Leer

Rust aan tafel

Wist je dat de manier waarop je aan tafel zit echt invloed kan hebben op hoe een maaltijd verloopt? Zitten je kinderen vaak te klieren? Is het eigenlijk regelmatig helemaal niet zo gezellig aan tafel? In mijn boek Relax Mama in de Keuken kun je lezen hoe je rust aan tafel kunt creëren door als gezin in een bepaalde volgorde aan tafel te gaan zitten. Miriam van Kreij (trainer en coach) vertelt in het hoofdstuk ‘Zitten jullie op de goede plek’ wat een goede tafelschikking is en wat de invloed van die tafelschikking is.

In dat hoofdstuk kun je lezen wat de ideale volgorde aan tafel is voor een ‘traditioneel’ gezin. In dit blog (onder de uitleg uit het boek) willen Miriam en ik graag wat variaties bespreken, want gezinnen bestaan er tenslotte in allerlei variaties.

De ideale volgorde zoals Miriam hem in mijn boek beschrijft voor het traditionele vader-en-moeder-gezin is als volgt: de ouders zitten naast elkaar, vader met moeder aan zijn linkerhand. Daar tegenover komen de kinderen, in volgorde van leeftijd en – belangrijk – met de klok mee, niet andersom. De kinderen krijgen zo de plek aan tafel die past bij hun plek in het gezin (volgende de theorie van familie-opstellingen). In de illustratie hieronder zetten we dit nog eens op een rijtje. Het kan natuurlijk zo zijn dat jouw gezin heel anders in elkaar zit, onder het plaatje kun je de tips hierover lezen.

Schermafbeelding 2016-09-07 om 11.26.10

Ik ben een alleenstaande ouder

Als jij alleen met je kind of kinderen eet dan kun jij als moeder of vader het beste aan de kop van de tafel gaan zitten en je (oudste) kind aan je linkerhand plaatsen.

Als je twee kinderen hebt dan gaat je jongste kind aan je rechterkant zitten, zodat jij in het midden zit.

Als je drie kinderen hebt, ook dan is de volgorde het belangrijkst. Je kunt dan twee aan twee gaan zitten. Met je oudste kind links van jou en de jongste twee tegenover jullie (de jongste tegenover jou).

Wij zijn een gezin met twee moeders of met twee vaders

Als je thuis met twee vaders of twee moeders bent, dan houd je gewoon de basisvolgorde aan. Wie op de plek van de vader gaat zitten en wie op de plek van de moeder, daar zijn niet echt regels voor. Ook leeftijd is geen criterium. Je moet het zelf proberen aan te voelen, welke plek je het beste past. Probeer het eens een paar dagen uit en jullie zullen zelf aanvoelen welke plek het beste past bij jullie gezin.

In ons gezin is er een kindje dat we missen

Is er in jullie gezin een kindje overleden? Of wellicht uit huis geplaatst? Of mist er iemand om een andere reden? Ook kinderen die gemist worden verdienen een plek in jullie gezin. Verdienen een plek aan tafel. Dat hoeft niet per se door een lege stoel, maar door degene die gemist wordt symbolisch een plek te geven. Bijvoorbeeld door een foto neer te zetten, een kaarsje te branden of misschien het lievelingsbord van dat kindje neer te zetten. Het is mooi als dat wel op zijn of haar plek kan, maar het hoeft niet. Kies ook hier wat voor jullie past.

Wij zijn een gezin met adoptiekinderen of pleegkinderen

Ook in dit geval is de volgorde het belangrijkst. Houd de ‘basisvolgorde’ aan en de adoptie- of pleegkinderen sluiten de rij. Die komen dus na eventuele biologische kinderen, ongeacht de leeftijd. Dit klinkt nu misschien een beetje gek, maar deze volgorde geeft de meeste rust. Ook voor de kinderen.

Wij zijn een samengesteld gezin

Voor de tafelschikking van samengestelde gezinnen is geen makkelijk recept te geven. Het ligt er aan in welk huis je bent, of beide partners zelf kinderen hebben en of jullie samen een nieuwe baby hebben. Wil je graag weten wat in jullie specifieke situaties het meeste rust geeft? Neem dan via dit mailadres contact op met Miriam, zodat je haar jouw situatie kunt voorleggen.

Bij ons eten opa en oma regelmatig mee

Als opa en oma regelmatig bij jullie thuis eten, dan houd je de volgorde aan zoals ‘normaal’ en opa en oma sluiten dan vervolgens de rij. Dat zal waarschijnlijk betekenen dat je wel iets schuift in stoelen om allemaal om tafel te kunnen.

Bij ons eet de oppas vaak mee

Als er een oppas of au-pair regelmatig bij jullie thuis eet, dan houd je ook de volgorde aan zoals ‘normaal’. De oppas komt vervolgens na het jongste kind te zitten en sluit dus de rij.

Mijn partner eet vaak niet mee

Is je partner vaak niet thuis rond etenstijd, dan houd je toch de basisvolgorde aan. De stoel van de partner blijft dan leeg, maar is wel duidelijk van hem of haar.

Staat jouw situatie er niet bij, of heb je hier nog vragen over? Stuur Miriam dan gerust een mailtje. Ze geeft je graag persoonlijk antwoord en met jouw voorbeeld kunnen we deze lijst misschien nog aanvullen.

Dit stuk komt uit het boek Relax Mama in de keuken. In dit boek vind je naast 50 succesrecepten van andere moeders ook vijf columns van mij, én handige tips van deskundigen. En natuurlijk met Relax Mama-spreuken en grapjes. Het boek is verkrijgbaar bij onder andere bol.com en bij verschillende boekwinkels en kost slechts €12,50.

Vorige bericht Volgende bericht

Ook leuk

3 Reacties

  • Reageer Oude pijn – Club van relaxte moeders 19 juli 2017 at 10:00

    […] wil, de negenjarige die mokkend vraagt ‘waarom we nou weer geen friet eten.’ Ze legt uit dat een duidelijke plek aan tafel rust geeft: ouders samen aan een kant van de tafel met – in een traditioneel gezin – de vader rechts, […]

  • Reageer Constructief aan de slag met lastige eters - Mamagisch 18 oktober 2019 at 06:56

    […] De sfeer aan tafel is natuurlijk ook ontzettend belangrijk. Wordt er een gezellig gesprek gevoerd en gaan de telefoons en spelletjes opzij of eten we met het bordje op schoot voor de televisie. Of heb je iedere dag strijd met je kind over het eten? Dat helpt natuurlijk ook niet mee voor een ontspannen sfeer. Kijk eerst eens naar de positie van de kinderen aan de eettafel. Uit diverse onderzoeken is gebleken dat dit wel degelijk invloed heeft op het gedrag tijdens de maaltijd. Lees er uitgebreid over in het artikel van De Club van Relaxte Moeders! […]

  • Reageer Aan tafel met kinderen – houd het gezellig met deze musthaves - minimixtape 6 mei 2020 at 19:25

    […] tips om het gezellig te houden en de Club voor Relaxte Moeders maakte een ideale tafelindeling voor rust aan tafel. Maar er zijn ook handige musthaves om het gezellig(er) te maken aan tafel met kinderen. En die zet […]

  • Laat je reactie achter