Kook

Relax Mama-weekmenu 60: voor drukke gezinnen

Deze week wilde mijn niet-te-geloven-hoe-krijgt-ze-het-voor-elkaar-super-vriendin Mariëlle het weekmenu voor ons maken. Wat ik heel fijn vind, omdat ik met Henno in Portugal zit als dit menu online gaat. (Later deze week meer daarover!) Mariëlle heeft samen met Martijn (hou je vast) zeven kinderen. Allemaal bij één man ja. En dan heeft ze ook nog een druk leven met werk en sport. Ik vind het heel tof dat ze ons deze week een inkijkje geeft in hun leven. Hoe krijgen zij het iedere avond voor elkaar om relaxt eten op tafel te krijgen voor al die monden? Een weekmenu geschikt voor drukke gezinnen dus deze keer.

marielleMariëlle: ‘Omdat Martijn en ik beiden fulltime werken én omdat er veel wordt gesport, is het belangrijk dat onze maaltijden snel te bereiden zijn en makkelijk op te warmen. Boodschappen doen we voor de hele week bij Albert.nl. Ik ben ook gek op het grote receptenbestand op die site. Ik maak er vaak gebruik van en sla mijn favorieten op. Omdat een van mijn dochters vegetarisch is, eten we allemaal minder vlees. Als er vlees gegeten wordt, kook ik voor haar apart. We eten elke avond twee gangen, hoofdgerecht en toetje, dat hoort er voor ons echt bij.’

Maandag: Penne met verse tomatensaus, rucola en Parmezaanse kaas

Vandaag hockeyen vier van mijn kinderen en train ik zelf om 18:00. Gezamenlijk eten zit er dus niet in en een snelle, gezonde maaltijd is na al die inspanning welkom. Ik maak de saus voor deze pasta vaak zondagavond, dan kunnen de smaken lekker intrekken en hoeft er alleen maar pasta te worden gekookt.

Dit heb je nodig voor de saus (groot portie dus):
– 30 gewone tomaten en 10 pomodorro tomaten in vier stukken gesneden
– 5 geperste knoflooktenen
– 3 uien klein gesneden
– optioneel: rode wijn
– 2 potjes gegrilde paprika’s
– verse bascilicum en oregano in grove stukken
– penne
– parmezaanse kaas
– rucola

En zo maak ik het:
– Start met een flinke scheut olijfolie in een grote pan. Fruit de knoflook en uien in de olie.
– Blus af met een scheut rode wijn (hoeft niet maar is wel lekker).
– Voeg de inhoud van twee potjes gegrilde paprika toe en alle tomaten en de basilicum en oregano.
– Laat alles ongeveer een uur op een laag vuur sudderen.
– Na een uur is alles zacht geworden en maak je er met de staafmixer een gladde saus van.
– Voeg naar smaak wat zout, peper en suiker (of honing toe).
– Serveren met penne (of ander pasta), rucola en parmazaanse kaas (ook lekker; pijnboompitjes erbij).

De saus die over is vries ik in, een hele goede basis voor bijvoorbeeld spaghetti bolognese of voeg wat tonijn uit blik toe voor een variant met vis. Na het eten is er altijd een toetje. Vandaag gooi ik de inhoud van een pakje diepgevroren mangostukjes in de blender met een banaan en een pak yoghurt.

Dinsdag: Snelle bami met ei en saté

Martijn kookt omdat ik van 17:30-19:30 looptraining geef in het Vondelpark. Omdat Martijn ook pas tegen 18:00 terug is, is een snel gerecht fijn. Het wordt een bami zonder vlees en met ei, voor de carnivoren in ons gezin maak ik wat pakjes saté warm die ik erbij serveer. Het recept haal ik van de website van de Albert Heijn en vind je hier.
We eten vlaflip als toetje (deel yoghurt, deel vanillevla en wat limonade siroop).

Woensdag: Spinaziesoep met broodjes

Martijn is woensdagmiddag vrij dus hij regelt het eten. Omdat ook woensdag een drukke middag is met zwemles, spelen en in de avond sporten, eten we vaak soep en broodjes. Deze week is het een spinaziesoep. Voor de soep:
– Fruit 50 gram roomboter in een pan.
– Voeg een gesnipperde ui en een uitgeperste teen knoflook toe.
– Halve liter water erbij en aan de kook brengen. Als het kookt, het vuur zachter zetten en een groentebouillon tablet toevoegen.
– Als de bouillon is opgelost moet er 400 gram grof sneden spinazie bij.
– Als alles is geslonken kan je met de staafmixer een gladde soep van maken.
– Serveren met crème fraise en/of een eitje. Wij eten er bruine broodjes met kaas bij.

