselen een fijn tijdverdrijf wanneer de baby slaapt. Saar is gek op knutselen en produceert een tekening of vier per dag en bij de BSO is ze op een maximum van 1 grote strijkkraalvorm per dag gezet ?

 • Laat je reactie achter