Lees, Skatekeet

Skateboarden is al lang geen jongenssport meer

Ze was tien toen de documentaire Skatekeet werd opgenomen. En elf toen hij op Cinekid en Zapp Waargebeurd te zien was. Een docu waarin je ziet hoe mijn dochter Keet op zoek is naar skateboardvriendinnen en gelijkgestemden. De film gaat over skateboarden en over dat skaten als jongenssport wordt gezien. Maar het gaat bovenal over anders zijn. “Iedereen heeft een idee hoe meisjes of jongens moeten zijn,” hoor je de tienjarige Keet aan het einde van de film zeggen. “Maar ik wil gewoon mezelf zijn.” Zelfs als ik de film na vijf jaar terugkijk, komt die zin weer binnen.

En nu kijk ik op mijn laptop naar een video van TeamNL en zie drie jonge vrouwen in een skatepark lol hebben samen. Ze zijn 15, 19 en 30 jaar oud. En ze zijn de enige drie Nederlandse skateboarders die op weg zijn (of eigenlijk waren) naar de Olympische Spelen in Tokyo.

Ik denk terug aan een Jeugdjournaal item uit 2015 waarin Keet zat de dag dat docu Skatekeet in première ging. In skatepark Marnixstraat in Amsterdam vertelt de piepjonge Keet over de Olympische Spelen die in 2020 in Tokyo zullen zijn. “Het maakte me niet uit of ik laatste word. Ik wil gewoon meedoen!”

En kijk haar nu hier van het scherm knallen in die video van TeamNL. Dollend met Candy Jacobs en Roos Zwetsloot, haar teamgenoten. Ze heeft skateboardvriendinnen gevonden. Deze drie, maar vooral ook in Brazilië, America, Spanje, België, Frankrijk en Italië.

Vorige week zag ik deze tweet nog voorbij komen.

Ach ja, dit soort opmerkingen zullen er nog wel eens zijn. Maar de tijd dat skateboarden een jongenssport was, ligt achter ons. Dat zie je in de video van TeamNL, dat zie je op straat, op schoolpleinen, in de skateparken én, zo vertelde ook de skateleraren van de skateboardschool Skatedays, dat zie je in de bomvolle skatelessen, waar een groot deel van de groepen (en degenen die les geven) meisje is. Toen ik deze week naar de supermarkt om de hoek liep, viel mijn oog op een kindertekening die met vierplakbandjes op een prullenbak was geplakt. De tekening en de tekst erboven bevestigen wat ik al dacht: “meer mijsjes meisjes skateboarden.” Zie je wel, ik zei het toch.

Kijk hier de TeamNL video:

Kijk de documentaire Skatekeet via Zapp Gemist

De documentaire Skatekeet nog niet gezien? Kijk de film (van 15 minuten) hier terug. Het is een film die gaat over jezelf durven zijn. Juist daarom werd de documentaire de afgelopen jaren ook veel op scholen vertoond en kwam hij terecht in de IDFA educatie top 5. Oftewel in het rijtje met meest bekeken docu’s op basisscholen.

Vorige bericht Volgende bericht

Ook leuk

Geen reacties

Laat je reactie achter