Lees, Werk

Samen werk en ouderschap combineren. Dit werkt.

Hoe kun je moederschap (of eigenlijk ouderschap) en werk succesvol combineren? Dat is waar het boek over gaat dat ik op dit moment aan het schrijven ben. Ik ontrafel daarvoor de succesformule van een paar van mijn rolmodellen. Wat ik onder andere bij hen zag, is hoe goed ze het samen met hun partner doen. Goed nieuws dus dat per 1 januari het partnerverlof verlengd is van twee naar vijf dagen. En dat het vanaf volgend jaar voor partners mogelijk is vijf weken aanvullend verlof op te nemen. Zie ook het onderzoek van Pampers onderaan dit artikel!

‘Kun jij direct nadat je de kinderen naar school hebt gebracht?’ app ik mijn vriendin Mariëlle. Ik wil haar spreken voor het boek dat ik aan het schrijven ben over moederschap en werk. Mariëlle is een van mijn rolmodellen. Ze heeft zeven kinderen (ja met dezelfde man!), werkt als pedagoge, is rete-sportief en woont in hartje Amsterdam. Al vaker heb ik me afgevraagd wat haar geheim is. Met dit boek in de maak, heb ik een goede reden om haar daar eens goed op te bevragen.

Jessie (21), Tijn (19), Bas (17), Sam (15), Daantje en Linde (11) en Ronja (8).

‘Martijn brengt ze,’ antwoordt Mariëlle. ‘Ik zit meestal al om acht uur op kantoor.’

‘Haha, ik heb hier de eerste tip voor het boek al binnen,’ app ik terug.

En zo is het dus ook. Ik kan inmiddels een hele lijst eigenschappen van Mariëlle opnoemen die handig zijn als je werk en ouderschap wilt combineren: ze is gedreven, praktisch en kan slim combineren. Ze is niet bang om hulp in te schakelen, richt zich op prioriteiten en laat zich niet gek maken door wat anderen denken. Maar minstens zo belangrijk in haar succes is hoe zij en haar man het samen doen. Ze zijn allebei net zo verantwoordelijk voor de zorg van de kinderen. Nu, en ook toen hun oudste dochter net geboren was.

 Hoe zorg je samen dat het werkt?

Hoe je samen een goed team wordt en hoe je het beste gebruik maakt van alles wat je beiden in huis hebt, is een zoektocht. ‘Dual career couples moeten zelf de voor hen optimale verdeling tussen werk en zorgtaken ontdekken,’ lees ik in het boek Twee carrières op één kussen van Delahay & Van der Pool. Ik moet ook denken aan wat Michele Obama zegt in het exclusieve Linda-interview: ‘Er is geen picture perfect om werk en een gezinsleven te combineren.’

Gelukkig zijn er wel een paar dingen die helpen. Zo leerde ik uit een recent Amerikaans onderzoek van Jennifer Petriglieri (assistent-hoogleraar Organisatiegedrag) dat het bij succesvolle werkende koppels vooral draait om wederzijdse ondersteuning. In plaats van te denken in termen als ‘jij versus ik’, zien deze stellen zowel hun eigen loopbaanontwikkeling als die van hun partner als een bijdrage aan het grotere ‘wij-plaatje’.

Niet statisch

Marielle bevestigt deze onderzoeksresultaten, terwijl we vroeg in de ochtend aan de cappuccino zitten: ‘Martijn steunt mij enorm in wat ik doe. Hij deed een stapje terug toen de kinderen klein waren, toen  ik mijn klinische stage moest afronden. Op dit moment is juist hij heel erg druk, wat mij heeft doen besluiten om in januari wat terug te gaan in werkuren.’ Ik merk het bij Henno en mij ook, onze afspraken zijn niet statisch. Toen Teun geboren was en ik net voor mezelf begon, werkte ik drie dagen en Henno vier of vijf. Nu we acht jaar verder zijn maak ik de meeste meters.

Wat ik verder duidelijk terug zie bij de vrouwen die ik geïnterviewd heb, is dat ze niet bang zijn om los te laten en ze hebben geen last van schuldgevoel. Ze weten dat hun man (of vrouw) minstens net zo goed voor de kinderen kan zorgen als zij zelf.

Het grotere plaatje

Hoewel dit alles voor de vrouwen uit mijn boek compleet vanzelfsprekend is, weet ik dat onze maatschappij toch vaak nog anders op werkende vaders dan op werkende moeders reageert. Toen ik mij twee jaar geleden voorbereidde op een discussie over het vaderschapsverlof typte ik in Google de woorden ‘Vaderschap combineren met werk’ in. Google antwoordde toen: ‘Bedoelde u moederschap?’ En nog steeds wordt vooral aan vrouwen gevraagd ‘hoe ga je het straks doen in je werk?’ als ze vertellen dat ze zwanger zijn, terwijl mannen vooral gefeliciteerd worden. Dit soort (onbewuste) reacties, maken het kiezen voor een passende verdeling niet perse makkelijker.

Goed nieuws: uitbreiding partnerverlof

Daarom is het fijn dat per 1 januari het partnerverlof verlengd is van twee naar vijf dagen. Maar dat is nog maar een begin. Toekomstige ouders krijgen het nog iets beter. Vanaf volgend jaar is het voor partners mogelijk om in het eerste half jaar van het kindje tot vijf weken aanvullend verlof op te nemen. En dat is niet alleen mooi voor dat eerste half jaar, ik geloof ook dat dat helpt in toekomstige keuzes samen. En in het perspectief van de maatschappij. Want waarom ging ik er eigenlijk klakkeloos van uit dat Mariëlle haar kinderen naar school bracht?

Heel veel (toekomstige) ouders weten dit nog niet!

Pampers deed onderzoek naar de kennis van vaders (to be) over het partnerverlof. Maar liefst 57% van hen wist niet dat ze vanaf half 2020 de kans krijgen om vijf weken vrij te nemen nadat hun kind is geboren. Als ze het eenmaal weten zegt wel veertig procent hier gebruik van te willen maken.

Hier is dus nog wat werk aan de winkel! Pampers ziet het als hun missie om vaders te laten weten dat ze vrij zijn om hun eigen keuze te maken, ongeacht wat anderen hiervan vinden en roept vaders op om hun hart te laten spreken. We kunnen allemaal een steentje bijdragen hierin. Gebruik de hashtag #VraagHetAanPapa en spread the word! Ik geloof er in.

 

Vorige bericht Volgende bericht

Ook leuk

Geen reacties

Laat je reactie achter