Leer

Bullshit

Jojanneke is moeder van zoon IJsbrand (5 jaar) en wetenschapper. Sinds de geboorte van haar zoon factcheckt ze bakerpraatjes. Dat mondde uit in een heel leuk boek: Babybullshit en hoe het echt zit. In dit blog licht ze alvast een tipje van de sluier op.

Jojanneke: ”Voorkomt je moederkoek opeten een postnatale depressie? Herstel je sneller na de bevalling door een vaginaal stoombad, een V-Steam? Als iets te mooi of te gek klinkt om waar te zijn, is dat het vaak ook. Dat ontdekte ik in mijn zoektocht naar de wetenschap achter allerlei beweringen.

Toen ik net moeder was surfte ik me suf. Mijn zoontje IJsbrand sliep weinig en huilde veel. Ik zocht naar manieren om hem te helpen, maar kwam op allerlei obscure forums terecht. De tegenstrijdige adviezen uit mijn omgeving hielpen me ook niet verder. Het maakte me eerder onzeker. Dus deed ik wat ik ook in mijn werk als wetenschapper het liefste doe: uitzoeken wat waar is en wat niet. Of een beetje waar. En ik ontdekte dat de gouden stelregel bleek te zijn: Als iets te mooi of te gek klinkt om waar te zijn, is dat het vaak ook. Dan moet je bullshitradar gaan rinkelen.

Natuurlijk zijn er ook onschuldige huis-tuin-en-keukentips, maar ‘baat het niet, dan schaadt het niet’ gaat niet altijd op. Van slecht bereide placentapillen kan je baby bijvoorbeeld ziek worden. En door het stomen van je vagina kun je een schimmelinfectie of zelfs brandwonden oplopen. 

Deze drie uitspraken mag je vanaf nu negeren

Het meest wond ik me op over volkswijsheden die moeders (soms onbedoeld) een schuldgevoel geven, terwijl dat totaal onterecht is. In mijn boek duik ik telkens de wetenschap in en zet de belangrijkste onderzoeken op een rij. Voor al die moeders die niets meer dan hun stinkende best doen, licht ik hier graag alvast drie uitspraken uit die je vanaf nu mag negeren:

  1. Heeft je baby krampjes? Dan heb jíj waarschijnlijk iets verkeerds gegeten.

Welnee, alle baby’s hebben in de eerste maanden krampjes. Wat de moeder eet kan bij een scherpe smaakmaker zoals knoflook wel worden bespeurd in de borstvoeding, maar er is geen enkel bewijs dat dit tot krampjes kan leiden. Baby’s lijken zo’n gekruid maaltje vooral lekker te vinden: ze zuigen dan bijvoorbeeld vaker en langer aan de borst.

2. Is je baby vaak ziek? Dat komt doordat jíj je kind nu al naar de crèche brengt.

Het lijkt erop dat crèchekinderen niet vaker, maar eerder ziek worden dan kinderen die de

eerste jaren niet naar de opvang gaan. De thuisblijfkinderen krijgen dezelfde ziekteverwekkers voor de kiezen vanaf het moment dat ze naar school gaan en worden vanaf dat moment vaker ziek. Maar het gaat sowieso maar om kleine verschillen.

3. Jullie gaan niet voor een tweede kind? Dat is zielig voor de eerste.

Dit negatieve beeld zit zo diepgeworteld, dat zelfs enig kinderen ándere enig kinderen betreurenswaardig vinden, maar… zichzelf niet! En terecht. Enig kinderen zijn gemiddeld net zo gelukkig als kinderen met broers en zussen en ze zijn net zo populair, sociaal en vrijgevig.

Het grote verschil met adviezen van artsen en verpleegkundigen is dat volkswijsheden erg stevig klinken, maar vaak nauwelijks zijn onderbouwd. Of zelfs bewezen onwaar. Ik durf niet te beweren dat ik nu altijd een relaxte moeder ben. Maar die wetenschap heeft mij wel geholpen me niet meer zo makkelijk van de wijs te laten brengen en meer op mijn eigen kompas te varen. En dat wens ik iedere moeder toe.”

Het boek Babybullshit en hoe het echt zit

In het boek Babybullshit en hoe het echt zit zoekt Jojanneke uit wat er klopt van klassieke bakerpraatjes als ‘scheer het donshaar van je baby voor een volle bos’ en moderne mantra’s als ‘voorkom een depressie, eet je moederkoek’. Duik mee de wetenschap in en test hoe goed jouw bullshitradar werkt. Vol verrassende feiten die je gedurende de zwangerschap en baby- en peutertijd een beetje zullen geruststellen. Het boek kost €20 en is onder andere hier te koop.

Jojanneke Bastiaansen

Jojanneke is een gepromoveerd neurowetenschapper, columnist en moeder van zoon IJsbrand. Gedurende vier jaar, sinds de geboorte van haar zoon, checkte ze beweringen over zwangerschap, bevallen en de babytijd voor Ouders van Nu.


Vorige bericht Volgende bericht

Ook leuk

Geen reacties

Laat je reactie achter