Het toetje is yoghurt met verse aardbeitjes

Donderdag: Zalm uit de oven met aardappelpuree en broccoli

Vandaag kook ik, we eten vroeg omdat ik om 18:30 een training geef. Ik vet een ovenschaal in met olijfolie en kruid een groot stuk zalm met peper en citroen. Deze gaat in de oven.
De broccoli stoom ik zo dat er nog een beetje een ‘bite’ in zit. Voor de aardappelpuree stamp ik de gekookte aardappelen (bij mij bijna 2 kilo…..), en doe er een flinke klont boter doorheen (echt behoorlijk stuk). Ik warm melk op en de warme melk roer ik door de aardappelstamp net zolang tot er een gladde puree ontstaat. Ik voeg peper toe (zout zet ik op tafel voor de liefhebbers, ik kook vrijwel altijd zoutloos).
Voor de supersnelle variant kan je kant en klare stamppotaardappels gebruiken.

Als toetje een chocolade paaseitje bij de thee.

Vrijdag: Chili con carne met tortilla chips

Ook vrijdag wordt er gesport, om 18:30 uur zitten we meestal aan tafel. De chili is snel klaar en kan eventueel ook de avond van te voren worden gemaakt. Het recept vind je hier. Voor de vegetariër kook ik in een aparte pan met vegetarische gehakt. Serveren met tortillachips (maar ook lekker met bruine rijst).

Als toetje een milkshake uit de blender. Ik gebruik hiervoor een pakje diepvriesannanas, twee blikjes kokosmelk en een banaan.

Wie is Mariëlle?

1978525_1036932076333794_5026669943689790191_oMariëlle heeft samen met haar man Martijn zeven kinderen: Jessie (20), Tijn (18), Bas (16), Sam (14), Daantje en Linde (10) en Ronja (6). Jessie, de oudste, is inmiddels het huis uit en woont op kamers. Mariëlle is orthopedagoog en eigenaar van Buro Bloei, een advies- en begeleidingspraktijk voor kinderen, en van Bloei running. Op dit moment schrijft ze een boek over sporten en tieners en oja, ze loopt ook nog marathons….

Wil je vanaf nu nooit meer een weekmenu missen? Sinds een paar weken mail ik ieder weekend een nieuwsbrief met het weekmenu én alle artikelen die de week ervoor op de Club van Relaxte Moeders zijn verschenen. Als je dat handig vindt, vul dan onderstaande formulier even in!

Ja, ik wil de nieuwsbrief van de Club van Relaxte Moeders graag ontvangen!

* indicates required
Vorige bericht Volgende bericht

Ook leuk

5 Reacties

 • Reageer Weekmenu volgens mijn kinderen – Club van relaxte moeders 29 maart 2017 at 08:51

  […] Alhoewel ik vaak in mijn nopjes ben met mijn weekmenu’s, ziet mijn zes-jarige dat soms heel anders… Het weekmenu van deze week maakte Mariëlle (met 7 kinderen) en die postte ik afgelopen zaterdag. Heb je ‘m gemist? Kijk hier! […]

 • Reageer Noortje 15 september 2017 at 17:05

  Ten eerste wat een energie! Enorm knap dat je zoveel tegelijk kan.
  En dan nog het huishouden en al je kindere n aandacht geven.. En niet te vergeten je partner. Waarschijnlijk ook nog huisdieren.. Ik kan het alleen maar bewonderen!

 • Reageer Relax Mama weekmenu 102: succesrecepten – Club van relaxte moeders 19 januari 2018 at 14:23

  […] Ilse succesrecept is “ongetwijfeld spinaziesoep. Makkelijk, snel en de kids scheppen meerdere malen hun kommetje vol!” Ilse maakt de spinaziesoep altijd volgens het recept uit weekmenu 60, het weekmenu voor drukke gezinnen, dat Mariëlle (met de zeven kinderen) destijds voor ons maakte. Je vindt dit weekmenu en het recept voor de soep hier. […]

 • Reageer Samen werk en ouderschap combineren. Dit werkt. - Club van relaxte moeders 17 januari 2019 at 10:06

  […] Mariëlle. Ik wil haar spreken voor het boek dat ik aan het schrijven ben over moederschap en werk. Mariëlle is een van mijn rolmodellen. Ze heeft zeven kinderen (ja met dezelfde man!), werkt als pedagoge, is […]

 • Reageer Linda Jansen 26 juli 2020 at 14:55

  Goedemiddag!

  Een vraag: hoe print in jullie weekend lijstje uit?
  Kunnen jullie een voorbeeld hiervan naar mijn mailadres sturen? Alvast hartelijk dank!

  Met vriendelijke groet,
  Linda Jansen

 • Laat je reactie achter