Kook

Tajine met gehaktballetjes

Dit is het recept uit Relax Mama in de keuken is van Barbara, moeder van Lotje en Sara. Sinds Barbara deze gehaktballetjes maakt, lusten haar kinderen geen andere ballen meer. Ze zegt dat de balletjes in de tomatensaus in de tajine lekker sappig blijven. Toen ik zelf nog geen tajine had, maakte ik ze in een ovenvaste pan.

Dit heb je nodig voor 4 personen:

  • 1 flinke snee stevig wit-ofbruinbrood, korsten verwijderd
  • 500 g lams-of rundergehakt
  • 1 ei
  • 2 tenen knoflook, geperst
  • 1 tl gemalen komijn
  • 1 tl gemalen koriander
  • enkele takjes verse koriander, fijngehakt (ook de steeltjes),
  • bloem, om te bestuiven
  • 2 el olijfolie
  • 1 ui, gesnipperd
  • 1 grote rode paprika, zaadlijsten verwijderd en in repen
  • 1 blik tomatenblokjes (400 g)
  • 1⁄2 tl (gerookt) paprikapoeder

    EXTRA NODIG
    Tajine of ovenvaste pan met deksel

Zo maak je het (25 minuten bereidingstijd en 20-25 minuten oventijd)

Verwarm de oven voor op 200°C. Week het brood ca.5 minuten in een kom met een laagje koud water tot het goed zacht is. Doe het gehakt, samen met ei, 1 teen knoflook, komijn, gemalen koriander en verse koriander in een kom. Voeg zout en peper toe. Knijp het brood goed met je handen uit en voeg het toe aan de ingre- diënten in de kom. Kneed alles goed door en draai er 16-20 balletjes van. Wentel ze licht door de bloem.

Verhit de olie in een braadpan en bak de balletjes rondom in 7-8 minuten bruin; ze hoeven niet gaar te zijn, want ze garen straks verder in de oven. Neem ze met een schuimspaan uit de pan en schep ze op een bord. Bak in het bakvet de ui 2 minuten. Voeg de knoflook en paprika toe en bak ca. 2-3 minuten mee. Voeg de tomaten en het paprikapoeder toe en laat de saus 8-10 minuten sudderen; prak met een houten spatel de stukjes tomaat wat kleiner. Breng op smaak met zout en peper.

Schenk de tomatensaus in een voorverwarmde tajine (zet ‘m alvast even in de oven) of ovenvaste pan en verdeel er de gehaktballetjes over; duw ze een beetje in de saus. Dek de tajine of pan af en zet 20-25 minuten in de oven, tot de balletjes gaar zijn. Snijd er eentje open om te controleren of ze gaar zijn. Garneer met wat korianderblaadjes. Lekker met couscous, rijst of brood en nog iets van groenten zoals sperziebonen.

Vorige bericht Volgende bericht

Ook leuk

Geen reacties

Laat je reactie achter