Kook

Saskia’s back to normal-weekmenu

Deze hele zomervakantie kregen we een kijkje in de weekmenu’s van andere moeders. Deze week is dat het weekmenu van Saskia, die samen met Stef en hun drie kinderen Billy Rose (9), Fender (7) en Jimmy (5) in Egchel wonen (in Noord Limburg). Saskia heeft sinds een jaar een eigen coachingspraktijk, gericht op hoogsensitiviteit, waar ze wert met hoogsensitieve vrouwen (zie ook www.saskia-koopmans.nl of haar Instagram-acccount).

Saskia: ‘Een hoogsensitief gezin hier, net zoals ieder gezin met z’n uitdagingen én geluksmomentjes. Eten is belangrijk, het liefste op gezette tijden (hallo structuur!) om draken en heksen in huis te voorkomen, inclusief mezelf 😉. Soms een lastige, want we verschillen nog wel van smaak qua eten. Lang leve een weekmenu, dan is het voor iedereen duidelijk wat we wanneer eten, en dat geeft wel rust. Nu de kinderen wat ouder worden, vinden ze het soms ook leuk om mee te koken. Proeven, groenten snijden, pannenkoeken bakken en flippen.’

Maandag: Kip ketjap met sinaasappel

We starten de week met dit fijne recept van de club. Met voldoende groenten, zowel gekookt als rauw, voor iedereen wat wils. De tafel vol met bakjes zodat iedereen zelf een gezond en gevarieerd bordje kan vullen. Kroepoek en gebakken uitjes mogen hier thuis op tafel dan niet ontbreken!

Dinsdag: tosti’s

Dinsdag =  zwemles-dag ,dus dan maken we er een makkelijke dag van. Met boterhammen, broodjes via de app to good to go of tosti’s. Met een soepje uit de diepvries, een salade en wat rauwkost heb je dan een snelle, maar lekkere maaltijd. Inspiratie voor verschillende tosti-recepten vind je hier.

Woensdag: pasta met rode groentesaus

Pastadag bij ons! Het liefste met heel veel kaas en zelfgemaakte saus. De pasta zelf kan wisselen, van macaroni, spaghetti of fusili, wel de volkoren variant. De saus maak ik zelf, met allerlei groentes erin, als ie uiteindelijk maar rood is wordt ie goed gegeten hier. Ik maak ‘m in een grote portie en verdeel deze dan in ijsblokjesvorm in de diepvries. Ook handig als saus voor op een pizza of als basis voor een tomatensoep.

Dit doe ik er in: 1 courgette, 3 grote tomaten, 1 of 2 rode (zoete) paprika’s, 1 of 2 wortels, 1 teen knoflook  (al zijn dat er hier altijd meer), 2 uien, olie, tomatenpuree of tomatenpassata                               

En als er nog wat in de koelkast ligt dat op moet, dan voeg ik dat nog aan de ingrediënten toe (denk aan spinazie, cherrytomaatjes, bosui, prei en soms zelfs ’n appeltje).

En zo maak ik het: Was de groeten en snijd deze in stukken. Snipper de ui, hak de knoflook fijn. Doe een scheutje olie in de pan en fruit hierin de ui en de knoflook aan, en voeg daarna de wortel toe. Dit ook weer even aanbakken, en daarna kan de rest van de groenten erbij. Voeg daar de tomatenpassata/puree aan toe en laat het even doorbakken. Dan doe ik er een flinke scheut water bij en laat ik het lekker pruttelen. Als de groenten zacht en gaar zijn kun je alles pureren met een staafmixer. Daarna even proeven, en naar smaak peper of Italiaanse kruiden toevoegen.

Donderdag: AVG’tje en apple crumble toe

Op donderdag doen we een AVG’tje, oftewel: Aardappelen, liefst gebakken (En rijst of couscous, omdat niet iedereen fan is van gebakken aardappels), vlees of vis en groenten van het seizoen, broccoli of sperzieboontjes. We zijn geen visliefhebbers hier in huis, dat eten we eigenlijk nooit. Meestal wordt het iets van een kipfilet.

We eten er zelfgemaakte appelmoes bij (appels en eventueel peren schillen en in stukjes snijden, in een bodempje water aan de kook brengen en dan kaneel toevoegen. Zacht koken, en dan alles prakken of in een blender doen).

Als toetje maak ik vaak een appel crumble, volgens dit recept van Laura’s Bakery Tip: Als je een grote portie maakt heb je meteen je ontbijt voor morgen klaar, lekker met yoghurt.

Vrijdag: broodje shoarma

Start van het weekend met een knipoog naar comfort food, een lekker broodje shoarma. Ook lekker met frietjes erbij!

Zaterdag: bbq

Weekend! Daar maken we een feestje van! We gaan bbqen! Met lekker vlees, fruit- en pastasalade, stokbrood met dipjes en als afsluiter marshmallows roosteren. Voor inspiratie en recepten ben ik fan van Lekker&Simpel.

Zondag: borrelplank en nachosschotel

Hapjes, favoriet bij de kinderen. We maken een borrelplank waarbij de nacho’s niet mogen ontbreken! Deze borrelplank vullen we met fruit, in de zomer zijn watermeloen, ananas en aardbeien favoriet. Salades en dipjes van de barbecue van gister gaan hier dan bij, chipjes, kaasstengels stokbrood en een lekker drankje. Proost op de zomer!

  • Benieuwd naar andere weekmenu’s? Je vindt ze hier
  • Wil je nooit meer een weekmenu missen? Ik verstuur ieder weekend een nieuwsbrief met het weekmenu en alle blogs die die week op de club verschenen. Wil je de nieuwsbrief ontvangen, vul dan het formuliertje in op deze pagina.
  • Wil je ook zo’n nieuw Relax Mama-weekmenu-formulier op je koelkast? Die kun je hier kopen. Nu in een blok van 50 stuks, mét afscheurbaar boodschappenlijstje (én op de achterkant vind je trouwens de kanskaarten!).

Meer succesrecepten van andere moeders? In het boek Relax Mama in de keuken vind je 50 succesrecepten van andere moeders. En met vijf columns van mij, met handige tips van deskundigen, en natuurlijk met Relax Mama-spreuken en grapjes. Het boek is verkrijgbaar bij onder andere bol.com en bij verschillende boekwinkels en kost €12,50. 

Vorige bericht Volgende bericht

Ook leuk

Geen reacties

Laat je reactie achter